reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wszystko o odstawianiu maluszkow od piersi.. i alternatywy :)

u nas histeria, gdy mnie nie ma w pobliżu, gdy jestem w zasięgu wzroku Agatki od razu krzyczy mle mle mle! szarpie mnie za bluzkę, rozbiera, robi się to uciążliwe

w nocy Agatka budzi się z płaczem i krzykiem mama po 3-4x, nie chce zostawać z mężem nawet na chwilkę, nie wiem co jej się porobiło, nic nie mogę zrobić w domu, do łazienki za mną biegnie i mówi mama si ;-)

ostatnie 3 wieczory próbowałam po kolacji i umyciu ząbków uśpić Agatkę bez piersi, ale płacz był nieziemski i wyginanie się na rękach - dałam jej w końcu piersi, usnęła w momencie

przeczytałam o problemach z uzębieniem Patryczka Tereski, zaczęłam się martwić o ząbki Agatki, to jest powód myślenia o odstawieniu od piersi mojego skarba, na razie czarno to widzę, nie mam żadnego światełka w tunelu

reklama
wszystko pieknie ladnie........................

nauka zasypiania bez cyca u kacpra tak sie malowala(malowala bo na razie zaprzestalam praktyk):

polozony do lozeczka zanosi sie placzem,smarki po pas lzy jak groch-od razu wstaje na nogi nie da sie go polozyc-nie da sie poglaskac po glowce ani trzymac za raczke na moich rekach nie da sie przytulic ukolysac(bo juz nawet takie rozwiazanie wchodzilo w gre)prezy sie wygina i z minuty na minute coraz gorzej

najpierw chcialabym to ncne karmienie i zasypianie przy piersi zniwelowac

nie wiem jak dlugo moge pozwolic na placz?

Sylwia moja Zuzia tez beze mnie nie zasnie- musze lezec obok mnie tylko ze cyca nie ciaga, ale w dalszym ciagu sie przytulamy i tak zasypia. na poczatku tez mi nie bylo latwo ale z kazdym dniem coraz krocej plakala i sie przyzwyczaila ze zasypia bez cyca

ja tez sie dlugo zastanawiałam jak odstawic małego od piersi i zawsze było jakies ale........a to strasznie płacze ...a to maż mi mówi daj mu bo ja chce spać jutro musze wstać........a to mi było szkoda konczyć go karmić ......i tysiace innych powodów ...............probowałam go stopniowo odstawiac i tez nic z tego .......dopiero słowa lekarza do mnie dotarły i pomogły mi zdecydowac w jednej chwili "koniec nocnego karmienia" :tak: :tak: ...decyzje podjełam w gabinecie dentysty ........i tak 2 pierwsze noce były okropne ale jakoś przezylismy ...tymbardziej ze patryk spi ze mna .....a wiadomo jak to jest jak cycus jest w zasiegu reki ...a mama go nie chce dać!!!!:baffled: :baffled: .....wczorajsza noc była duzo lepsza ...jedna pobudka ...ale pogłaska łam go po pleckach i zasnął......mam nadzieje ze teraz to juz bedzie "z górki":-) ;-) ..........jednak jedno jest pewne gdyby nie problemy z zabkami nie wiem kiedy zdobyłabym sie na przerwanie karmienia .......niby chciałam juz konczyć ale zawsze znajdowałam jakieś ale....

