reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

Claudia-w aptece sa takie expresowe jak herbata w saszetkach-chyba 20szt- cos koło 10 złfirmy Herbapol,(mam taka ze szpitala,alw wiem ze w aptece tez sa do kupienia) i mam jeszcze taka granulowana Hipp natal -kupilam w samie spozyczym byla w dziale dla szieci z mleczkami i obiadkami.I oczywiscie nie zapomnij pic duzo wody:)
Herbatka BOCIANEK na laktacje dla matek karmiacych (1453839834) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
HIPP granulowana herbatka na laktację !!! (1458148103) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
a jeszcze znalazłam rossmanowska
BABYDREAM BIO HERBATKA NA KARMIENIE I LAKTACJE 20s (1440314589) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
wkleilam abys zerknela sobie jak wygladaja:)
na pocxzatku w szpitalu kazały pic 3razy dzziennie po 1filizance,pozniej w domku pilam raz dziennie,czasem 2,a jak mleka full to w ogole nic,robilam przerwe,jak mials okres ze wisiała tylko na cycochach i juz byly wiotkie i miałam wrazenie ze juz jej nic nie leci ,to zrobiłam herbatkę i za jakis czas czulam grudki i mleczko leciało.więc powodzennia:)a tak jak dziewczyny pisza ,moze się zorientuj cxy nie mają na wypozyczenie,bo kiedyś się mojs kol pytała to pow jej 2 zł za dobę

reklama
joasiab mam Kochana do ciebie pytanko:-)
jak odciagasz pokarm i go mrozisz to w czym mrozisz?? w woreczkach czy w pojemniczkach?? aha i mrozisz np porcje po 120 ml czy wiecej?? Bo ile podajesz dzidzi na jeden raz z butli swojego poakrmu?? bo chyba jak sie rozmrozi wiecej to od razu trzeba zuzyc czy mozna np rozmrozic 200 ml podac 100 a drugie 100 schowac do lodowki i podac nastepnym razem??
Jak Ty to robisz??

W ogole dziewczyny ktore mroza pokarm jak Wy to robicie??

Ja od wczoraj podaje Bartusiowi tylko sztuczne ( tak jak zalecila polozna) ale swoj odciagam i mam juz 290 ml i chcialam zamrozic. Ciekawe moze tego mojego melczka nie toleruje bo dzis zrobil juz kupke:-) tylko teraz nie wiem do konca czy dlatego bo od wczoraj dostaje regularnie sztucznie czy bo z ranka dalam mu wody przegotowanej a moze jeszcze dlatgeo ze zrobilam mu taki masazyk odbyciku ( tez polozna zalecila) i kupka poszla....a ona tez mowila ze moze miec probelmy z kupka przez moj pokarm:/

Aniwar ja w zasadzie nie mrożę. Przechowuje w lodówce w pojemnikach Avent VIA. Zapisuję datę i godzinę i na bieżąco podaję Tomkowi. Jeżeli jest dłużej niż 24h to wylewam. Może źle robię, ale jakoś nie mam przekonania do mrożenia.

aniwar, ja co prawda nie odciągam hurtowo, ale miałam dwa pojemniczki zamrożone, po 150ml i zjadała w sumie całą porcję, nie na raz, ale po chwili przerwy. To, czego nie zjadła, wylałam. Raz rozmrożonego mleka nie zamraża się ponownie, dlatego wolę mrozić porcje po 150ml, niż od razu po 300 i resztę wylać :)

Aniwar - tak jak pisze Nulini:

- raz zamrożonego mleka nie można ponownie zamrozić, czy za długo przechowywać w lodówce, dlatego lepiej mrozić małe porcje - 120 ml to max
- pojemnik czy woreczek napełniaj do 3/4 objętości - zamrożone mleko zwiększa objętość, więc pojemnik może pęknąć. z woreczka usuń powietrze, bo też go może rozsadzić.
Ja mroziłam w pojemniku aventu - nawet ok. I jeszcze jedno - jak rozmrażasz mleko, to je włóż na godzinę do lodówki, bo takie nagłe przejście mleka z temp -4 do temp pokojowej czy wyższej coś tam robi z białkami (nie pamiętam co, ale podobno to ważne).

