Aniwar - z tymi regularnymi karmieniami to tak na dwa razy - niby można coś zaplanować, ale obudzić dziecko i następnie je uspokoić, by łaskawie złapało kapturek to też średnia przyjemność. Zauważyłam, że idealna przerwa dla Wojtka to tak 3,5 godziny (bo w nocy po tym czasie budzi się sam), ale tak jak pisałam, wydaje mi się, że mały krótko ssie, więc z dwojga złego wolę go przystawiać cześciej. W nocy mały dostaje butle, ja bym mu nawet dawała pierś, bo jak odciągnę o 22 to o 1 w nocy budze się w mokrej koszulce z piersiami twardymi jak kamienie. Ale mąż jak tylko usłyszy kwilenie Wojtka to od razu leci do kuchni i mówi, że takie karmienie nie ma sensu, żeby podała butlę to mały zje szybciej i nie będzie płakał. Tyle, że ja potem muszę iść po laktator, odciągać pokarm jedą ręką a małego trzymac drugą, żeby mu się odbiło, potem to wszytsko myć, sterylizować itp... Ja nie widze tej oszczędności czasu...
Napiszę wam jutro jak Wojtek stoi wagowo, jak będzie przybierał słabo to pójde z nim od razu do poradni laktacyjnej i będziemy coś radzić. Podobno jest jakaś pozycja "kielichowa" na takie niejadki, ale nie wiem na czym polega, zresztą nie wiem czy pozycja coś zmieni, jeżeli problemem nie jest to, że dziecko nie może złapać piersi lecz to, że zasypia.
Znalazłam jeszcze takie coś - może komuś się to przyda
Ile noworodek zjada każdego dnia
→ 30–60 ml - Pierwsze dni, co dwie–trzy godziny, ilość dzienna - 360–480 ml,
→ 60–70 ml - Koniec pierwszego tygodnia, co trzy godziny, ilość dzienna - 500–520 ml,
→ 70–80 ml - Drugi tydzień, co trzy godziny, ilość dzienna - 520–530 ml,
→ 80–90 ml - Trzeci tydzień, co trzy–cztery godziny, ilość dzienna - 530–540 ml,
→ 90–110 ml - Koniec pierwszego miesiąca, co cztery godziny, ilość dzienna - 540–560 ml,
To co prawda informacje dot, mieszanki, ale myślę, że można je też przełożyć na karmienie piersią.
Napiszę wam jutro jak Wojtek stoi wagowo, jak będzie przybierał słabo to pójde z nim od razu do poradni laktacyjnej i będziemy coś radzić. Podobno jest jakaś pozycja "kielichowa" na takie niejadki, ale nie wiem na czym polega, zresztą nie wiem czy pozycja coś zmieni, jeżeli problemem nie jest to, że dziecko nie może złapać piersi lecz to, że zasypia.
Znalazłam jeszcze takie coś - może komuś się to przyda
Ile noworodek zjada każdego dnia
→ 30–60 ml - Pierwsze dni, co dwie–trzy godziny, ilość dzienna - 360–480 ml,
→ 60–70 ml - Koniec pierwszego tygodnia, co trzy godziny, ilość dzienna - 500–520 ml,
→ 70–80 ml - Drugi tydzień, co trzy godziny, ilość dzienna - 520–530 ml,
→ 80–90 ml - Trzeci tydzień, co trzy–cztery godziny, ilość dzienna - 530–540 ml,
→ 90–110 ml - Koniec pierwszego miesiąca, co cztery godziny, ilość dzienna - 540–560 ml,
To co prawda informacje dot, mieszanki, ale myślę, że można je też przełożyć na karmienie piersią.
Ostatnia edycja: