reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

ATsonia, sama się zastanawiam, bo cały długi weekend Ada miała goraczkę, a teraz jeszcze luźne kupki....

jak najbardziej podwyższona temperatura może być od ząbków, mojej jak się 4 wyżynały to temp ok 38,5 była do tego dochodziły luźne kwaśne kupki, które bardzo pupę podrażniały :(

Eve-u nas kupek luźnych nie było...ale teraz jestem prawie pewna, że to od zęba ta gorączka, bo katarek malusieńki i mały kaszelek. nie sądzę, żeby od tego tak gorączkował i dosłownie po jedym dniu przeszło, potem zagorączkował tylko w nocy, a w piątek patrzę, a tam dwie białe kropeczki nad dziąsłem. Ot i nam się przytrafiło-do tej pory nigdy przy zębach nie gorączkował.

te "tylne" ząbki częściej wywołują stan podgorączowy, są jednak większe i trudniej im się wyżynać. Nam chyba też ząbek idzie, do tego malutka się przeziębiła, wiec cała masa nieszczęść na raz :( ale i tak jest bardzo dzielna :)

Niezle,a dacie wiare ze Julita ma juz od jakiegos czasu wszystkie 20 zebow?I pomyslec ze wychodzily jej zabki pozno,pozniej niz u wielu marcowych dzieci.U nas wyszly chyba bezobjawowo-chyba bo nie mierzylam jej codziennie temperatury zwlaszcza majac stary termometr.

no to super, macie już z głowy :)

odnośnie kataru ale nie alergicznego to mogę polecić nasivin, u nas sie sprawdza udrażnia nosek i faktycznie przynosi ulgę, jak tak małą obserwuję.

reklama
carolin a u nas zupełnie inaczej, czwórki jak się wyżynały to nie było przy tym żadnych objawów, a przy trójkach jest katar a na początku była jeszcze gorączka :/

Dziewczyny a ja mam takie pytanie, czy któraś z Was była juz na kontroli u dentysty z dzieckiem, bo ja się szykuję po nowym roku, co prawda Zosia jeszcze nie ma wszystkich ząbków brakuje jej piatek i jednej trójki, ale chciałabym jej polakować ząbki, a za pół roku to trzeba powtórzyc więc moze wtedy plakuję juz wszystkie. Co prawda Zoska mało jada słodyczy, ząbki myjemy jej 3 razy dziennie, jak zje coś słodkiego np ciasteczko tez staramy sie od razu po jedzeniu umyć, ale jednak takie lakowanie da wiekszą szanse na zdrowe ząbki. Obawiam się tylko tego fotela i tego ze ona nie da sobie zajrzec do buzi, ale może stomatolodzy dziecięcy maja jakies sposoby???

Ivaz ja też się nad tym zastanawiam już od dłuższego czas. Zwłaszcza, że mój właściciel ma idealnie pod naszym mieszkaniem swój zakład dentystyczny (razem z żoną). Tylko boje się że Gosia nie dość że nie siądzie na fotelu to buzi nie otworzy za chiny.

U nas znowu problem z myciem zębów. :sorry::sorry:
W październiku jakoś skończyła się Małgosi pasta (colgate) a że w sklepie akurat nie mieli kupiłam inną. Wcale ta nową pasta myć zębów nie chciała, a tej "starej" w żadnym sklepie znaleźć nie mogłam. I od tamtej pory wcale nie da sobie zębów umyć - buzi nie otworzy za chiny ludowe, zęby ściska. A jak jej dam trochę pasty na szczoteczkę to ją zjada i chce więcej:dry::dry: No i co ja mam z nią dalej zrobić.

Ograniczyłam jej bardzo słodycze, dziadkowie dostali ostrą reprymendę na temat kupowania jej lizaków. No ale tak czy siak zęby myć trzeba.

magdalenka ja mam ten sam problem....szym swoja paste zjada i prosi o wiecej...za zadne skarby nie da sobie umyc zabkow.
Kiedys kupilam taki podest do toalety ale on moze tez sluzyc do umywalki...staje na nim,wklada szczoteczke do buzi i je paste a reszte wypluwa ,czasami chce wody zeby przeplukac...i wtedy wyplukuje resztki dalej wypluwa:-D

carolin my myjemy normalną szczoteczką tylko w wersji mini, do tej pory uzywalismy pasty ziajki od pierwszego ząbka, ale od wczoraj uzywamy elmexu 1-6 lat, niby zawiera troche fluoru, ale w małej dawce więc jak ciut połknie to nic sie nie stanie, bo ta ziajki jest bez fluoru więc jest zupełnie bezpieczna

carolin my myjemy normalną szczoteczką tylko w wersji mini, do tej pory uzywalismy pasty ziajki od pierwszego ząbka, ale od wczoraj uzywamy elmexu 1-6 lat, niby zawiera troche fluoru, ale w małej dawce więc jak ciut połknie to nic sie nie stanie, bo ta ziajki jest bez fluoru więc jest zupełnie bezpieczna

a czy Wasze dzieciaczki płuczą ząbki? bo my do tej pory nie korzystaliśmy z pasty, tylko z gumowej szczoteczki, bo jeszcze wszystkich ząbków nie mamy

reklama
Hej, hej, pochwalimy się: Tadek umie pić sam z normalnej szklanki/kubeczka! :) Od paru dni nie chce słomki, tylko pije jak my. I nawet sie przy tym nie zalewa - choc moze niedlugo potraktuje to jako zabawę ;)

Za to Jas wg mnie ma niezłą asymetrię - kurcze, ja jakies krzywe te dzieci rodzę :/ Wykręca się okropnie, na bok sie umie sam przewrócic z pleców na jednąstronę. Oczywiscie tez sie pręzy, szczególnie przy jedzeniu - juz doszlam od czego to. Po prostu strasznie duzo powietrza łapie przy jedzeniu, potem nie moze odbic (odbija tylko w takiej pozycji pod kątem 30 stopni, na ramieniu nigdy), no i w brzuchu mu się gazuje okropnie.
Wczoraj pierwsza noc, którą prawie całą przespal w łóżeczku - zawzięłam się i karmilam go na siedząco w fotelu (latwiej go nakarmic, na leząco mu niewygodnie i sie bardzo denerwuje), potem odłożylam. O 5 rano juz nie mialam sily i go wzeilam do łóżka, bo jednak przy mnie szybciej usypia. Dzis tez uspilam go w łóżeczku, mam nadzieje, ze do połnocy pospi no i tez zamierzam go karmic w fotelu i odłożyc.

Zmykam spac!

Do góry