reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu ;)

reklama
U nas na opakowaniu pisze, że w ciągu 2h od przygotowania... ale my na Bebilon pepti 2.
Ja czasami daje i po godzinie. Mój mały wypiła za zwyczaj wszystko, ale zdarza się, że tylko 30-60ml... i po jakimś czasie resztę.

Pytanie techniczne - jak długo można trzymać w temp. pokojowej lub w lodówce zrobione mm? Pół godziny można? Bo Pucek nie chce mi wypijać mleka na raz, ale po pół godzinie wciąga pozostałą połowę.
daję od razu, nie zostawiam 'na później':tak:
tyle, że u nas to prawie nigdy nic nie zostaje...

Ja mojemu dzisiaj zaserwowałam deserek z twarożkiem z gerbera... Dla nas nowość, bo mały nie toleruje białka mleka krowiego i zawsze się bałam podawać mu rzeczy, które mają cokolwiek wspólnego z mlekiem. Dostał sloiczek około 17.30... No i reakcji brak. Nie płakał, nie kwękał... Może mu już przeszło? :)

Smile ja już pisałam, że produkty przetworzone można podawać nawet przy alergii na mleko. Choć czasem się zdarza, że i na to można mieć uczulenie.

Dziewczyny ja to chyba zacofana jestem, mój mały je urozmaicone obiadki- ale co prawda słoiczki.
A tutaj- racuchy, papryka, itp...
Kurde aż zaczęłam się martwic:-(

Smile- mój mały dokładnie tak samo, jest na bebilonie pepti. Ale jak kupiłam mu deserek z jogurcikiem było ok, teraz kupiłam takie jogurciki malucha- waniliowy, jest już po dwóch kubeczkach w odstępie 5 dniowym i jak na razie ok. Nic mu nie wyrzuciło, tylko pierwszy raz kupka była luźniejsza, zielona.
Teraz chce spróbować budyń, ale chyba taki na wodę....

Ostatnia edycja:
Elena.. ja to się boje, bo mieliśmy przez pierwsze dwa miesiące takie przeboje z małym... Jednak reakcji nie było żadnej.

Aniucha.. to ja mojemu dam dzisiaj zwykły jogurt naturalny.

Macie jakiś pomysł na śniadanie...? Mój to wiecznie kaszkę ryżową, jajecznicę albo kaszkę mannę wcina. Czasami bułkę mieli w buzi... Zrobiłabym mu coś innego, ale nie wiem co...
I jakiś pomysł na obiad? Ewa86 :-)?

:D

U nas śniadania, kolacje i obiady Frankowe są dość monotonne ;) Na śniadanie i kolację zawsze kaszka - rano glutenowa, wieczorek kleik kukurydziany albo ryżowy z owocem lub jogurtem. Kaszki kupuję różne, więc jest urozmaicenie.
A na obiad zawsze warzywa na parze, lekko zblendowane, do tego mięsko lub ryba, czasem ryż albo makaron.
Główne zmiany są u nas w podwieczorkach:
* jogurt (najczęściej)
* owoce z kleikiem ryżowym
* makaron z serem
* racuchy z jabłkami albo bananami
* ciasteczka owsiane (to raczej jako przekąska po obiedzie)
* jajko na miękko
* jajecznica ze szczypiorkiem
* chleb w jajku
* kanapka z dżemem z suszonych moreli albo z twarożkiem
* budyń na mm
* mam przepisy na desery na bazie kaszy manny - takie leguminy, ale jeszcze nie robiłam

Tyle mi na razie do głowy przychodzi :)
Dziś na obiad: marchewka, ziemniak, papryka, pomidorek i cielęcina.

Ja małemu teraz w dziesiątym miesiącu wprowadzam jogurty i twarożki. Pewnie będzie się zajadał bo żarłok z niego niesamowity. Uwielbia chrupki kukurydziane, herbatniki i wafle ryżowe mielić. A jak widzi że coś jem to z talerza mi zabiera i Zuzce też. Smażone będę dawać dopiero po roku. Teraz głównie gotowane mięsa i warzywa. Surowe owocki. Chlebek i bułki do mielenia w buziolku. Kasza jaglana, ryż, ziemniaki. Budyń. Pasta z jajka itp.

reklama
czytając Wasze menu
zrobiłam parę dni temu Adasiowi leczo paprykowe
wcinał strasznie
a dziś pomidorówkę

mam z własnej działki paprykę pomidory marchew to kombinuję

no ale my nadal na papkach bo Adaś tylko kawałki je: gruszki, wędliny, chleba,chrupek kukur.
ryżem np. się dławi i trzeba na miał miksować :(

Do góry