reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

reklama
Cześć dziewczyny, przepraszam że sie wtrące, ale mam ogromną prośbę, prosze napiszcie ile powinnam ml.
odciągnąć pokarmu z obu piersi.
Karmie małego od początku piersią, ale nie bardzo przybiera na wadze, na noc dokarmiam butelką, 100ml mi już wypija, a z obu piersi odciągam max 40ml, nie za mało? Chodzimy sie ważyć do przychodni, a lekarka każe walczyć piersia i karmić co godzine. Mały jutro bedzie kończył miesiac a waży 3500. Boje sie że nie dojada :(

500g od wagi wyjściowej to trochę mało,choć źle nie jest- dużo zależy ile spadł wagi i jak szybko nadrobił straty, czy miał źółtaczkę. 40 ml to mało- choć wszystko tak naprawdę zależy od zachowania małego po karmieniu piersią- jak szuka dalej i się złości to tego mleczka brakuje, jak ładnie zadowolony "odpada" od cysia to pewnie tego mleczka w piersiach jest więcej niż laktator jest w stanie ściągnąć a twój twój stres przy odciąganiu to wypływanie mleka widocznie ogranicza.

co godzinę ci każe przystawiać??? jezuuu - szaleństwo jak dla mnie.

Uważam, że dużo ważniejsze jest picie dużej ilości wody ( ok 2 l i więcej )- najlepiej w równych odstępach czas oraz prawidłowe odżywianie się.

urodził sie z waga 3000g spadl do 2800. Mial zołtaczke dosyć dlugo, ale nie byl naswietlany. Musze karmic przez kapturki, maly odpada przy cycu ale obawiam sie ze nie z powodu najedzenia tylko ze zmeczenia ze wzgledu na te kapturki :(.

Ja z jednej piersi odciągam 80-100ml. Mały zjada 80 ml i wtedy jest zadowolony. 40ml to mało, ale częste przystawianie może zwiększyć ilość pokarmu tak samo jak częste odciąganie nawet małych ilości.

Ja również odciągam 80-100 ml pokarmu i Krzyś wcina 80 ml. Większą ilość ściągam po wypiciu piwa Karmi lub herbatki na laktację. I w takim wypadku mam dość pokarmu do zamrożenia a dość często z tego korzystam :)
ag wg mnie Mateuszek przybrał wystarczająco. Niektóre dzieci baaardzo szybko przybierają ale później jest problem bo trzeba je odchodząc a twój synek tak samo jak mój może należeć do tych chudszych dzieciaczków. Mój Krzyś miał 3250g a przy wypisie 3060g - dziś waga wskazuje 4200g, czyli przez miesiąc, tydzień i 4 dni przybrał lekko ponad kilogram. Wg moejgo pediatry ważne jest że przybiera! Dziecko powinno przybierać 120g na tydzień więc twój synek mieści się w normie. Do tego jeśli oddaje stolec i ma mokre pieluszki to wszystko jest w normie.

Dziękuję za odpowiedzi. Nie ukrywam że chciałam sie już poddac i przejsc na butle calkowicie. Powalcze jeszcze, zobaczymy.
Wiolcia, Mateusz robi co najmniej 7 kupek dziennie i sika tez czesto. Mały śpi mi dosyć dużo i długo, nie mam serca budzic go co godzine, bo potem jest strasznie nerwowy a ja tez zestresowana pilnowaniem godzin. Walcze z laktatorem a to co odciagne to daje malemu a po cyca. Spróbuje z Karmi, bo herbatek na laktacje to juz wypiłam miliony :(.

ag wg mnie 40 to za malo mimo wsystko i odpadac tez moze ze zmeczenia troche...
co godzine go dostawiac to tez szalenstwo ja bym po prostu czesciej dawala butle mimo wszystko tym bardziej ze mial zoltaczke-a to ze wyszlas ze szpitala nie znaczy ze sie calkiem odzołcił wiec moze warto by go dokarmic chocby po 20 ml po cycu zeby sie za bardzo nie odzwyczail od cyca a jednak dojadał. Waga niby rosnie ale tez bez rewelacji wiec wg mnie cyc i butelka. Ale to moje zdanie a Ty zrobisz jak uwazasz.
Ja bylam u pediatry i u nas byla zółtaczka z naswietlaniem ale Ala przybiera ładnie na wadze i sie ładnie odżółca wiec ja nie wprowadzam butli. w szpitalu mi polozna mowila ze przy zoltaczce trzeba dobrze karmic i dopajac to sie szybciej organizm dzidziusia oczyszcza...

Ja również odciągam 80-100 ml pokarmu i Krzyś wcina 80 ml. Większą ilość ściągam po wypiciu piwa Karmi lub herbatki na laktację. I w takim wypadku mam dość pokarmu do zamrożenia a dość często z tego korzystam :)
ag wg mnie Mateuszek przybrał wystarczająco. Niektóre dzieci baaardzo szybko przybierają ale później jest problem bo trzeba je odchodząc a twój synek tak samo jak mój może należeć do tych chudszych dzieciaczków. Mój Krzyś miał 3250g a przy wypisie 3060g - dziś waga wskazuje 4200g, czyli przez miesiąc, tydzień i 4 dni przybrał lekko ponad kilogram. Wg moejgo pediatry ważne jest że przybiera! Dziecko powinno przybierać 120g na tydzień więc twój synek mieści się w normie. Do tego jeśli oddaje stolec i ma mokre pieluszki to wszystko jest w normie.
nie przekarmisz dziecka karmiąc piersią. Może być grubas i jeżeli przejdziesz na prawdiłowe żywienie później, to nie będzie żadnym grubasem. jakaś bzdura, ze trzeba potem dzieci odchudzać.
mój jest poza normą wg lekarza Wiolci, bo w niecały miesiąc od najniższej wagi 3,665 przybrał do 5 kg, czyli ponad 300 gram na tydzień

reklama
Moja Ida też wielka i przybiera w zastraszającym tempie. Urodziła się z 3,720, spadła do ok 3,5, a we wtorek (2 i pół tygodnia) na domowej wadze miała w ubranku i suchym pampersie 4,6. Jak tak dalej pójdzie, to, Antylopko, przegoni Adasia. Nie wiem, kto będzie tego mojego klocka nosił jak tak dalej pójdzie.
Ciekawe od czego zależy przybieranie dzieciaczków - Ida jest wyłącznie na piersi, je co ok 3 godziny, a ja z jednej piersi wyciskam laktatorem maks 50 ml, a dzidziuś wygląda jak skrzyżowanie Wojciecha Manna z pyzą.

Do góry