reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Hrj

ATosia tak to prawda pepek trzeba tez wachac czy brzydko nie pachnie jak jest niemily zapach czyli co tam sie robi pewnie stan zapalny

Przemywaj pepek spirytusem przy kazdej zmianie pieluszki a nic napewno sie nie stanie i nie mocz przy kapieli to wazne:-)

Ewelcia moja malutka tez ma kozy ale nieduze a szczegolnie jak sie jej ulewa i czasem az noskiem ciut pojdzie wtedy kozy sie robia a ten aspirator to czasem sobie nie radzi tak s atam gleboko i wtedy rusza wacik kulam go w rureczke i wkladam tam troszke pokrece nic w srodku i wszystkie zanieczyszczenia wychodza z wacikiem:-)

My juz bylismy na wycieczce z malutka pojechalismy do Grudziadza ponad godzine jazdy malutka byla grzeczna
Ja jeszcze balabym sie ja brac na zakupy bo to za duze skupisko ludzi ale jakbysmy nie miali wyjscia to coz trzebaby byla ja zarac:-)
U mnie az takich problemow nie ma tylko malutka jest strasznie obrzertuszkiem jadlaby i jadla az jej sie ulewa ale jadla by dalej i przy cycu ciagle czasem zje 120ml lub nawet wiecej a brzuch ma ze mysle iz jej zaraz pekne:szok::confused:
Mam za to problem bo malutka jest wrazliwa i nie wiem juz co mam jesc bo ciagle cos je nie pasi i wtedy brzusio ja boli ale kolek nie ma kupki zolciutkie tylko jak cos zjem to wtedy marudzi kreci sie i prezy steka i jeka czasem zaplacze a ja chodze glodna bo nie wiem co juz jesc by jej nic niedolegalo ciagle robi baki :confused:

reklama
waga urodzeniowa-----2850
waga w dniu wypisu-----2700
waga w 16 dobie zycia---- 3200
dlugosc------52 cm
teraz niektore rzeczy 56 sa za male lub akurat
malutka podnosi glowke na krotko jak lezy na brzusiu obserwuje nas usmiecha sie lecz pewnie nieswiadomie potrafi przelozyc z boku na bok glowke:-)i mruczy jak kotek:-D

Ja jak kapalam malego i kikut jeszcze nie odpadl to jakos szczegolnie nie zwracalam uwagi zeby sie nie zamoczyl po kazdej zmianie pampka smarowalam spirytusem.
Odpadl po 10dniach.
Z tym ze trzeba wachac to prawda.
My wzielismy go na zakupy bo nie mamy z kim zostawic a ja chcialam troszke wyrwac sie z domu bo przeciez zwariowac mozna:-Dmiszkam na takim zadupiu ze do najblizszego sklepu spozywczego mam okolo 2km:szok::szok::szok:.
Tutaj Irlandii z paru dniowym dzieckiem lazom po sklepach.
Ostatnio mi kolezanka mowila(pracuje w sklepie)jej znajoma Irlandka urodzila we wtorek a w czwartek wyszla ze szpitala i odrazu u niej w sklepie byla:szok:

moj tez zarlok,co chwile by jadl.Przez 3dni go brzuszek bolal bo kupy nie mogl zrobic do tego chyba mial kolki.
A czy wasze dzidzie jak spia albo usypiaja wydaja dziwne dzwieki???
Bo moj to czsaem nawet tak jak by szczekal:-Di wtedy sie nawet wybudzi hehe.
Nawet teraz "szczekal"wiem,wiem to glupio brzmi ale nie wiem jak mam to inaczej opisac

hehe moja tez tak robi jakby szczekala wiem ale inaczej tego nazwac nie mozna tak tez wydaje dziwne dzwieki
no tak jak nie ma z kim to nic dziwnego ze trzeba zabrac maluszka

Truda dooobre "mruczy jak kotek" moj "szczeka" Twoja "mruczy" hehe
A tak swoja droga to moj tez roznego kalibru wydaje dzwieki,mruczec tez potrafi.
Wczoraj jak lezal na brzuchu to nawet eeee wolal

Truda - moja mała też zjada sporo bo ok. 100 ml co 3 godziny, a ma dopiero 10 dni:tak: rośnie mi mały głodomorek;-)

