reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

Dziewczyny mam pytanie czy jesli odciagne raz mleko i dam malej z butelki to czy istnieje ryzyko ze po takim jednym karmieniu moze juz nie ssać cyca
Troszke mam obawy o to , a pytam sie bo czasami podawanie z butelki mleka ulatwiło by mi odrobine zycia

reklama
A mi położna mówiła, że mleko w lodówce, pod warunkiem że będzie zamknięte i przechowywane w sterylnym pojemniku może stać 4 dni. Wojtek dostaje maksymalnie 2 dniowe mleko i jak na razie jest ok;)

AsiaK - dzięki za info. Jak tak dobrze trzyma ciepło, to może też nie będę podgrzewać mleczka, bo potem musiałabym wymachiwac butlą na mszy, żeby je wystudzić;)

hahahahah :):)
termotorbe mialam w trobie ktora wisi na wozku.

polecam przeczytanie tego-choc ja od tych inf. zaczynam wariowac!
Dieta matki karmiącej

Dziewczyny mam pytanie czy jesli odciagne raz mleko i dam malej z butelki to czy istnieje ryzyko ze po takim jednym karmieniu moze juz nie ssać cyca
Troszke mam obawy o to , a pytam sie bo czasami podawanie z butelki mleka ulatwiło by mi odrobine zycia

wiesz co ja dokarmiam butla a cycka i tak Bartek ssie. Robie tak ze zawsze karmie najpierw piersia a potem butla. Tzn po kapilei cyc potem butla, w nocy cyc potem butla, potem cyc...cyc...cyc...kolo poludnia tak 12-13 cyc i buta i potem do kapieli znowu tyko cyc. Pomimo ze podaje butelke to cycka i tak ssie. Wiem ze duzo dziewczyn tak robi wiec Twoja dzidzia nie powinna sie odzwyczaic.

Skonczylam niedawno odciagac mleczko (recznie) z obu piersi 30 ml:-( malutko ale dolalam do tego co juz mialam i mam juz niecale 50...

Tak sie zastanawiam jak ja sama odciagne 30 ml to ile moze odciagnac dziecko?? bo ono ssie mocniej to moze np 60??czy nawet wiecej??
Teraz Bartek ma ponad miesiac to na jedno ssanie powienien zjesc ok 110 ml prawda?? boje sie ze on tyle naraz nie wydusi z moich piersi....

Ostatnia edycja:
Tak sie zastanawiam jak ja sama odciagne 30 ml to ile moze odciagnac dziecko?? bo ono ssie mocniej to moze np 60??czy nawet wiecej??
Teraz Bartek ma ponad miesiac to na jedno ssanie powienien zjesc ok 110 ml prawda?? boje sie ze on tyle naraz nie wydusi z moich piersi....

Aniwar - dziecko na 100% wyciągnie więcej. Laktator nie jest idealny - on "naciska" wszędzie po równo, więc nie stymuluje i tym samym nie opróżnia Ci wszytskich kanalików mlecznych. Jednak dziecko inaczej masuje pierś podczas ssania (raz ciągnie słabiej, raz mocniej, zmienia ustawienie usteczek) i to mleko płynie lepiej. Jak karmisz dziecko i cycem i butlą to na pewno nie jest niedożywiony.

Carri ja wczoraj miałam ten sam dylemat,
jak byłam w szpitalu pielęgniarki karmiły mi małą z butli kilka razy i strzykawką a poźniej Zoska nie chciała z cyca tylko darłał się jak szalona, ale to też moze dlatego że nie potrafiłam jej dobrze przystawić.
Wczoraj pełna obow że sytuacja może się powtórzyć zaryzykowałam i odciągnęłam trochę mleka, by piersi stały się bardziej miękkie. I widzę, ze z tego co piszecie dobrze zrobiłam.
Mnie strasznie bolą sutki, początek karmienia to straszny ból, zastanawiam się czy mogłabym przez jakiś czas karmić małą tylko z jednej piersi a z drugiej ściągać by zregenerować sutka?
Może macie jakieś sposoby na obolałe piersi? kapusta mało mi pomaga, bepanthen też już chyba przestał działać...

samantaa - ja miałam tak w 2-3 dobie po urodzeniu małego. W szpitalu tak mi obgryzł lewą pierś, że łzy stawały w oczach jak miałam go karmić. Używałam więc na tą pierś silikonowej osłonki na brodawkę i było supcio.

A moja Madzia właśnie nie chciała piersi jak już dostała butlę, chyba to zależy od dziecka, moje było bardzo uparte i piersi poszły w odstawkę, krzyczała w niebogłosy, brodawki miałam obgryzione aż bordowe a ona wcale nie ciągnęła. Butelkę pokochała za to...
Z kolei kuzynka karmiła na przemian butla - pierś, więc jednak się da :)

Nam na szczęście udało się wrócić do cyca ale to chyba tylko dzięki pielęgniarkom w szpitalu bo sama nie dałabym rady...
U nas kapturki niestety nie sprawdziły się... zaciskam zęby i jakoś idzie, chociaż czasami jest cięko

ja na bolące sutki stosowałam na przemian Bepanthen, własny pokarm i Ziajka Lanolina i duuużo wietrzenia ważne, bo od ubrania czy wkładki laktacyjnej też się drażnia

reklama
w domku nie nosilam wkladek laktacyjnych, wietrzylam ile sie dalo - pomoglo!! do tego bepanthen, mlesio z cycusia i jakos przeszlo a bylo dramatycznie!!!!!!!!

ja mam jak sie okazalo problem z laktacja - ponoc jakis kryzys 2 miesiaca - nie wierzylam poloznej ale miala racje... nie bede pisac o szczegolach bo juz 2 w nocy...
szukalam przyczyny i mysle ze za malo pije wody i dzis zalewam sie wrecz woda i ...pomaga!!!
Takze dziewczyny, ktore maja problem z iloscia pokarmu - PIJEMY WODE!!! ..ile sie da!!!
ja za nia nie przepadam ale jak trzeba to sie mobilizuje!
dostawiam Natale prawie co godz - bo ona bidulka glodna...(ja ledwo zyje).
wage ma calkiem fajna - wazy cale 5230kg (dzis ja polozna wazyla)
czulam ze przekroczyla 5kg - bo musialam kupic wieksze pieluszki :)

Do góry