Ja juz dpo dzisiejszej nocy zgłupłam totalnie, o co wogóle mojemu dziecku chodzi:eek: obudziła sie o 1 w nocy(normalka) podstawiłam do cyca i tak ciagła, na początku cos połykała ale po 20 minutach tylko ssała jak smoczka wec ja myslac że dziecko twardo śpi odstawiam ja a ta jak nie wpadnie w histerie, płacz, preżenie sie , no szok no to podstawiłam spowrotem 5 sekund i śpi wiec po czasie ponawiam próbe a tu powtórka i znowu histeria i tak sobie mamlała do 3:szok: i niech ktoś mi powie że rezygnacja w moim przypadku z nocnego karmienia pójdzie gładko:no: to samo dzis na spacerze , tak sie darla w wózku(zawsze na spacerze ładnie w wózku usypia) że w lesie na stojąco podpiełam i usneła i przełożyłam do wózka, za to przed chwila niespodzianka , usneła przy cycu odłożyłam do łózeczka spiącą po chwili ryk, taki ze trzeba było wziąśc na ręce , odłożyłam do lezaczka od jakiegoś czasu jak jest w dobrym humorze to tak usypia jak ja bujam i poszłam sobie po sok wracam a ona spi bez bujania:szok:tylko tv był włączony przed nia:baffled:
tv to dobry usypiacz mojego dziecka ale to znowu zły wg. mnie usypiacz i już sama nie wiem co lepsze, może później założę wątek jak oduczyc dziecka usypiania przed tv:sick:
ciekawa jestem jaka noc dziś będzie...

osinka mam podobnie.....................czasem jest tak ze nigdzie sie nie moge ruszyc,jak ide do wc to maly tez za mna i wola psiiiiii psiiiii,:-pfakt zaczyna byc to czasem uciazliwe-kacper przaktycznie caly czas jest ze mna i naprawde czasami taki maminsynus....................

bedzie ciezko ale ja uwazam ze teraz to juz bardziej takie przywiazanie jest,uzaleznienie anizeli pozadne najedzenie sie-mysle tez ze kacper przez to taki niejadek i jak zakonczymy ten etap to moze zacznie ladnie jesc

wiem tez ze sama to wszystko przeciagam..............

Tereska wielkie brawa dla Ciebie, za to ze sie zaparlas i jestes w tym konsekwentna ;-) :-D

Mada moze sprobuj zamiast TV wlanczac jej cichutko jakos muzyczke dla dzieci??? u nas to dziala

Sylwia dobrze myslisz ze jak skonczysz karmienie to Kacperek zacznie wiecej jesc

Tereska wielkie brawa dla Ciebie, za to ze sie zaparlas i jestes w tym konsekwentna ;-) :-D

Mada moze sprobuj zamiast TV wlanczac jej cichutko jakos muzyczke dla dzieci??? u nas to dziala

Sylwia dobrze myslisz ze jak skonczysz karmienie to Kacperek zacznie wiecej jesc

Tereska dużo siły i cierpliwości życze w dążeniu do celu:tak:

muzyka nie pomaga na nia bardziej działają obrazki, zapatrzy sie i zbiera ja spanie:baffled: tylko nie wiem dlaczego to nie działa na drzemke popołudniową i wtedy cyc niezastapiony, marudzi trze oczy ale sama nie usnie, podstawiam ja 15 sekund i śpi:confused:

u nas była totalna cycomania, rozdzieranie ubrania, jedzenie po 10 razy w nocy i ropieszczenie straszne. 3 razy podchodziłam do odstawienia, za każdym razem wyłam i się łamałam.

dzisiaj mija tydzień odkąd powiedziałam dość, zostawiłam małą z grzesiem na noc i poszłam się ...upić. już to pewnie pisałam- Iga obudziła się raz, zjadła mleko i spała do rana:baffled::baffled: więc chyba najważniejsze- na początek usypia ktoś inny.
poza tym przymierzając się do odstawiania w dzień starałam się ją usypiać bez cyca, zaraz po jedzeniu, żeby nie była głodna, nawet na rękach..

zaraz po odstawieniu Iga dostała trzydniówki, temp prawie 40 stopni...ale namówiona przez pediatrę wytrzymałam . i Iga też. jest ok.
powodzenia dziewczyny. i wytrwałości.

reklama
wszystko na to wskazuje Sylwia :tak::tak:na szczęście gorączka minęła więc moje wyrzuty sumienia też częściowo. Iga dalej się budzi raz lub dwa w nocy ale z tym też zawalczę;-)po prostu jeszcze nie jest przyzwyczajona żeby się najeść wieczorem, bo liczy na to że jak do tej pory- dostanie w nocy tyle ile jej się zamarzy:laugh2:

Do góry