reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Dzięki :-) moje ulubione zdjęcie. Ida walczy ze Spacerem.
A instrukcji do laktotora jakoś właśnie nie doczytałam dokładnie, a teraz mi zaginęła w moim bałaganie. Wydawało mi się, że ściaganie mleka nie jest skomplikowane...

reklama
U Nas dziś akcja STOP ŻÓŁTACZCE ;/ Mikołaj ma 6,5 tyg a jest bardzo żółty- to trwa za długo i za bardzo jest zażółcony. Od 2 dni przepajamy go glukozą ale efekt marny - bo wciągnie ledwie 60 ml na dzień.

Więc odstawiam pierś na 24 h, mleka ściągam tyle ile mały sztucznego i wody wypija= mam nadzieję że dobrze robię. :(

w tym momencie ściągnęłam 110ml z jednej piersi+ 10 ml z drugiej bo zaczęło cieknąć :p
OOby moje piersi przetrzymały chwilowy brak ssacza.
zaraz znowu laktator pójdzie w ruch ;/ - meczące takie odciąganie ( na szczęście szybko idzie)- a laktator zwyczajny o taki Laktator Lakta Plus » Akcesoria dla mamy - opinie użytkowników znam.to bo uchował się po pierwszej ciąży- bo miałam dwa ten i aventa ręczny- który dałam koleżnace
Kochana to ja jak w szpitalu siedziałam to 50ml z obu ściągnęłam a w ostatnich dniach pobytu jak chciałam ściągnąć to trzy krople spadły i na tym sie pokarm skończył :(

Kochana mam nadzieję ze Twoje starania przyniosą pozytywne efekty:confused:

mamolka a on nie za długo żółty?! może zawołaj na wizytę lekarza z przychodni niech obejrzy Mikusia. Do nas przyszła i zapisała wit.E 3krx1dziennie, ponoć żółtaczka ma prawo do dwóch tyg. być

a mnie karmienie zaczyna w koncu sprawiac przyjemnosc :D sutki mi sie zagoily i juz nie boli, mala ladnie ciagnie. no i przerwy w karmieniu juz tez wieksze.

mam tylko problem z karmieniem na lezaco - w takiej pozycji Alicji strasznie trudno zalapac cyca. moze dlatego, ze mam dosc male piersi ... sama nie wiem. moze z czasem sie nauczymy :)

mamolka a on nie za długo żółty?! może zawołaj na wizytę lekarza z przychodni niech obejrzy Mikusia. Do nas przyszła i zapisała wit.E 3krx1dziennie, ponoć żółtaczka ma prawo do dwóch tyg. być

Wiem że za długo- wiem jak poważne są konsekwencje.

ja byłam u pediatry- to kazała tylko przepajać glukozą- nawet nie wiem w jakim stężeniu. TYLE. O odstawieniu na 24h zdecydowałam się sama bo Miki bardzo mało tej glukozy wypija. Poza tym wymuszę na niej żeby dała skierowanie na badania kontrolne.

Mikołaj ma pecha- żółtaczka patologiczna+ konflikt cznników rh+ fakt że karmię piersią ( jeżeli żółtaczka jest zwiążana z pokarmem kobiecym może się nawet do 12 tyg utrzymywać0

Ostatnia edycja:
ja na leżąco lubię najbardziej w nocy bo wiadomo, ze to wygodne... ale mój mały coś nie chce ostatnio ciągnąć jak leżę :-( tak więc ostatnia nieprzespana nocka to był dla mnie istny koszmar bo młody ryczał a ja musiałam siadać i go dostawiać do cyca bo inaczej nie miał zamiaru chwycic. wczoraj już na szczęście mu się trochę poprawiło i dał mi poleżeć.
cierpię na nadmiar ale tylko w prawej piersi. w lewej mniej pokarmu. wcześniej mu to starczało ale teraz to już wątpie. a przystawiam go przy kazdym karmieniu tam, żeby possał i się rozruszało... wkładka niby mokra była i coś mu leciało ale i tak jest mniej niż w prawym cycu

Gosia - u mnie w prawej piersi jest mniej mleczka niz w lewej. i tez mamy czasem problem na lezaco, bo Alicja ma problem z uchwyceniem piersi. chociaz dzis nam nad ranem wyszlo :)

dzis mala mnie wyssala starsznie od rana, bo bolal ja brzuszek i tylko piers pomagala. takze piersi mam troche flaczkowate, ale mam nadzieje, ze sie unormuje

ja karmię na leżąco głównie w nocy, w szpitalu wtedy ustawiałam łóżko pod kątem, aby główka była wyżej i pokarm spływam i młody nie ulewał. W domu nie mam takich możliwości, ale poszło nam dobrze. W dzień karmie w pozycji kołyski. Nie umiem spod pachy... nie rozumiem tej pozycji w ogóle.

reklama
Ja nie lubię na leżąco, bo Franek ulewa, a na ręce zawsze mogę mu trochę głowę podnieść (tzn. jego podnieść, żeby głowa była wyżej), poza tym on odbija zazwyczaj w połowie i trzeba go wypionować, a do tego muszę wstawać i jest to trochę niewygodne. Ale łapie Franek w każdej pozycji - pucek nie ma problemu z jedzeniem ;)

Do góry