reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Viola, ja pije herbatki na pobudzenie laktacji (z herbapolu i hipp); zawarte w nich ziola ponoc dobrze robia maluszkom na brzuszek. Romek na razie nie ma kolek ale moga zaczac sie pozniej

reklama
Jak ubieracie na dwór dzieci w taka pogode jak dzisiaj ( u mnie jest 20 stopni).Jest bardzo ciepło i nie wiem czy juz ubrac cieniutka kurteczke a moze sam sweterek.

Nasza Natalia urodziła się z wagą 2700g, przy wypisie miała 2630. Wczoraj przy ważeniu wyszło, że ma 3000g. A więc w ciągu 10 dni przybrała na wadze 370g - czy to nie mało? Pediatra powiedział, że OK - no ale wiecie, wątpliwości ma się zawsze, zwłaszcza, że karmię ją niestety tylko sztucznie - nie chcę przekarmić ani nie-dokarmić.

Iwona - my jeszcze na razie dziś tyko na balkonie, ale wg mnie jeszcze lepiej ubrać cienką kurteczkę. Jutro mam nadzieję wyjść z Natalią na pierwszy spacer.

A ja mam inne pytanie: jak rozpoznać płacz związany z kolkami? Natalka dziś od 21 do 1 w nocy nie mogła spać, płakała, na rączkach uspokajała się na chwilę, ale odłożona do kołyski znowu marudziła - a od pierwszej rano jakby ktoś nam podmienił dziecko: zasnęła na trzy godz - zjadła, potem znów trzy godz. - zjadła i tak aż do teraz. No i nie wiem co jej było - czy to kolki właśnie?

Miotlica moj synek sie urodzil z waga 2925,przy wypisie mial 2740g a jak mial 2tygodnie i jeden dzien to wazyl 3300g w pampersie.
Mysle ze jest ok.
porownaj szymka wage i tez zwroc uwage na to ze Twoja mala urodzila sie z nizsza waga niz moj synek

miotlica wszystko mozliwe ze to kolki.
A prezyla sie???
Moj natomiast ma ewidentnie problem z kupa:baffled:
Steka wierci sie poplakuje,wierzga nozkami,jak go klade i uginam nozki to puszcza strasznie smierdzace baki,przynosi mu to ulge ale za jakis czas sie to powtarza.
Mam nadzieje ze jeszcze dzis walnie kupe.

U mojej malej tez chyba zaczynaja sie kolki [chociaz nie jestem pewna bo slyszalam ze wystepuja one zawsze o tej samej porze i chyba tylko raz dziennie] a u nas wczoraj bylo caly dzien zle..:-( najpierw z rana pozniej popoludniu no i na sam wieczor to samo.. caly czas poplakiwala robila taka minke ze ewidentnie bylo widac ze ja cos boli.. wierzgala nozkami prezyla sie itp uspokajala sie chociaz na chwile tylko na rekach.. nie bylo mowy o odlozeniu ja do lozeczka chocby na sekunde.. dzis rano to samo..

za to zaskoczyla mnie w nocy zawsze budzila sie regularnie co 2 godziny a dzisiaj co 3:szok: no i jadla dwa razy tyle co zawsze;-)

Zastanawiam sie czy to kolki czy moze cos innego:baffled: najgorsze jest to ze chocby nie wiem co sama mi o tym nie powie..i biedna musi sie meczyc:-(

A podajecie cos swoim pociecha na kolki????????????

Moja mala ma ostatnio katarek az ciezko jej sie oddycha a gruszka ktora mam jest jakas dziwna za duza na nosek Amelki oczyszczam jej patyczkiem ale nie udaje mi sie wszystkiego wyciagnac pozatym boje sie zeby za daleko niewsadzic jej tego patyczka.. czego wy uzywacie i czy wasze maluchy tez maja taki katarek??? nie wiem czy to jest normalne czy moze jest troszke przeziebiona:baffled::-( choc innych objawow poza katarkiem nie ma..

I mam jeszcze jedno pytanko ostatnio ktoras z mamusiek pisala ze -nosek- -uszka- i -oczka- przemywa sola fizjologiczna[woda morska]. ja mam STERIMAR ale z tego co jest tutaj napisane to jest on tylko do noska. Jak sie nazywa ten do uszek i oczek??

Ale sie rozpisalam ..:laugh2:

Dziewczyny a wam mierza maluchy w przychodniach?Bo moja mala urodzila sie ze wzrostem 52 cm i od tej pory nikt jej nie mierzyl-pielegniarka w przychodni twierdzi ze to "bez sensu" jeszcze.Po ubrankach widze ze rosnie ale ciekawa jestem ile mierzy a sama nie umiem zmierzyc bo bedzie pewnie spory blad pomiaru.Jesli chodzi o wage to mnie wychodzi jakies 4700g moja metoda pomiarowa ;-)

Dziewczynki o tym co u mnie napisalam na watku glownym.

madzik-ja obcinam malj pazurki malutka dzwignia/obcinarka
Iwonka-Juli byla dzis tylko w kaftaniku i spioszkach bo w Lodzi jest tez 20 stopni!No i przykryta kocykiem cienkim bo o wozku mowa:tak:
miotlica-ciezko zdiagnozowac kolke,ale faktycznie mogla to byc wlasnie kolka.
ewelcia-juli robi kupki codziennie lub co 2 dzien,tez dzisiaj czekam na jej kupke:-)
moja malenstwo-na kolki dajemy esputicon i doraznie herbatke plantex.Oba specyfiki sa srednie ale nie jest zle,ma mniejsze kolki niz np miesiac temu lub wcale.
sol fizjologiczna-uzywamy physodiose.Katarek sie zdarza ale w postaci babola/kozy czasem:-D

Na swieta chcielismy zawiezc tesciom oraz rodzicom albumy z chociaz 20 wywolanymi zdjeciami malej.Albumy kupione tylko brak czasu na wybranie tych 20 fot sposrod okolo 900:eek:

reklama
Iwona, Sara - kurcze, my bylismy dzis na pierwszym spacerku i maly byl w zimowym kombinezonie:baffled: Ale sprawdzalismy kark podczas spaceru i nie byl spocony, wiec chyba go nie przegrzalismy, mam taka nadzieję. Tadzik jest jak na razie bardzo cieplolubny, lubi byc w sypialni, gdzie slonce nagrzewa nam ostatnio do 26 stopni!! A tak to w mieszkaniu 22 stopnie są...
Agusia, madzik - ja niestety piersią nie karmię, ale maly jest tylko na moim pokarmie sciaganym laktatorem - no i ostatnio to sciągam po 100 a nawet 130 ml w pol godziny:tak::szok: A ze maly wczoraj i dzis mniej jadl, to mam juz pol litra mleka zamrozonego:-D I tylko wyciągam kolejne nasze jedzenie z zamrazarki i robie miejsce na kolejne woreczki z mleczkiem. :-D:tak:

Dziewczyny, a stosujecie jakies kremy ochronne na buzkę dzieci? Bo w sumie słonce jest dosc mocne... My dzis wyszlismy bez zadnego kremu i tak sie zastanawiam, czy to nie błąd.

Do góry