reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu naszych maluszków

klementyna dla dzidziusia, tylko świeży, nowy i czysty termosik... ja kupiłam taki malutki 0,5l... Pamietam jak dziewczyny kupowały takie ładne kolorowe w Ikei za niewielką cene.

dokładnie, muszę kupić jak tylko zobaczę taki w sklepie

klementyna33,
ja mam takie cyrki z Zosia zawsze o tej samej porze, czyli po kąpieli. Jak nacisne sutka to mleko normalnie sika strumykami, a mała sie złosci, robi się czerwona i puszcza, znów łapie... wczoraj ja odsawiłam do łóżeczka i dałam smoczek i nie płakała. Dziś było mi jej szkoda że moze jest głodna i dałam butele z tym co w nocy odciągnełam i co teraz ? już sama nie iem co mam robić ? czy ona moze po kąpieli jest jakaś rozdrażniona ? a moze już wieczorem tak jej sięniechce jeść, tylko chciałaby potzrymać sobie cycuszke a jej leci mleko i złości... już sama nie wiem co robić ???
dziewczyny poradzcie cos :-:)-:)-(

położna mi powiedziała, ze to dlatego że za bardzo leci mleko, dziecko wytwarza ciśnienie w piersi ssąc i to mleko naprawdę szybko leci, czasami nie nadąża połykać lub chce tylko troszkę i stąd te nerwy. Ja wczoraj Alutka karmiłam na 3 razy z piersi i po tym juz nie musiałam podawać MM - najadł się pięknie.

kardamon, ja taki ból miałam przez 1,5 miesiąca. Bolało tak strasznie ze bałam się małe dać pierś, także dokładnie Cię rozumiem. Ja też miałam końcówkę sutka białawą. Położna mi mówiła że takie białe sutki moga oznaczać grzybice piersi i to idzie w parze właśnie z takim bólem. Leczenie trwa bardzo długo. U mnie naszczescie obeszło sie bez grzybicy, a bolało bo podobno mam bardzo unerwione piersi.

oj grzybica jest charakterystyczna, sutki bolą jak diabli, są białe ale otoczka jest taka błyszczaco czerwona /jak poparzona/ i złazi skóra, pomaga przemywanie kwasem bornym i maść clotrimazol...ale zaleczenie tego trwa ponad tydzień, w tym czasie powinno się pokarm ściągać laktatorem, nie przystawia się do piersi zeby nie przenieść tej grzybicy na dziecko.
Sam biały kolor sutka zwłaszcza po karmieniu nie oznacza grzybicy. Mnie np. często kłują i mrowią sutki tak ze aż boli ale to zazwyczaj wtedy, kiedy Alutek powinien jeść.

Dziś byłam w poraadni laktacyjnej. Mała przez ostatnie dwa tygodnie przybrała 210g na tydzień, czyli superancko. Ważymy już równe 5 kg :-):-)
skaza białkowa zażegnana więc mogę jeść wszystko do woli :-) wczesniejsze krostezki to był trądzić niemowlęcy.

świetna wiadomość :tak:

Bluetooth, myślę że każda z nas przy kolejnym dziecku bedzie bardziej doświadzona i świadoma.

to prawda :tak: ja sama po sobie widzę, ze zupelnie inaczej podchodzę teraz do macierzyństwa i opieki nad takim Maluszkiem niż przy pierwszym synku.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej Dziewczęta, mam pytanie do Mam, które używają butelek Avent. Jaki numer smoczka używacie?? Bo ja się dziś zorientowałam, że Franek (dziś 9 tyg.) jeszcze tydzień temu, jak zostawał z babcią zjadł mleko za pomocą "jedynki"... Mama mówiła, że opierdzielił cała butlę migusiem. Dziś wyciągnęłam większe butelki i tam na opakowaniu stoi, co następuje: "1 dla 0m+, 2 dla 1m+, 3 dla 3m+..."
Chyba nie będę dawać dwójki, jak tam dobrze sobie radzi z jedną dziurką..Boję się, że jak będzie za łatwo, to nie będzie mu się chciało ciągnąć cyca.
A jak to jest u Was??

Hej Dziewczęta, mam pytanie do Mam, które używają butelek Avent. Jaki numer smoczka używacie?? Bo ja się dziś zorientowałam, że Franek (dziś 9 tyg.) jeszcze tydzień temu, jak zostawał z babcią zjadł mleko za pomocą "jedynki"... Mama mówiła, że opierdzielił cała butlę migusiem. Dziś wyciągnęłam większe butelki i tam na opakowaniu stoi, co następuje: "1 dla 0m+, 2 dla 1m+, 3 dla 3m+..."
Chyba nie będę dawać dwójki, jak tam dobrze sobie radzi z jedną dziurką..Boję się, że jak będzie za łatwo, to nie będzie mu się chciało ciągnąć cyca.
A jak to jest u Was??

My już używamy 2 i czasem 3 a to dlatego,że mamy bardziej gęste mleko modyfikowane i mały by z 1 jadł wieczność.

Hej!
Mam pytanie do mam karmiacych MM. Jak przygotowujecie mleko? Tzn. czy podgrzewacie wode do 75 stopni a potem studzicie, czy od razu mieszacie z woda w ok.40 stopniach?

My używamy podgrzewacza, który naprawdę ułatwia życie i przyspiesza przygotowanie mleczka, zwłaszcza w nocy. Najpierw gotuję wodę, a potem wlewam ją do buteleczki i wstawiam do podgrzewacza i tam utrzymuje się temperatura okolo40stopni. Tak jak u Klementyny i u nas chodzi cała dobę, ale się nie martwię o rachunki, bo mam licznik przedpłatowy, więc kupuje prąd za tyle ile akurat mamy kasy.:)

dziewczyny czy jak odciągam sobie mleko wieczorem, teraz np to mogę wsadzić laktator do lodówki i potem dociągnąć koło 4-5 godziny? czy musze iść mleko zlać i umyć latator? no nie chce mi się po prostu :(

dziewczyny czy jak odciągam sobie mleko wieczorem, teraz np to mogę wsadzić laktator do lodówki i potem dociągnąć koło 4-5 godziny? czy musze iść mleko zlać i umyć latator? no nie chce mi się po prostu :(

ja też myje za kazdym razem laktator i mleczko zlewam do po pojemniczka via :)

a co to za pojemnik?
jazlewam do butelki, dostalam taka co do uzywaniasie nie nadaje to robi za pojemnik do mleka.

a jak myjecie butelkii laktator?

reklama
a co to za pojemnik?
jazlewam do butelki, dostalam taka co do uzywaniasie nie nadaje to robi za pojemnik do mleka.

a jak myjecie butelkii laktator?

asia, to są takie pojemniki Opinie o Avent Via, pojemniki na pokarm - opinie, zdjęcia, informacje - bangla.pl potem przydadzą się do przygrzewania np. deserków albo obiadków. Są szczelne więc nawet na spacer można zabrać obiadek lub deser w tym pojemniczku i opakowaniu termo. Na all są tanie i są w dwóch wielkościach. Bardzo przydatne.

Butelki i laktator myję szczotką, w płynie do naczyń, dobrze płukam i raz dziennie odpalam sterylizator / z laktatorem jeśli używałam danego dnia i z butelką i smoczkiem codziennie/.

Do góry