reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o pielęgnacji maluszka

Natala juz od tygodnia ma wysypke - wyglada jak potowki choc wystepuja tylko na twarzy (calej), smaruje sudocremem - zaczerwienie ustapilo, chrosteczki podsuszone i mniej widoczne jednak nadal sa i nie wiem co z tym robic... macie jeakis pomysl??? co to moze byc??? od czego??? jak to zwalczyc??

Mi lekarz polecila wykapac mala w nadmanganianie potasu.
Moja mala tez ma na twarzy podobna wysypke- mam tego niczym nie natluszczac, tylko osuszac.

reklama
Aniwar mi polożna mówiła,że ta ropka jest bardzo niebezpieczna trzeba uwarzać żeby nie przedostała się na inne części ciała dlatego trzeba delikatnie ją usuwać wacikiem.

A jak czyścicie uszka malucha i od kiedy. Mam specjalne patyczki ale nie mogę się przemóc i spróbować.

Moja mala tez ma takie chrostki i tylko na twarzy (jakby mini pryszcze) a cala reszta ciala gladka. Ja dzis bylam u pieregniarki i powiedziala, ze to normalne u niemowlat i moze byc od hormonow i mam sie nie przejmowac. Ja mysle, ze moze byc jeszcze od tego, ze kompie ja w oilatum, a twarz tylko woda i nie jest tak chroniona.

wszystko wskazuje ze natalka ma uczulenie tzw. kontaktowe - cos ja uczula z czym jej buziaczek ma kontakt ..heheh na mojego cyca:) a tak powaznie to widocznie sprawa, naszych ubran i srodkow w ktoych je pierzemy... tesciowa zawsze wypachniona - to tez moze uczulac.. eh... polozna sporo wariantow wymienila ..pranie dzisiaj 3 razy plukalam by wyeliminowac uczulenie na plyn "dzidzius".
Babcia sama dzis przyznala, ze to moze jej perfumy...

Asia K- mój starszy synus miał taką wysypkę na policzkach i tez niabiału nie podjerzewałam bo uzywałam mleka tyle co do kawy.. .. jak przestałam poznikało .. wstrzymaj sie na tydzien z mlekiem do Inki. jak zejdze to moze to byc to..

Uszka czyszczę patyczkami - to znaczy samą małżowinę uszną, lekko je zwilżam solą fizjologiczną w ampułkach. A za uszkami przecieram Wojtka rano i wieczorem wilgotnym wacikiem.

Co do obcinania pazanokci to środowiskowa mówiła żeby wstrzymać się do 2 tygodni bo pod nimi jest jeszcze błonka którą można uszkodzić. Więc za kilka dni też będę obcinać a narazie łapki niedrapki :-)

reklama
Do góry