Po kolei:

ewelcia - ja mam i fride i zwykla gruszke do niespodzianek w nosie i zdecydowanie latwiej i szybciej idzie...zwykla gruszka!To jest taka ktorej sie nie wsadza do srodka nosa tylko doklada do dziurki jak fride.I jak Juli zasypia to tez wydaje rozne dzwieki-ja to nazywam ze "gada do siebie przez sen":-D
mamusia - z julita spacerujemy codziennie,teraz juz dochodzimy do 1,5h.Werandowac przy oknie zaczelam ja po tygodniu,potem wystawialam ja w torbie-nosidle na balkon na 30 min a od poczatku 3 tyg zycia spacerki w wozku.
Kitki - Julitkowi pepek odpadl na 15 dzien.Polozna tez go obwachiwala.Nie martw sie,odpadnie byleby sie nie papral.Czkawke to moja mala miala codziennie i w ciazy wiec to ze ma i "po drugiej stronie brzucha" jest norma-czka 1 do 2 razy na dzien i wtedy albo cyc na krotko albo kilka lykow cieplej wody z glukoza-tak polecano robic w szpitalu.
Truda - Juli tez raz dziennie to jak nic uleje ale to ponoc norma i nie ma sie czym martwic (a tez sie martwilam).Rozjadla sie strasznie.Na poczatku duza puszka mleka NAN HA.1 starczala na 2 tyg a teraz na ...8 dni a przeciez moje dziecko w 70% ciagnie mleko z cyca!(sztuczne dostaje TYLKO 2 razy w nocy i czasem w dzien jak grymasi po cyckach).:szok: Tez zaliczyla juz wycieczke 60 km do tesciow i dobrze ja zniosla.Co do gazow-nasza pediatra mowi ze to jest wrecz konieczne by odpowietrzyc uklad pokarmowy,lepiej ze gazy sie wydalaja niz zalegaja.Nawet leki typu chocby esputicon czy herbatki koperkowe sa wlasnie celowo wiatropedne by ulzyc nagazowanemu brzusiowi.Jak gazy nie zejda to jest wtedy tzw.kolka gazowa i dziecko sie prezy,steka i meczy.

PS.dziewczyny czy wy nie podziwiacie naszych chlopow?Oni musza znosic w nocy to samo co my (budzenie bo placz dziecka,pomoc przy dziecku),w dzien nam znosza wozki,pomagaja, a do tego musza chodzic do pracy i byc w niej produktywni!Ja to normalnie jakbym miala po niedokonca przespanej nocy przez julite isc do pracy to bym sie chyba zalamala albo zasnela z glowa na biurku!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Sara o jakiej herbatce koperkowej piszesz? Przydałaby mi sie bo mała tez czesto sie prezy i widac ze cos ja meczy.:-(
A tę glukozę to moge kupic w aptece? Mi w szpitalu nie kazali jej dopajac ale nie moge patrzec jak sie meczy z ta czkawką

Sara ja mam aspirator "marimer"chyba tak samo wyglada jak "frida"zreszta "fridy"nie widzialam.
Mam tez zwyka gruszke ale jeszcze nie uzywalam,musze sprobowac nastepnym razem,moze pojdzie sprawniej:-D.

Kitki jak karmisz tylko cycem to nie musisz dawac wody z glukoza,jak ma czkawke daj jej cyca.Moj tez ma czkawke i jak go przytule i posmeram po pleckach to mu przechodzi albo daje mu pic.
Kupuje sie w aptece herbatke koperkowa,ale jak karmisz cycem to ty ja powinnas pic.

JA podawalam glukoze ale moj nie chcial jej pic.Od wczoraj pije wode z rumiankiem i nawe sie nie krzywi.

Kupilam tez herbatke z BoboVity z kopru wloskiego uspakajajaca i bede mu podawac w przyszlym tygodniu bo ona jest od 1m.

Ostatnia edycja:
reklama
Kitki ja czasem daje Julicie herbatke koperkowa Hipp (ona juz w swoim skladzie ma glukoze wiec w te dni kiedy pije ta herbatke to glukozy juz nie daje).Ale ostatnio doraznie przerzucilysmy sie na Plantex (tez koperkowa).Nie naduzywam tych herbatek bo jednoczesnie mala dostaje po 1 kropli 3 razy dziennie esputicon na kolki wiec nie chce zeby sie za przeproszeniem zapierdz*ala:-DA glukoze jak najbardziej kupisz w aptece.Ale faktycznie tak jak pisze ewelcia jak karmisz tylko cycem,to juz nie trzeba dopajac.I dobrze napisala-ty pi ta koperkowa:)
Ewelcia no mowie Ci ze za fride wywalilam 30 zl a za gruszke 5 zl i gruha lepsza niz ta frida:rofl2:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry