reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

No wlasnie jak dlugo macie zamiar karmic swoje dzieci piersia?Bo ja mysle ze do roku.
Jutro podczas wazenia dzieci przychodzi dietetyczka zeby wyjasnic mamom to i owo wiec wam przekaze jutro jak jest tutaj z rozszerzaniem diety u dziecka:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
plany planami, a zycie wszystko pokaze ;)

Ninke karmilam 11 m-cy, ale ona sama sie powoli odstawiala. jak miala 8 m-cy, to juz wogole w dzien nie chciala cysiac, tylko wieczorem i w nocy. ok 10 m-ca po wieczornej kaszce zasypiala bez piersi. a potem to juz byl terrozyzm, a nie jedzenie, bo budzila sie 2-3 razy w nocy, zeby sobie pociumkac.

Mam w planie właśnie do roku karmić. Czy się uda czas pokaże.

Ja na początku chciałam karmić piersią tylko do 5 miesiąca i tylko dlatego, żeby synek był zdrowszy. Trochę martwiłam się, że zmieniłby się mój biust. Ale, gdy urodził się synek postanowiłam karmić rok. Jednakże karmienie piersią daje mi spełnienie (dopełnienie) w macierzyństwie, że chciałabym karmić jak najdłużej.

oj też Anię byłam nastawiona karmić do roku, niestety ona po 8 miesiącu wolała jedzonko z miseczki słoiczka czy butli byle by nie cysiać, no a z Wiktorią to mało na butlę nie przeszłyśmy już po 2 miesiącu (przepajanie koperkiem codziennie niby od kolki za bardzo ją nauczyło butelki) więc jak teraz pójdzie nie wiem ale szczęśliwa już będę jak się uda przynajmniej pół roku karmić

Ciekawych rzeczy doweidzialam sie dzisiaj na spotkaniu z dietetyczka.Tj u dzieci karmionyc piersia wprowadzamy najpierw warzywko (ale nie ziemniak bo dziala na kiszki jak klej) z dniem kiedy konczy 5 miesiecy a u karmionych mm miesiac wczesniej.Najpierw, wiadomo-ilosc malutka i tak przez 3-4 dni dajemy to samo zeby zobaczyc czy nie ma alergii.Po tym czwartym dniu nastepne warzywko a na samym koncu dopiero ziemniaka.I to najlepiej wszystko gotowane na parze bo w wodzie traca cenne witaminy.W tym czasie mozemy eksperymentowac z kaszkami i owocami.Zoltko,mieso(2-3 razy w tyg i na poczatku 1 lyzke) i tluszcz (oliwa, olej rzepakowy lub maslo) wprowadzamy po ukonczeniu 7 miesiaca.A rybka po skonczeniu 9 miesiaca.
Papki podajemy do 8 mies, pozniej z malymi grudkami a od 11 mies z malymi kawalkami.;-)

Kurczę, a ja zaczęłam od ziemniaka, też podawałam 4 dni i kupa była pierwszorzędna :-) a wczoraj podałam marchewkę i się zakorkowało :dry:

reklama
A Arlenka ssie jablko w siatce :O mimo ze jest taka mloda, ale ssie je od wczoraj i troszeczke no i wciaga tylko soczek wiec jej nie zaszkodzi chyba tzn obserwuje ja bacznie >:) a w zeszlym tygodniu dostala do mleczka troszeczke kaszki ryzowej na zageszczenie bo jej brzusio nie miesci wiecej niz 120-150ml a szybko trawi no i budzila mi sie w nocy co 2,5 h ! :O myslalam ze zajoba dostane doslownie :/ no a kaszka podzialala super i nic sie dzidzi nie stalo... patrzac na to co ja jadlam w tym wieku to mloda chowana jest jak Michael Jackson(sterylnie)

Do góry