reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji naszych maluszków!

reklama
ja kupilam na mroz krem z Rossmana
20151.jpg

koszt 4 zl, ladnie pachnie i lepiej sie rozsmarowywuje niz Nivea :-)

Ja miałam ręczny laktator - dawał radę, ale mnie czasem już ręka bolała od pompowania :-p przydał się, ale nie był rzeczą niezbędną, bo raczej mały nie zostawał z nikim dłużej niż 2h

hmm...
Też mam teraz laktator na tapecie, i chyba jednak skuszę się przed porodem, bo jeśli trafi mi się nawał pokarmu i będę go musiała mieć na już to w sklepach stacjonarnych (przynamniej we wrocławiu) jest strasznie drogo. Np taki aventa z serii natural w sklepie kosztuje około 150-170 zł a na allegro można kupić za 95zł z przesyłką
PHILIPS AVENT NATURAL LAKTATOR RĘCZNY + BUTELKA!! (2941030073) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

A boję się, że jeśli będę zmuszona do zakupu przez okoliczności to nie dam rady wyczekać na paczkę i przepłacę, a tak "zaoszczędzone" pieniądze można dołożyć do jakiejś fajnej maty edukacyjnej albo czegoś innego.

Co do kremu na zimę to zastanawiałam się też nad tym z Hippa, bo kupiłam kosmetyki dla synka z tej firmy, ale on ma w składzie wodę, więc średnio dobrze na mróz, więc kupiłam taki:
https://www.aptekagemini.pl/alantandermoline-krem-poltlusty-z-witamina-a-e-50g.html
jest tani a jak się nie sprawdzi to będę miała do pięt i łokci :)

W ogóle polecam Wam tą aptekę internetową GEMINI, mają naprawdę rewelacyjne ceny, wszystko o parę złotych tańsze, nawet z wysyłką opłaca się tam zamawiać.

A jeszcze jedno mam pytanie,
Czy któraś z Was rozważała bądź rozważa pobranie krwi pępowinowej?
Ja się teraz nad tym ostro głowię z mężem.
Na razie nie jest to zbyt popularne, trochę też kosztuje (2200 w pierwszym roku, potem abonament roczny około 450), ale jakby coś miało się dziać to chyba bym sobie nie wybaczyła, że np wydałam więcej na laptopa a nie zainwestowałam w zdrowie dziecka.
Z drugiej strony chciałabym nigdy nie musieć tej krwi wykorzystywać.
Na razie wszystko to jest w Polsce jeszcze słabo rozwinięte, ale kto wie co będzie za 10-15 lat? 15 lat temu internet i tel. komórkowy były mega drogie i dostępne dla nielicznych a teraz nawet dzieci w podstawówce mają komórkę...

co o tym myślicie, bo ja już głupieję? może to kolejny chwyt marketingowy żeby naciągnąć niedoświadczonych i przerażonych rodziców?

reklama
ja o tym myślałam i się dowiadywałam i niestety mnie niestać z tego co się dowiadywałam to na wstęp jest opłata kilka tys. (i to może byśmy przełknęli) a potem oprócz tego płaci się co miesiąc. Niestety nie stać nas na to:zawstydzona/y:.

a jeśli chodzi o nawał pokarmu to można sobie z tym poradzić bez laktatora, wystarczy często przystawiać dziecko wtedy piersi będą wiedziały ile mleka produkować a jak będziesz odciągała to zawsze będą produkowały więcej niż jest potrzebne;-). Przy nawale dobre są ciepłe okłady przed karmieniem i zimne po karmieniu. Też polecane są okłady z kapusty ale ja nie stosowałam.

Do góry