reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

mamusia-to strasznie drogo u was....ja czytałam gdzies ze potrzebne sa 3 dawki doustne-w odstępach co miesiac, kazda dawka kosztule ok 95 zł....

a na stronie o rotawirusom znalazłam cos takirego

Jaki jest schemat szczepienia przeciwko rotawirusom?

W Polsce dostępne są 2 szczepionki przeciwko rotawirusom. Pierwsza z nich jest szczepionką dwudawkową, tzn. że cały cykl szczepienia składa się z 2 dawek. Pierwszą dawkę można podać już od 6. tygodnia życia maluszka. Całe szczepienie należy zakończyć przed upływem 24. tygodnia życia2. Schemat szczepienia drugą z dostępnych w Polsce szczepionek składa się z 3 dawek. Pierwszą dawkę można podać od 6. tygodnia życia. Całe szczepienie trzeba zakończyć przed 26 tygodniem życia dziecka3.

Ile kosztuje szczepionka przeciwko rotawirusom?

Cena jednej dawki może być zróżnicowana w zależności od miejsca, gdzie szczepionka będzie nabyta i w przybliżeniu wynosi ok. 260 zł w przypadku szczepionki trzydawkowej i ok. 320 zł w przypadku szczepionki dwudawkowej.

i własnie z tego co słyszałam to są ceny za komplet dawek a nie za jedną

Z tego co napisałaś to raczej będzie cena za 1 dawkę leku.
Ja to jednak tak rozumię .

reklama
no i teraz zwątpiłam....wydawało mi sie ze to za komplet-zwłaszcza ze kiedys nawet w aptece pani przede mna kupowała i tyle płaciła i wydawało mi sie ze to za całosc a nie za dawke....

ewelcia-sa herbatki hipp które mozna podawac od 1 tyg zycia-ale to sa te w granulkach a nie do zaparzania-i one zawieraja glukoze

a u nas położna była we wtorek i wczoraj, we wtorek pobrała Julce krew z paluszka do badania - na taką karteczkę, wysyła się to do laboratorium w Gdańsku, zapomniałam oczywiście na jaką chorobę :baffled: ale Mała się darła, strasznie... całe szczęście, że Weronika była na spacerze, bo byśmy mieli niezły duet :sorry2: poza tym obejrzała Julkę - wszystko ok - i mnie też (poprzednio też oglądała) - ma przyjść w poniedziałek zdjąć mi szwy :baffled: natomiast nie ma u nas wizyty lekarskiej - trzeba iść samemu do przychodni, jak dziecko ma ok. 2 tygodni, trochę to dziwne, a jak jest zima i mróz to też trzeba z takim maluchem wychodzić.. :sorry2:
w nocy od 0.45 do 2.30 miałam przerwę w spaniu - karmienie, przewijanie, karmienie, czkawka, kręcenie, kwękanie, itp. :baffled: i od 5.30 podobnie... a teraz śpi jak aniołek :happy:

Ola fajnie że z małą i Tobą wszystko oki.
w niektórych miastach nie chodzą lekarze do domu ja jak powiedziałam bratowej że lekarka przyjdzie zdziwiła się .
Mały śpi a ja kończę obiadek dziś serwuję ziemniaczki jajko sadzone i marchewkę na gęsto.
Nadal strasznie uważam na to co jem dochodzę już do niezłej figury :-Dweszłam już w spodnie sprzed ciąży :-)

no i teraz zwątpiłam....wydawało mi sie ze to za komplet-zwłaszcza ze kiedys nawet w aptece pani przede mna kupowała i tyle płaciła i wydawało mi sie ze to za całosc a nie za dawke....
pewnie kupowała jedna dawke bo raczej w aptece nikt nie sprzeda calego kompletu bo nikt nie ma w domu warunkow do przechowywania szczepionki....
a ja sie wsciekam ( a propos szczepionek) bo w pazdzirniku mielismy zaszczepic kube na wzwA 2 dawke i oczywiscie ciagle chory a za pare dni mamy termin ostateczny a on znow prycha i kicha...i przepadnie mi cala szczepionka:(

Modroklejka wiem ze sa takie herbatki ale tutaj w PL sklepie nie wiem czy beda,nawet nie zdarzylam sprawdzic przed porodem chyba nawet tez zapomnialam.
Wiem ze napewno sa takie od 1miesiaca,a moj maly nie dlugo skonczy miesiac.

Mamusia byc moze to potowki,ale dla pwnosci kupie Oliatum.
Przemywam mu buzie woda i smaruje oliwka ale jesli to potowki to musze przestac smarowac oliwka bo podobno nie mozna

reklama
tanu-na to nie wpadłam...kurcze-czyli całkiem sporo to wyjdzie....no ale co zrobic...wydaje mi sie ze warto zaszczepic...

Do góry