reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o pielęgnacji naszych maluszków!

Madziku ja pewnie będę kąpać codziennie albo co drugi dzień. Szczerze to jakoś mi się nie widzi kąpanie co 4-5 dzień, nie wiem może teraz tak się robi bo co chwila lekarze i inni zalecają coś innego, najpierw wychwalali oliwki, teraz mówią żeby nie stosować, tak samo było ze spirytusem do pępka czy ze smoczkiem więc już sama nie wiem jak ma być. Moja siostra kąpała średnio co drugi dzień i stwierdziła, że rzadziej by nie kąpała bo jednak dziecko po takiej kąpieli to i lepiej, śpi i je i ogólnie lepsze samopoczucie ;)
ale co kraj to obyczaj... :)

reklama
dla nas kapiel to tez codzienny rytual i Jula tez go uwielbia a odkad zaczela chodzic na basen to szaleje jak ryba w wodzie
ja tez jak kiedys pisalam mam obawy co do szczepien wiec Franek bedzie mial tylko obowiazkowe i pojedyncze.Chetnie bym przesunela ale niestety mam obawy bo jak mieszkalismy w warszawie moj maz chorowal na gruzlice i boje sie gdyby nagle dostal nawrotu:-( ale piszecie ze ta szczepionka ponoc nieskuteczna:szok:

ta szczepionka na gruźlicę jest skuteczna tylko dla dzieci do 6rż dlatego teraz podaje ja się tylko raz po urodzeniu, my byliśmy jeszcze później doszczepiani.

małe dzieci sie przecież pocą całym ciałem i siedzą całą dobę w pieluchach, taka kąpiel to sama przyjemność... a i rytuał i niektórym dzieciom pozwala zachować rytm dnia.

my też będziemy kapać naszego ludzia codziennie:tak:tak jak piszecie, to rytuał, po którym dzidzia pójdzie spać a poza tym wydaje mi się że lepiej będzie się czuła po odświeżającej kąpieli i czyściutka, pachnąca siup pod kołderkę:rofl2:

my teżjesteśmy za codzienną kąpielą, ewentuanie czasem co 2dni..Niby standardy są teraz inne, ale jakoś nie wyobrażam sobie by dzidzia miała często dzień trola haha. Odnośnie mycia-położna opoiadała, jak matka przyjechała do szpitala z 3 letnią córką. Mała miała problemy z oddawaniem moczu. A czemu? Przez zrośnięte wargi sromowe:eek: A wiecie skąd to małej się zrobiło? Wyszlo, że od urodzenia matka myła ją tylko i wyłącznie na sucho- mokrymi chusteczkami. Szok!:crazy:

i ja jestem za codzienną kąpielą:tak: moje dziewczynki tak nauczone że bez kąpieli nie pójdą spać:-D byliśmy teraz na świeta u rodziców, mój tata walczył jeszcze z remontem łazienki i nie był jeszcze zainstalowany brodzik z prysznica. Mój emek zarządził dzień dziecka dla Hanki i Zosi, a Hanka z wyrzutem do mojej mamy : "babciu przed pójściem spać trzeba się umyć, czy Ty to rozumiesz?" więc szybko podgrzewaliśmy wodę w garnku:-D

Poli moja Zosieńka miała sklejone wargi sromowe, a kąpana codziennie:sorry: przy przewijaniu stosowałam waciki i wodę a nie chusteczki...na szczęście maść hormonalna rozwiązała problem, ale przez tę przypadłość miała właśnie infekcję układu moczowego.
Szczerze mówiąc trudno mi sobie wyobrazić taką matkę która nie kąpała dziecka przez 3 lata:szok:

uff całe szczęście myślicie jak ja, a już myślałam, że z tą codzienną kąpielą jakaś "nie
światowa" jestem:-p ja tam nie wyobrażam sobie nie umyć się wieczorem, więc dziecko chyba czuje jak ja ;-)

Jejku Poli aż trudno uwierzyć, że istnieje tak matka co "myje dziecko" chusteczkami :szok: w głowie mi się nie mieści, jak ona sobie to w ogóle wytłumaczyła.

Dziewczyny! Cz jako moderatorki możecie po usuwać ten spam o petycji z każdego naszego wątku i napisać do koleżanki,że już dawno która miała podpisać to podpisała :wściekła/y: a swoją drogą to nie mamy raczej szans na ten roczny! Nie mamy nawet po swojej stronie Rzecznika do spraw równego traktowania. Pani rzecznik ma Nas krótko mówiąc w dooooopie! I argumenty polityczne na Nasze. Ja juz się z tym pogodziłam....

ja mojego smroda bede kapac codziennie, Maja byla nauczona kapiel amu i spac chce zeby ten tez zlapal rytm ;-)
ktos pisal w czym dziecko ze szpitala odbieramy ja naszykuje body dl rekaw, pajac bawelniany, kombinezon i czapajka na lepetynke :cool2:

reklama
Do góry