reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

reklama
Cześć szczęśliwe mamusie. ;D

Moja Emilcia ma w tej chwili dwie dolne jedynki i uczymy ją jak ma z nich korzystać.Umie ugryść chrupasa i pięknie gryzie herbatnika a jaka zadowolona jest. A co do szczoteczki to kupiłam jej najpierw te canpola ale takie troche "wydziwiane" są i z tego kąpletu to tylko tą do gryzienia sobie bierze.Czekamy teraz na górne ząbki i na razię obyło się bez łez.

Do mycia tych dwóch perełek kupiłam jej szczotkę ORAL B  taką od 4 miesięcy do 24m. jest bardzo miękka i kolorowa. :-*
3330wp.jpg

Mama_Igi pisze:
Moja mala nie ma jeszcze zabkow, ale chyba weda juz wychodzic, gryzie wszystko co popadnie nawet firanke :laugh:

Bociania Łaka a o jakich szczoteczkach mowisz? nie slyszalam o nich nigdy ??? gdzie je mozna kupic? i jak je sie stosuje?

Mam Igi - kochana, wiesz co ja je kupiłam w sklepie Chicco. Dowiedz się w sklepach - na pewno dostaniesz :) Maleństwo ściska szczoteczkę w łapce - i uweirz mi - wie jak gryźć :)

Buziaki.
Miłych zakupów.

a moja ewa szaleje z zabkowaniem - nawet szczepienie dzis przelozone bylo przez te jej zabki - ehhh biedulinka i ona i ja hehe

Moja młoda ma 6 zebów no i uwielbia podgryzac takie szczotki do zębów dla niemowlaków ;D i mam nadzieje, ze na rzie tych sześć to bedzie dość bo sie maruda z niej zrobiła straszna ::)

no to i ja sie dopiszę.
ostatnio tu zagladałam jak Oskar miał 8,5msc i zabków jeszcze nie było.
też przecierałam mokrą pieluchą.
pierwsza dolna jedyneczka wyszła 18 maja, zaraz potem druga.
górne jedynki wyszły 18 lipca, górne dwójeczki 20 wrzesnia, dolne dwójeczki 4 pazdziernika, 10 grudnia lewa górna czwóreczka, prawa 15.12, a teraz ida dolne czwórki. i to Oskar najgorzej przechodzi jak do tej pory.
dobrze, ze te ząbki parami szły, ale teraz juz będzie chyba tylko gorzej , bo jeszcze trójki i piatki, pewnie najbardziej bolace, a Oskar dzis konczy 17msc.
do tej pory, od pierwszego ząa, myłam mu ta silikonową szczoteczką, nakładana na palucha, i sama wodą. rumiankiem tez podobno mozna, ale niektórych uczula. daję mu też zymafluor od długiego czasu.
a w zeszły czwartek bylismy pierwszy raz u pedodonty i kupiłam mu już zwykła szczoteczkę, o której zreszta juz tu mamy pisały oral-b, 4-24msc. tez narazie myjemy tylko woda, tzn Oskar myje sam a mam poprawia. moja pediatra powiedziała, ze pasty jeszcze mu nie dawać, natomiast dentystka powiedziała, ze raczej juz powinien-elmex dla dzieci. zabki sa w porzadku no ale profilaktycznie.
Oskar i tak jeszcze nie umie wypluwać, a zreszta bierze ten fluorek w kropelkach, a elmex jest z fluorem przeciez. wiec i tak musimy poczekać. ale tak tylko piszę, ze sa dwa rózne zdania lekarzy na ten temat.
no to pozdrawiamy wszystkie białe perełki.

Cześć, dziewczyny!
Ja mam pytanie trochę z innej beczki - ale związane z ząbkowaniem, więc nie chcę otwierać nowego wątku, skoro tu jest wszystko o ząbkowaniu.
Mój Kuba skończył 6 m-cy i na początku stycznia w jego buzi pojawił się pierwszy ząbek. Od tej pory mały zrobił się bardzo marudny, z trudem udaje się wmusić w niego butelkę, natomiast wcina zupki i owoce ze słoiczków. Ostatnio miał zapalenie krtani, po tygodniu kaszel, gorączka itp. objawy chorobowe minęły, ale pojawiło się okropne rozdrażnienie, wrzaski z byle powodu i niechęć do ssania butelki. Czy to może być związane z ząbkowaniem, czy raczej z przebytą infekcją?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć: tak to już jest u ząbkujących maluchów, że objawy ząbkowania często przypominają chorobę. U nas niedawno było tak: gorączka, kaszel, katar, rozdrażnienie, biegunka. Przyjechał pediatra, pobadał małego i niczego nie znalazł. A po trzech dniach marudzenia i nocnych płaczów pojawił się biały winowajca: górna dwójka. ;)

reklama
EWCIK100 pisze:
objawy ząbkowania często przypominają chorobę. U nas niedawno było tak: gorączka, kaszel, katar, rozdrażnienie

no u mnie podobne objawy - boje sie ze ewa moze byc chora - mam nadzieje ze to jednak beda zabki ....

Do góry