jestesaniolkiem
Nikodemowa mama '10
dziekuje slicznie
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
a mi tlumaczono ze te gruczoly sa po to by nawilzac (??!!??)Tak jak napisała ela_p kształt sutkow nie ma znaczenia przy karmieniu. Wazne jest to aby dziecko dobrze obieło piers ustami tzw. dobrze sie doczepiło. Dziecko nie pije pokarmu z sutka lecz z gruczołow znajdujacych sie powyzej na tej ciemnej otoczce i wlasnie to jest wazne by całe to ciemniejsze miejsce znalazlo sie w buzi dziecka. :-)
cwiczenia owszem, ale z tym sie nie zgodze ze ksztalt brodawek nie ma nic wspólnego z karmieniem, bratowa przez takie wklesle brodawki niestety musiala sciagac pokarm i podawac przez butelke bo maly nie pil i koniec bo i jak skoro nie bylo za co chwycic?
a rozstepom radzilabym zapobiegac bo zwalczyc ich sie nie da ewentualnie rozjasnic badz splycic.pozdrawiam
To dobrze ci tłumaczono - w nich znajduje się taka specjalna maź, która nawilża i natłuszcza brodawki.a mi tlumaczono ze te gruczoly sa po to by nawilzac (??!!??)
-mialam dupna pania od biologi!! :/
Luiza a próbowałaś przed podaniem dziecku piersi ściągnąć nadmiar mleka - jeśli mleka było w piersi dużo i pierś była twarda jak kamień, to nic dziwnego, że dziecko nie miało siły ssać. Trzeba było po prostu spuścić nadmiar mleka, tak, żeby pierś była wystarczająco miękka i aby dziecko miało możliwość spokojnie ją uchwycić i ssać.Mi zrobiy się takie sutki jak dostałam pokarm, poprostu wklęsły mi do środka, teraz mam problem z karmieniem bo mam dużo pokarmu ale malutki za chiny ludowe nie może się wczepić, źle zasysa i jest przy tym straszna histeria, bo nie może się najeść.Ślizga mu się buźka po tym sutku strasznie i nie może złapać brodawki......Najpierw ściągałam pokarm ale teraz przechodzimy na butle.
Należy pamiętać, że podczas takiego rolowania uwalniają się do organizmy matki małe dawki oksytocyny, która jest odpowiedzialna za skurcze macicy - jeśli masz zagrożoną ciążę, to nie radzę wykonywać takich ćwiczeń przed 38 tyg. ciąży. Ja wykorzystałam te ćwiczenie podczas porodu, jak mi skurcze za wolno przychodziły.Ćwiczenie pierwsze:
złap brodawkę pomiędzy kciuk i palec wskazujący i roluj ją delikatnie.
Po prostu źle przystawiała dziecko do piersi - pewnie dawała dziecku sam sutek a nie pierś z otoczką - stąd pogryzione sutki.hej dziewczyny moja siostra karmila przez 2 miesiące ,potem pokarm sam zanikl. dlaczego tak sie dzieje? po porodzie miała problemy z piersiami .Strasznie ją bolały i były pogryzione przez maleństwo.jak tego uniknąć w przyszłości?