reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

współczuję martuś i nulini, bo widzę, że kosztowało was to sporo nerwów...
ale tak jak pisze nulini, trzeba utrzymywać tą bliskość i czułość, bo to jest tak naprawdę dla dziecka ważne.

a mnie w końcu przedwczoraj udało się przez cały dzień uciągnąć laktatorem (na szczęście elektrycznym od koleżanki) 120ml i zamroziłam na czarną godzinę - właśnie w przyszłym tygodniu musimy wyjść na nauki przedchrzcielne, więc się przyda :)
A już się bałam, że nic nie uciągnę.... A to trochę dzięki temu, że mi się znowu guzy porobiły takie straszne, a Natalia ich nie wyjadała...
Tyle że te 120ml to może być za mało... sama nie wiem ile Natka je, bo jemy tylko z cycka i mało regularnie.

Agneseines - ja zawsze czekam, bo śpię :) ale kamienie nie raz już się przez to porobiły... ale Natalia od początku te 6h w nocy śpi, więc piersi się przyzwyczajają

Ostatnia edycja:
reklama
Martuś proszę nawet tak nie myśl w ten sposób że masz słabszą weź itd. po prosty szybko się zorientował że z butli jest łatwiej pomyśl sobie tak- będzie sobie radził w życiu, a nie ze jesteś złą mama. Próbowałaś zrobiłaś wszystko, a teraz odpuść nie myśl i bądź szczęśliwa patrząc jak się ładnie rozwija i najada.
Właśnie dlatego wkurza mnie to podkreślanie na każdym kroku że mleko matki jest najlepsze blebleble a gdzie dobre samopoczucie matki przecież to jest najważniejsze dziecko wyczuwa nasze nastroje i jak my jesteśmy szczęśliwe to i nasze dziecko i tu nie ma wpływu jak karmimy.
Martuś i tak podziwiam ja bym szybciej odpuściła, a Ty walczyłaś do końca i już nie płacz bo przegapisz inne ważne chwile przez te łzy.

wiecie wczoraj wchodziłam na strony Nan i Bebiko bo chciałam zobaczyć czym się różnią i aby wejść na to musiałam wyrazić specjalną zgodę na to że chcę czytać o mleku od urodzenia!!! jakaś paranoja... oczywiście najpierw wyskoczyła formułka o tym jak ważne jest mleko matki itp... można się załamać....

Agneseines u mnie jest tak ze w dzien mala je srednio co 3 godziny a w nocy potrafi wytrzymac 6-7 i wtedy tez budze sie z piersiami jak kamienie, ale jakos nigdy nie wstawalam i nie odciagalam.. I w sumie teraz jest juz ciut lepiej i az tak mnie piersi w nocy nie bola. Tyle ze ja nie mialam zadnych problemow z zatykajacymi sie kanalikami wiec u Ciebie moze byc inaczej..
Martus dziewczyny juz kiedys pisaly o tych formulkach na stronach bebiko itp.. Tez uwazam ze to przegiecie ale tak podobno musi byc.. Trzymaj sie kochana i nie zadreczaj zlymi myslami!

no niestety straszna presja jest na to by karmic piersia lecz czasami z roznych przyczyn po prostu sie nie da. dziewczyny wazne, zeby dziecko czulo ze jest kochane i ze dostaje butle z miloscia. w ktorej gazecie jest kacik wlasnie o tytule butelka podana z miloscia.
wiec dziewczyny to,ze dajecie mleko w butelce nie znaczy ze jestescie gorszymi matkami. glowa do gory i doceniajcie chwile ze swoimi pociechami

martusia88 --- niestety tak mozna to odebrac ale te wszytskie korporacje muszą podawac takie informacje to nasze Polskie prawo je do tego zmusiło.. temu nie przejmuj sie tymi informacjami.. przepis to przepis..

batonik --- chodziło mi o butelke z TT ale z niekapka pił takiego z miękkim ustnikiem zaraz poszukam i zamieszcze link

edit : taki ustnik miał nasz niekapek
Canpol Niecieknący silikonowy ustnik Balonik - Ustniki - Akcesoria - Sklep Dziecięca Kraina - Odżywki dla niemowląt, Pieluchy i artykuły higieniczne, Kosmetyki, Akcesoria, Zabawki, Dla Mam

Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny za rady.
Dziś mojemu synciowi się coś poprzestawiało bo co cztery godziny chce jeść a jak mu podaję pierś wcześniej to jest wrzask i prężenie :crazy: jak mija cztery godzinki to zjada i zadowolony. Co to może być?

Agnieszka moze własnie to ze lubi jesc co 4 godziny:) i jest poprostu najedzony... a ty mu tu jedzonko wciskasz:) jak lubi co 4 :) to po co chcesz czesciej karmic?

Melduję że u nas standardem się staje 1 butla z mieszanką dziennie... Dzisiaj o 15 sobie jej zażyczył i spał wtedy 4 godziny. Potem oba cycki i teraz przed snem z jednego pojadł i śpi :) No oby tak dalej bo nie chciałabym aby więcej sobie tych butli życzył czasami...

reklama
Melduję że u nas standardem się staje 1 butla z mieszanką dziennie... Dzisiaj o 15 sobie jej zażyczył i spał wtedy 4 godziny. Potem oba cycki i teraz przed snem z jednego pojadł i śpi :) No oby tak dalej bo nie chciałabym aby więcej sobie tych butli życzył czasami...

pamietam jak moj zazyczal sobie najpierw 1 butle dziennie, pozniej z czasem 2 i byly momenty, ze karmilam na zmiane:-) raz cyc, raz butla.

Do góry