reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu naszych maluszków

kasiula chyba tak, bo ja też jak mi została 1 miarka to zmieszałam z 2 miarkami innego mleka żeby zrobić 90 ml mieszanki i nic Maleństwo się nie działo.

reklama
Moja sister poszła do lekarki na szczepienie i jej wtedy lekarka - dziecko ma skazę proszę zmienić mleko na to i wypisała receptę. No to siostra wróciła do domu i buch zmienili mleko. Wieczorem dziecko biegunka, następnego dnia dalej biegunka, a wieczorem ból brzuszka. W te pędy do lekarki - to kolka. No to zaczęli jazdę z przeciwkolkowymi. ale coś sie siostrze nie podobała ta diagnoza bo dziecko płakało już prawie cały dzien. zatem za radą znajomej poszli do innego lekarza, z rasztą najlepszego jakiego widziałam. No i on pierwsze pytanie po co pani zmieniała mleko i jak pani to zrobiła. Jak usłyszał jak to sie za głowe złapał i aż poczerwieniał. wtedy dopiero sister wyjaśnił jak sie zmienia mleko - powoli dodaje nowe do starego zastępując to stare. Wyszli z problemów z brzuszkiem dopiero po miesiącu. ale ile sie dziecko nacierpiało to tylko siostra wie.

wrześniowa a w jaki sposób stosowałaś papaweryne i czy to były krople żołądkowe (bo na nich pisze że od 12rż). U mojej też tak wszystko przewala się w brzuchu i ją strasznie męczy. Zastanawiam się czy twoja metoda nie pomoże.

Witam sie po dłuższej niobecności spowodowanej awarią sprzętu.
Dalej karmimy się ,mieszanie i cyc i butla... raz nam to wychodzi lepiej a raz gorzej. Ostatnio dostałam zapalenia piersi... paskudna i bolesna sprawa, ale liście kapusty rzeczywiście pomagają... polecam jeśli którejś z was sie przydarzy. Powinnam przystawiać Hanię częściej do chorej piersi, ale nie udało mi się bo w sutku wypadła mi wielka i krwawiąca dziura, dostałam więc antybiotyk i ibuprofen na ból cycka, a hania musiała taką osłonkę na żołądek przyjmować Lakcid. Ja zaczęłam ściągać laktatorem, ale okazało się, że laktator jeszcze bardziej rozwala mi tą ranę wiec wróciliśmy do ssania. Czasem boli jak cholera, czasem krwawi mi ten sutek, ale najgorsze jest jak po karmieniu zrobi się nagle taki biały jakby nie dochodziła do niego krew, bo wtedy czuję taki promieniujący do wewnątrz piersi kłujący i piekący ból... masakra...

Rozmawiałyście o przygotowywaniu mleczka, u nas przygotowanie mieszanki wygląda mniej wiecej tak:
Woda w termosie wymieniana jest dwa razy dziennie. Jak jest bardzo gorąca niedługo po zagotowaniu, to wlewam ja do buteleczki zakrywam smoczkiem, daje małej jedną pierś, później drugą i na koniec do ostudzonej wody wsypuje MM. Zazwyczaj ma idealną temperaturę:) Jesli woda w termosie jest juz kilka godzin, to wlewam ją do butli "między cyckami:)" hehe to znaczy przed podaniem drugiej piersi.

Sposób z zimną wodą w drugiej butli jest bardzo dobry... musze wypróbowac:)
Ale bluetooth mieszanie mleka z gorącą woda nie jest najlepszym pomysłem... wprawdzie dziecku nie zaszkodzi, ale z mleczka może uciekać część wartościowych składników, które giną w wysokiej temperaturze.

klementyna dla dzidziusia, tylko świeży, nowy i czysty termosik... ja kupiłam taki malutki 0,5l... Pamietam jak dziewczyny kupowały takie ładne kolorowe w Ikei za niewielką cene.

klementyna33,
ja mam takie cyrki z Zosia zawsze o tej samej porze, czyli po kąpieli. Jak nacisne sutka to mleko normalnie sika strumykami, a mała sie złosci, robi się czerwona i puszcza, znów łapie... wczoraj ja odsawiłam do łóżeczka i dałam smoczek i nie płakała. Dziś było mi jej szkoda że moze jest głodna i dałam butele z tym co w nocy odciągnełam i co teraz ? już sama nie iem co mam robić ? czy ona moze po kąpieli jest jakaś rozdrażniona ? a moze już wieczorem tak jej sięniechce jeść, tylko chciałaby potzrymać sobie cycuszke a jej leci mleko i złości... już sama nie wiem co robić ???
dziewczyny poradzcie cos :-:)-:)-(

Bluetooth,
podobno są takie ampułki na pobudzenie laktacji, są na receptę, moze zapytaj się tej babki co dziś u Cibie była, czy jest możliwość dostania u Was takiego cuda.

kardamon, ja taki ból miałam przez 1,5 miesiąca. Bolało tak strasznie ze bałam się małe dać pierś, także dokładnie Cię rozumiem. Ja też miałam końcówkę sutka białawą. Położna mi mówiła że takie białe sutki moga oznaczać grzybice piersi i to idzie w parze właśnie z takim bólem. Leczenie trwa bardzo długo. U mnie naszczescie obeszło sie bez grzybicy, a bolało bo podobno mam bardzo unerwione piersi.

Dziś byłam w poraadni laktacyjnej. Mała przez ostatnie dwa tygodnie przybrała 210g na tydzień, czyli superancko. Ważymy już równe 5 kg :-):-)
skaza białkowa zażegnana więc mogę jeść wszystko do woli :-) wczesniejsze krostezki to był trądzić niemowlęcy.

kardamon nie wsypuje MM do bardzo goracej wody. Albo studze ja troszke wczesniej albo wykorzystuje ta z butelki z zimna woda i po wymieszaniu dorzucam MM :-)
bebzonik to tez juz probowalam i nic z tego. Wyluzowalam sie juz w kwestii karmienia piersia i ciesze sie z tego ze chociaz te kilka kropli jeszcze mam z calego dnia zeby malej dac. Widac tak mialo byc. Zobaczymy jak bedzie przy nastepnym dziecku :-)

Bluetooth, myślę że każda z nas przy kolejnym dziecku bedzie bardziej doświadzona i świadoma.

reklama
ellsi mi pediatra wypisał receptę, skoczyłam do apteki i przygotowali mieszankę na drugi dzień. Papaweryna jest w płynie, podaję 3 razy dziennie po łyżeczce (czyli strzykawką 5ml). Ma taki słony smak więc Wojtuś się krzywi ale pomaga nam a to najważniejsze :tak: Kosztuje gdzieś z 5zł taka większa buteleczka więc zawsze możesz wypróbować, a nóż widelec pomoże ;-)

bebzonik zgadzam się z Tobą w 100% :tak:

Do góry