----------

Nie wiem co się u nas dzieje. Wojtek jak zwykle od miesiąca w nocy dostał butlę z moim mlekiem, rano chciałam mu (jak co rano) dac piers i ty nagle protest protest. I to jaki - wrzask taki, że aż dziecko się zapowietrzyło....... Nie chciał najpeirw chwycić kapturka, potem chwycił pociągnął 3 razy i wypluł i znow krzyk. Zupełnie tak jak na poczatku, kiedy Wojtek nie umiał ssac piersi. Zrezygnowana po 30 min dałam butlę. Wypił 50 ml, bez emocji - coś na zasadzie "leci to połknie", ale na głodnego nie wyglądał. Pomyślałam, że może potem będzie lepiej ale przedtem próbowałam go nakamić - mały wyrażał taką chęć i sytuacja się powtórzyła. Kurcze nie wiem co jest grane. No przecież przez noc nie zapomniał jak się je z piersi.....Mały ma leciutki katarek, tak się zastanawiam, czy to przez to, że mu się gorzej oddycha nie chce ssać... Ale z drugiej strony Wojtek nawet nie próbował chwycić kapturka, po prostu wyczuł, że nie ma on kształtu smoczka i od razu płakał.

Claudia-w aptece sa takie expresowe jak herbata w saszetkach-chyba 20szt- cos koło 10 złfirmy Herbapol,(mam taka ze szpitala,alw wiem ze w aptece tez sa do kupienia) i mam jeszcze taka granulowana Hipp natal -kupilam w samie spozyczym byla w dziale dla szieci z mleczkami i obiadkami.I oczywiscie nie zapomnij pic duzo wody:)
Herbatka BOCIANEK na laktacje dla matek karmiacych (1453839834) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
HIPP granulowana herbatka na laktację !!! (1458148103) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
a jeszcze znalazłam rossmanowska
BABYDREAM BIO HERBATKA NA KARMIENIE I LAKTACJE 20s (1440314589) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
wkleilam abys zerknela sobie jak wygladaja:)
na pocxzatku w szpitalu kazały pic 3razy dzziennie po 1filizance,pozniej w domku pilam raz dziennie,czasem 2,a jak mleka full to w ogole nic,robilam przerwe,jak mials okres ze wisiała tylko na cycochach i juz byly wiotkie i miałam wrazenie ze juz jej nic nie leci ,to zrobiłam herbatkę i za jakis czas czulam grudki i mleczko leciało.więc powodzennia:)a tak jak dziewczyny pisza ,moze się zorientuj cxy nie mają na wypozyczenie,bo kiedyś się mojs kol pytała to pow jej 2 zł za dobę

serdeczne dzięki

Dostałam dziś laktator, mam zamiar odciągać po każdym karmieniu, bo to ponoć wzmaga laktację. Czy któraś z Was tak robiła?

Czy wszystkie odciągacie pokarm? Ja na razie nie odciągałam, Kamil jest cały czas na piersi, nie próbowałam mu podawać z butelki mojego pokarmu.. Nasłuchałam się, że jak dziecko spróbuje z butelki, to piersi nie będzie chciał.. ale wy jak czytam nie macie z tym problemu.. hmm..

Ulkan - jak przeczytałam twojego posta, to przypomniała mi się moja psiapsióła, która zapomniała się i zjadła coś z czosnkiem i mała nie chciała potem piersi nawet do ust wziąść.. może ty też zjadłaś coś co Wojtkowi nie pasuje??

reklama
Mój je nawet teraz pierś, po dwóch tygodniach przerwy
w poniedziałek mu dałam i ssał ładnie, szkoda że mleka prawie nie było

Do góry