reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji maluszka

A mi pierwszy raz pazurki u synka obcinała położna na wizycie patronażowej 6 dni po porodzie. I jest ok. Myślę, że nie ma się czym przejmować. Jak zrobicie to delikatnie, to nic się nie powinno stać.

reklama
Marian też ma na buzi krostki - ale lekarz powiedział że same zejdą, nie kazał niczego unikać i dzięki Bogu bo bez nabiału to ja bym już nie wiem co jadła :(
Dzisiaj zrobiłam sobie fantastyczną tartę z warzywami. Oczywiście potwory nie jadły. Musiałabym każdemu gotować z osobna :no:
łapek też nie używaliśmy - jak się panna masakruje po twarzy to jej sprawa. Zresztą to by jej przeszkadzało w ładowaniu kciuka do buzi a reszty palców do oka - a ona tak lubi.
Powiem wam jeszcze że przetestowałam już za pomocą mojego podręcznego testera trzy rodzaje chusteczek i najlepsze wyszło na to są z biedronki. Te lidlowskie są za mokre i za twarde, pampersy za suche i za drogie - będziemy więc kupować Dady. jak się skończą pampersy wypróbujemy też biedronkowe pieluchy.

Ja jak założyłam małemu te pieluchy z biedronki to miał całą noge osraną. Co prawda troche za duze były ale rossmanowskie tez są tej samej wielkości i wszystko zostaje w pieluszce i zadnych odpażeń. Bardzo polecam. Jak juz chyba przy nich zostane. Mam jeszcze do sprubowania paczke huugiesów ale są sporo droższe i wogole jakies takie twarde mi sie wydają. A chusteczki sprawdzałam pampers sensitive i te z rosmana. Pampersa dla mnie bardzo dobre i na allegro po 5zł za paczke kupuje a z rossmana za suche.

Co do pazurków to ja tez obcielam zaraz jak tylko wrocilismy do domku...czyli w 5 dobie,tez nie wiedzialam ze nie wolno...lapki niedrapki wszystkie byly za duze i ciagle spadal z raczek a buzka cala podrapana wiec po pierwszej kapieli zrobilam synusiowi manicurie:)

A pieluch i chusteczek uzywam pampersa...i wsyztsko jest ok. Chusteczki tez kupuje po 5 zl na allegro:)

...moja mała też ma krostki na buźce :sorry2: okropnie to wygląda, mam wrażenie że jak je i dotyka cyc i mleko to robią się bardziej czerwone :-( byłam u pediatry i powiedziała że nie są alergiczne i że nic nie mam z nimi robić bo u takich maluchów to co chwilę coś na buźce będzie się pojawiało :-( potem dla pewności wezwaliśmy lekarza do domku i potwierdził, że nie są to krotki alergiczne i że najprawdopodobniej to jest efekt wyrzucania przez małą hormonów, które otrzymała przy porodzie i że dzieje się tak właśnie ok4-6tż a później może się też przytrafić ok 6m-ca życia :baffled: ja kąpię małą w oliatum i buźkę też smaruję oliatm soft, a przemywam normalnie wodą z wanienki podczas kąpieli czyli też z oliatum :blink: najwięcej tych krostek jest w okolicy ust i na początku myślałam że to od mokrego :-(

U nas pazurki obcina tatuś, ja jakoś nie umiem :-p
Pieluszek używamy Gaga, a chusteczek pampers sensitive - w Tesco często są 6 paczek za 25zł. Muszę spróbować pampersów z Rossmanna, tyle z Was je zachwala ;-)

u nas z wysypka juz troszke lepiej - czasem sie cos nowego pojawi ale juz tak sporadycznie - nie jest juz taka czerwona jak byla,
poki co uzywam sensitive pampersy sa superowe wczesniej mialam zwykle pampersy te w tych niebieskich workach byly lipne bo mala plywala w tej zadkiej kupce a wczoraj przyszly dwa kartony pieluch z usa
ojku dzidzia mnie wola

W kauflandzie są na promocji chusteczki nawilżające pampers 4 opakowania za 20 zł. Ja już mam zapas na dobre dwa tygodnie :-) I używam huggies bo jakoś się dobrze trzymają. Ale mam też z rosmana i też nie są złe. Moja mała na szczęście może nosić wszystko.

pampersów z rosmana próbowałam dla starszego synka i się zraziłam, bo strasznie twarde i odparzały go, możete małe są lepsze...

reklama
My na poczatku uzywalismy pampersow i chusteczek Pampers- zadowolona bylam. Dostalismy duza pake pampersow Gaga i teraz ich uzywamy- tez jestem bardzo zadowolona i kupowalabym je ale nawet nie wiem gdzie sa- w Tesco? Chyba jak sie skoncza kupie Dada z Biedronki bo kupowalam takie dla starszej corci, chusteczki tez.

Pazurki obcielam po 2 tygodniach ale to dlatego ze jakos sie balam wczesniej ;-)

Krostki na buzce tez ma mala- sa dni ze buzia sliczna bez krostki jest a sa dni ze sie pojawiaja i po karmieniu robi sie taka czerwona skorka wokol nich- tak jak pisze Batonik... Slyszalam wlasnie ze to hormony.

Do góry