reklama
gufi
Październikowa Mama'06 Fan(ka)
no wlasnie, jak np. morele przygotowujecie? bo mojej bardzo zasmakowaly morelki HIPP, a teraz juz sa na rynku i chetnie bym sama zrobila.
wogole moja malutka zaczela od wczoraj zjadac po calym sloiczku!!! dzis wtrabila marchew+ziemniaki i morelki z kaszka manna )))
wogole moja malutka zaczela od wczoraj zjadac po calym sloiczku!!! dzis wtrabila marchew+ziemniaki i morelki z kaszka manna )))
U nas truskawki tez po 6 zł a Lolek sie do nich az trzęscie!!Na śniadanie omlet z sosem truskawkowym :-) A ja wczoraj wciskałam w Fifka śliwki, zeby kupa poszła..Ale jakie robiłam podchody!! W te upały nie chce jeśc tylko na cycu wisi...
Mój gruby na obiad wcina cały słoik 190ml, a o 18.00 wprowadziłam mu zamiast owoców, których nie chce jest, jogurcik, albo kaszki owocowej lub owsianke mleczną z dodatkiem owoców zmiksowanych i tak go oszukuje. ;-) potem o 22.00 je mleko z kleikiem ryzowym ok 230ml i potem je o 4 rano. Musze mu to nocne jedzenie wyeliminować.
Ja moreli nie gotowałam. Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale nic się nie dzieje. Umyłam, obrałam ze skórki i zmiksowałam z bananem.
Coś twardszego, typu jabłko, trochę bym podgotowała. W książce do mojego parowara jest napisane, żeby jabłka 5 minut parować. Dla porównania - warzywa z reguły paruje się w nim 15 minut, a mięso 20 minut. Wszystko na odpowiednio: 50, 150 i 200 ml wody.
Coś twardszego, typu jabłko, trochę bym podgotowała. W książce do mojego parowara jest napisane, żeby jabłka 5 minut parować. Dla porównania - warzywa z reguły paruje się w nim 15 minut, a mięso 20 minut. Wszystko na odpowiednio: 50, 150 i 200 ml wody.
sarka
trójkowa mama
hmmm to jak się ma np. skrobane jabłuszko do gotowania??? ja skrobałam małej surowe..., myslę że nie ma potrzeby podgotowywać
kbetina a ta owsianka to glutenowa?? jakos to dozujesz? czy na zywiół?
Duuużo Twój mały zjada
a jak sa słoiczki z kaszka manną własnie czy jakąś kaszka jaglaną (posiadam takie) to dać zjeśc cały słoik? tam jest odp. ilośc glutenu na cały posiłek czy jak? orientujecie się?
Duuużo Twój mały zjada
a jak sa słoiczki z kaszka manną własnie czy jakąś kaszka jaglaną (posiadam takie) to dać zjeśc cały słoik? tam jest odp. ilośc glutenu na cały posiłek czy jak? orientujecie się?
cristalrose
Fanka BB :)
Sarka - mnie się wydaje, że to jest większa porcja - dla dzieciaków piersiowych, bo one po 6. mies. mogą juz pełne posiłki glutenowe jeść.
No własnie - miałam zapytać kbetina - nie stosujesz ekspozycji??
Z owoców to my na surowo mieliśmy tylko banan i jabłko, ale nie smakowały. Słoiczkowe banany też nie. Za to śliwki czy jabłuszka - mniam:-) Zresztą ja też te śliwki uwielbiam, czasem mu podjadam
Z owoców to my na surowo mieliśmy tylko banan i jabłko, ale nie smakowały. Słoiczkowe banany też nie. Za to śliwki czy jabłuszka - mniam:-) Zresztą ja też te śliwki uwielbiam, czasem mu podjadam
mamolka
Fanka BB :)
morele- hmm trzeba się po rynku rozejrzeć- ale to jak wyzdowieje dzieciarnia.
