reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu naszych maluszków

Teofilosia u nas z karmieniem jest podobnie co 2-3 godziny,czasem zje z jednaj i uśnie i go odłoże do łóżeczka i po kilkunastu minutach sie wybudza i daje mu jeszcze.Oj tak ja uwielbiam ten zapach maluszka i chyba milion całusków już ode mnie dostał.Moja Julka też nie może się nasycic zapachem Bartusia.Chce nawet by jej rzeczy prac w proszku dla Bartusia.
A co do kupek mój smyk robi trzy cztery kupki na dobę i nie mam powodów do niepokoju bo czasem nawet nie zauważę ze zrobił bo nic sie nie pręży przy robieniu aczasem jak karmię to sporo się napina jakby nie mógł zrobić i się zastanawiam czemu się tak spina bo raczej nie od kupki ;-)

reklama
Co do kupek i przewijania... jak bylismy jeszcze w szpitalu to paie polożne mówily , żeby nie przebierac dziecka od razu jak zrobi kupkę , tylko żeby troszkę w tej kupce posiedział, bo wtedy skóra się przyzwyczaja i potem nie ma takich problemów z zapaleniem. Ja przeważnie zmieniam pieluszkę przd kolejnym karmieniem czyli średnio co 2-3 h.

a czy kupki waszych maluszków też są prawie jak woda?? ja się martwie czy nie za rzadkie...

i jeszcze jedno pyt jakiego koloru macie mleko?? moje jest biało sine a jak leżałam w szpitalu to obok mnie kobietka odciągała sobie i miała żółte.. i martwie sie czy moje nie jest za mało wartościowe...

bafinka
moja robi żółte kupki i większość się wchłania ale zotają grudki
moje mleko też białe, ale czy to znaczy ze mniej warotściowe to nie wiem, ale moja mała po moim śpi max 2 godziny teraz, a po sztucznympotrafi i 5 więc pewnie super się nim nie najada.
Do tego strasznie ulewa :( eh mam nadzieje że moja lekarka w końcu wyzdrowieje i do nas przyjdzie.

Bartus też robi kupki koloru żóltego z grudkami i sa raczej luźne ale takie jak przy karmieniu piersią powinny być.
Bafinka ja myślę że kobiece melko może mieć rózne zabarwienie i nawet twoje każdego dnia może mieć inny odcień .Nie martw się na zapas bo na pewno jest wszystko tak jak powinno byc ;-)
Wiadomo że sztuczne mleczko jest więcej kaloryczne niż kobiece i dzidziuś lepiej trawi nasze mleczko niż mieszankę i stąd te róznice w godzinach.Czasem chciałabym by Bartus tez tak długo pospał jakby zjadł sztuczne mleko ale jak narazie chcę go tylko na piersi trzymać.
Mój smyk tez na piersi woła jeść co dwie godziny a zdarzy sie że i za godzinkę chce pojeść.

Bafinka bo mleko jak odciagniesz i zostawiać na godzinę to potrafi sie wytracic na trzy kolory. Ponieważ od momentu jak dziecko pociągnie to jego konsystencja sie zmienia. Na pewno masz dobre mleczko jeśli Gabrys sika, robi kupę i nie boli go brzuszek.

Asia mleko sztuczne zawsze jest bardziej tresciwe ale zdrowsze jest to naturalne. Niestety kosztem czasami krotszej drzemki. Rzadko dzieci śpią 5 h po mleku mamy, ale zdarzają sie i całe nocki. Poza tym to ze dziecko wiecej wazy to nie znaczy ze jest zdrowsze i lepiej sie rozwija;-) chociaż wiadomo ze przyrost wagi jest bardzo ważny.

My tez przewijamy przed karmieniem i czasami młody spi w kupsku i 2 h jak sie sam nie obudzi a zrobi np. zaraz po karmieniu na spaniu.

mój Gabiś też w maksie w dzień śpi 2-2,5 h a w nocy budzi się co 3 h ale często zje i za chwile znów płacze i tak na cycku mógłby wisieć cały dzień... i to mnie troche martwi.. połozna powiedziała ze powinien mieć brzuch jak żaba a on takiego nie ma... sama nie wiem czy kupić mleko i go dokarmiać??

Bafinka a co to znaczy "jak żaba"?Chodzi by był miękki??
A wicie że kiedys widziałam program o kobiecie która po odciągnięciu pokarmu i wstawieniu go do lodówki miała mleko po krótkim czasie koloru różowego???I wiecie okazało się że ma jakąś bakterie która powodowała że mleko zmieniało kolor na różowy?
Ale pisze tylko jako ciekawostkę i nie po to by was straszyć.

reklama
Do góry