reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji naszych maluszków!

Co do gąbki to ja uważam, że wcale taka zła nie jest. Mnie za to ciężko wyobrazić sobie, że mam położyć malutkie delikatne dziecko na taki twardy plastik. A gąbka żeby nie zbierała bakterii należy ją często wymieniać i jeżeli nie umiecie jej wyprać to zalać wrzątkiem (wyparzyć) lub delikatnie wygotować żeby się nie zniszczyła. Lepsza dezynfekcja niż po praniu.

reklama
My wanienkę już mamy. Na początku chcieliśmy Ondę :
Wanienka do kąpieli firmy OK Baby model Onda Evolution niebieska - Komody kąpielowe i wanienki - OK Baby

ale stwierdziliśmy, że jak mały będzie chciał sobie nózkami później powywijać to nawet nie będzie miał na to miejsca.

W końcu zdecydowaliśmy się na zwykła wanienkę na stelażu i plastikowy leżaczek, który jest montowany na jej dnie za pomocą przyssawek.
Coś w tym stylu:
STOJAK,STELAŻ DO WANIENEK 100-102cm i 84-86cm TEGA (2724384559) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
i taki leżaczek:
Fotelik do kąpieli LEŻACZEK foczka wkład wanienki (2717348477) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

mnie jakoś te leżaczki nie przekonują :/ słyszałam opinie, że dziecko jest wtedy bardziej nad wodą i marznie.
ale nie wiem bo nie wypróbowałam. bez tego się obeszło z jednym dzieckiem więc teraz też raczej nie mamy zamiaru kupować.

Też mi się wydaje, że te leżaczki to nie potrzebny nabytek. fakt może na początku jak nie ma się wprawy w kąpieli. Później to tylko przeszkadzają. Ja będę używać gąbki ale też pewnie przez kilka pierwszych kąpieli póki się wprawy nie nabierze a potem pielucha na dno wanienki lub w ogóle nic...

Już wcześniej pisałam, że leżaczek kupujemy dlatego, że nie mamy pojęcia jak sobie będziemy z kąpielami radzić. Wydaje mi się, że lepiej wydać te 15 zł na gąbkę czy leżaczek i mieć w razie czego jakieś "zabezpieczenie" gdyby nam to nie szło na początku. Wiadomo, że jak się dojdzie do wprawy to myk cyk i dziecko wykąpane, ale skądś tą wprawę trzeba brać :tak:

Ja postanowiłam kupić zwykłą wannę i pieluszka na dno,myslę po waszych wpisach odnośnie leżaczka,że tetra w wanience to bezpiecznie a i najlepsze dojście z każdej strony do maluszka, potem może siedzieć wygodnie sam i się chlapać w wanience wstawionej do naszej wanny i tyle.

Nie będę cudować, zawsze jest nas dwoje wieczorami więc opanujemy temat mam nadzieję i damy rady co 4 ręce to nie dwie :-D

co do wszystkich akcesoriów kąpielowych to jestem za absolutnym minimalizmem, ani gąbki ani leżaczków, i zwykła wiekszą wanienka żeby na dłużej starczyła. i co kladziecie dzieci na tych gąbkach czy leżaczkach? w pierwszych miesiącach wystarczy przytrzymać nad wodą główkę i ramionka a nóżkami niech chwile pochlapie, a dłuższe kąpiele dopiero jak zacznie dobrze siedzieć samo

mnie raczej chodzi o to, że taka gąbka będzie bardziej zabezpieczeniem, takim psychicznym komfortem, przy kąpaniu dziecka, że ona tam w ogóle jest bo raczej bezpośrednio na niej dziecka kłaść nie będę. Na pewno będę podtrzymywać główkę i ramionka bo położyć dziecko bezpośrednio na gąbce to nie polecam bo niedajboże się dziecko przekręci, wodą zachłyśnie i nawet nie zdążymy zareagować.

jak się obawiacie kąpieli to polecam szkołę rodzenia, tam uczą jak trzymać bezpiecznie dziecko podczas kąpieli, my nawet mieliśmy praktyke w tym zakresie;-). W niektórych szpitalach ojciec myje dziecko pod okiem pielęgniarki:tak:. My na początek laliśmy troche wody tak, że gdyby dziecko się wyśliznęło to nawet by się nie zachłysnęło, potem laliśmy trochę więcej:-) a czasami to poprostu laliśmy tak do uszu i ją kładliśmy:happy2: i było ok

reklama
Do góry