reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WSZYSTKO O KARMIENIU

Doxa, na gesto, ale lyzka nie stoi ;)

magdus, moze Natlci nie chce sie strsznie pic i dlatego malo ciagnie? Antonina raz popija lyk, innym razem wypija caly niekapek. co do smrodu: kup drugi niekapek tylko do mleka. dziobki mozna zmieniac, albo czyscic badylkiem do uszu i wygotowywac. ja bym dziecka w smoczki juz teraz nie pchala. albo niekapek, a jeszcze lepiej zwyczajny kubeczek.

reklama
czesc :)
nagdusiek ja tez tak mysle, i nie wchodzilabym juz w smoki i butle. u nas Anula pije z kapka Nuka i wypija nawet 50ml jak chce jej sie pic, ale nie wiem jak byloby z 200ml.

Ja tez jeszcze karmie piersia 2 razy dziennie rano okolo 7-dmej i okolo 11-tej. Ciekawa jestem Doxus jaka kaszke dajesz Olikowi jak nie na mleku modyfikowanym, robisz na swoim mleku? Ja nawet nie probowalam tak rozrabiac bo pisalyscie, ze sie nie zageszcza....moze to wygoda z mojej strony, ale w sumie jak ona raz dziennie wsuwa kaszke, to rozrabiam ta neutralna bezsmakowa bez cukru na mleku milupy i jest OK zjada jej gestej zrobionej ze 180 ml wody, czyli okolo 200ml mleka.

odstawianie od piersi powinno przebiec juz niedlugo....chyba przejde do tego jak mala bedzie juz dobrze pila ze twyklego kubeczka tak zeby do sniadania mogla bo duleczki pic mleko.
A tak w ogole jak wyglada jadlospis roczniaka?
ile razy jest mleko?
wystarczy rano do picia do buleczki a potem kaszka na kolacje?

aaaa za duzo pytan, ale na razie u nas jakos tak gladko wszystko przechodzi.......na razie ;)

ano właśnie orzeszku, dobrze ze o to pytasz bo i ja sie zastanawiam. ile razy dziennie roczniak mleko powinien dostawać?

Roczne dziecko powinno wypijać około 800 ml. mleka i jego przetworów (znaczy kaszki, jogurty itd). gdzieś to znalażlam. Jak poszukam to i tam był schemat dla roczniaka.

Znalazłam jadłospis w 12 miesiącu ( dodatek mamo to ja-jam zdrowo z sierpnia)

Na mleku mamY:
-karmienie piersia 2 razy,
-kaszka na mleku modyfik z owocami(lub na wodzie)
-obiad z dwóch dań,
-twarożek, jogurt, kefir-2 razy w tygodniu,(można zastąpić piersią)
-owoce
-całe jajko-2-3 razy w tygodniu, wedlina wysokogatunkowa.

Na mleku modyfikowanym:
-kaszka na mleku-2 razy 220ml.,
-całe jajko 3-4 razy w tygodniu,
-obiad z dwóch dań,
-twarożźek, kefir, jogurt -2 razy w tyg. 120ml.
-kakao-2 razy w tyg.
-owoce
- wędlina wysokogatunkowa

Zupki powinny być wyraziste jednosmakowe np.rosołek, pomidorowa, ogórkowa....

Można wprowadzić ser żółty.

Ja sobie wciąz obiecuję ułożyć jadłospis dla Natalki i jakoś łatwiej mi pierś podać niż kombinować. Ale w tym tygodniu chyba jednak spróbuję...

Orzeszku ja cały czas robię kaszkę na wodzie ;), czasem Oli dostaje Sinlac - to jest produkt bezmleczny, ale chyba mlekozastępczy. Do tego Oli dostaje pierś minimum 2x na dobę.

Jeśli chodzi o ilość posiłków mlecznych, to przy ostatniej wizycie vet powiedział, że mleko 2x - Oli wtedy miał jakieś 8 miesięcy.

Dzisiaj Oli na śniadanko (tzn. drugie śniadanko, bo pierwsze to pierś ;)) dostał kaszkę ryżową o smaku brzoskwiniowym na wodzie z 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego. Wcinał aż mu się uszy trzęsły :) A kaszka smakowa, bo taką akurat miałam, sądzę że z owockami byłaby nawet lepsza!

reklama
Ja nabyłam sinlac, wieczorem dojedzie i zobaczymy co Natalia sądzi na ten temat.
Jogurt zajada czasem, a czasem się krzywi.
A miśkopta owszem, zje chętnie pod warunkiem, że dostaje po kawałeczku, widocznie jeszcze za wcześnie na taki kawał ciastka ;)

Do góry