reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Ile takie normowanie się ilości pokarmu może potrwać?
to zależy - są takie progi, kiedy dzieck i piersi się "przeprogramowywują" - 2 tygodnie, 6 tygodni i 3 miesiące. Czasami to trwa 2-3 dni nawet i wtedy raczej trzeba karmić ile dzidziuś chce, bo się zwiększa jego zapotrzebowanie i piersi zmieniają swoja "produktywność".
Co do regulacji godzin karmienia - to zależy od dziecka, ale to zazwyczaj około 2 tygodni.

Pamiętaj też, że nie ilość karmienia ma znaczenie, tylko pokarm. Może pic co 20 minut, ale ssać krótko i wtedy tylko zaspokaja pragnienie, ale się nie najada i nie przybiera.
Może też być tak, że mimo że je długo, to pokarm jest mało wartościowy i ptrzybiera mało. Tutaj ma znaczenie wlaśnie dieta mamy - jeśli niepotrzebnie drastyczna, to moze maluch słabo przybierac.

Kochane mam pytanko Madzia ma "już" 6 dni i teraz tak w szpitalu kazali koniecznie karmić co najmniej co 3 godz.. I tu pytanie czy wy rzeczywiście budzicie maluchy?? Madzia czasem ma ochotę spać tak koło 4-5 godz. i wiem, że jest ładnie najedzona bo piersi po karmieniu są prawie puste. A jak czasem małą budzę to ona się bawi cycem i dopiero po 30 min. je.
ja go budziłam 2 razy dotychczas, ale nie ze względu na porę karmienia (bo jeszcze się młody reguluje, a ja karmie na żądanie), tylko ze względu na piersi. Napił się i spał dalej.

reklama
Kochane mam pytanko Madzia ma "już" 6 dni i teraz tak w szpitalu kazali koniecznie karmić co najmniej co 3 godz.. I tu pytanie czy wy rzeczywiście budzicie maluchy?? Madzia czasem ma ochotę spać tak koło 4-5 godz. i wiem, że jest ładnie najedzona bo piersi po karmieniu są prawie puste. A jak czasem małą budzę to ona się bawi cycem i dopiero po 30 min. je.
Mnie tak Lolka kazali budzić ale położna na wizycie zdecydowanie odradziła i teraz w szpitalu tez nie kazali budzić, więc nie budziłam ani starszaka ani juniorka nie budze.

Kurcze... Kazali mi odciągać pokarm i zaraz zwariuję. Ręcznie to można sobie spuścić kilka kropli, ręczny w ogóle mi nie działa. Albo jestem matołem i nie umiem go używać, albo to pic na wodę. Kapie po kropli i nic z tego nie będzie. Muszę do jutra ściągnąć tyle, żeby Franek się najadł choć pół dnia.
Znajomi mają elektryczny Avent. Mąż pojechał pożyczyć. Mam nadzieję, że to zadziała, bo zaraz zwariuję. Nie dość, że Franka nie ma, to jeszcze ten durny laktator nie działa...

na pewno dobrze odciągasz?

na początek upuść kilka kropli ręcznie - przystaw lakator do piersi i zassij je kilka razy tak by wytworzyło się podciśnienie, bo to ono wysysa mleko... nie pracujesz cały czas ręką....np. np 5 razy naciskasz tą rączkę i przytrzymujesz, i tak w kółko...kurczę nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi.. oby ten elektryczny szybciutko sobie poradził z twoimi cycochami:-)

Pytanie: czy ściąganie pokarmu laktatorem (ręcznym i mechanicznym) was bolało. Pytam bo przy pierwszej córce może coś źle robiłam albo mam takie durnowate cycki, że lecieć nie chcę. Jak po zapaleniu byłam na p. wieczorowej to lekarz pokazał mi jak ręcznie ściągać pokarm. Jak mnie chwycił z całej siły to na plecach miałam rose z wrażenia. ... Ręcznego ściągania mleka też nie wspominam za dobrze.

kurcze jak zamierzałam kupić laktator aventa ręczny to czytałam o nim same dobre opinie a jak teraz juz mam to same nege:no:
tez pamiętam że odciaganie to nic przyjemnego...

reklama
sarka ja wczoraj odciągałam pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona. 80ml odciągałam jakieś 10-15 min, piersi ni bolały jakoś specjalnie. Ja jestem zadowolona.

Do góry