Miki już jadł na surowo banana i jabłuszko ( myślę że sam banan go zapchał i byłyby problemy kupowe) lub jabłuszko. Ja jabłko po prostu obieram i ścieram na takiej tarce do sera ( jest drobniejsza niż tarka z małym okiem) A banana na tarce z dużym okiem- bardzo ładnie je i widzę że lubi
Pod koniec czerwca ( po skończonym 7. miesiącu dodam do tego 1 trukawkę i zobaczymy co się stanie
I tak po kolei po ekspozycji podam owoce sezonowe do tego ( wiśnie, czereśnie, śliwki, winogrona, jagody- ostrożnie itd)
Miki już jadł na surowo banana i jabłuszko ( myślę że sam banan go zapchał i byłyby problemy kupowe) lub jabłuszko. Ja jabłko po prostu obieram i ścieram na takiej tarce do sera ( jest drobniejsza niż tarka z małym okiem) A banana na tarce z dużym okiem- bardzo ładnie je i widzę że lubi
Pod koniec czerwca ( po skończonym 7. miesiącu dodam do tego 1 trukawkę i zobaczymy co się stanie
I tak po kolei po ekspozycji podam owoce sezonowe do tego ( wiśnie, czereśnie, śliwki, winogrona, jagody- ostrożnie itd)
hmmm to jak się ma np. skrobane jabłuszko do gotowania??? ja skrobałam małej surowe..., myslę że nie ma potrzeby podgotowywać
Duuużo Twój mały zjada
Owsianka mleczna z bobovity jest glutenowa.
Ja daje do zjedzenia cały słoik, na słoiku jest napisne że posiłek zawiera ilość glutenu zgodną z tabelą żywienia, więc nie ma się co martwić.
Mój gruby to sobie potrafi zjeść.
Na dzisiaj mniał ugotowane na parze przeze mnie warzywa z dodatkiem kaszy manny gotowanej na wodzie. Mąż dzownił powiedzieć że zjadł pełne 200ml i nie pluł nic ;-)
Sarka - mnie się wydaje, że to jest większa porcja - dla dzieciaków piersiowych, bo one po 6. mies. mogą juz pełne posiłki glutenowe jeść.
Nasza ekspozycja polega na tym, że dostaje jeden glutenowy posiłek w ciągu dnia. Nic mu sie nie dzieje i wpiernicza jak szalony. W słoiczkowych obiadkach z glutenem ilość glutenu jest dostosowana do tabeli zywienia dziecka, więc nie ma się co bać. Jak na obiad młody zje coś bez glutenu to wtedy tylko dostaje owsiankę mleczną glutenową i to nie w jakiejś wielkiej ilości bo to gęste jest i w sumie to moze jest tego 100ml tylko.
Mojemu młodemu smakuje bardzo słoiczek spagetii z rossmanna baby dream. ;-)
reklama
gufi
Październikowa Mama'06 Fan(ka)
u nas jablko odpada, bo Alicja ma straszne bole brzuszka. Nina tez tak miala, wiec musze poczekac. jutro chyba wybiore sie na rynek i zakupie morelki, a potem zastanowie sie jak je zrobic
Alicja zjada jak na razie 3/4 albo caly maly sloiczek warzywny na obiadek i na podwieczorek 3/4 malego sloiczka owockow z lyzeczka kaszki manny. za to posilkow cycowych ma od groma, bo je o 8, 14, 20, 24, 4 ... no i jeszcze sloiczki cycem popija, bo wody nie chce ...
Alicja zjada jak na razie 3/4 albo caly maly sloiczek warzywny na obiadek i na podwieczorek 3/4 malego sloiczka owockow z lyzeczka kaszki manny. za to posilkow cycowych ma od groma, bo je o 8, 14, 20, 24, 4 ... no i jeszcze sloiczki cycem popija, bo wody nie chce ...
Podziel się: