reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

u nas też Miśka ryby pałaszuje az się uszy trzęsą - w domku to na parze robię, albo pieczone w piekarniku - na wakacjach jadła z talerza jak kupowaliśmy smażone - świeży dorsz ewentualnie łosoś (ze środka jej dawałam) i nigdy nic nie było małej, a ile radości, że z mojego talerza dziamga:tak:chlebuś codziennie rano jak mam sniadanie je to przychodzi żeby jej dać, na obiad to samo, z tym, że dostaje wtedy ziemniaka i kalafiorka, brokułkę, marchewkę - co tam mam na talerzu... nie ważne, że przed chwilą zjadła swoją porcję miksowaną warzywek to i tak po moje przyjdzie:-D

ja jajecznicy nie robię, ale raz wrąbała całe żółtko z jajka sadzonego na masełku zrobionego:) białka nie daję, choć nie mamy skazy to wolę jakoś póki co nie dawać!

reklama
Ja robię normalną jajecznicę na masełku, tylko długo trzymam na patelni żeby się dobrze ścięła, pierwszy raz jadł 3 tyg temu i nic się nie działo, później również.

A wczoraj moja mama poszła z Mikim do znajomej która opiekuje się swoim 6,5 miesięcznym wnukiem, pomijając to że dziecko jest większe i grubsze od Mikołaja, to Pani pochwaliła się ze daje mu kiełbaskę, ogórki i nic mu nie jest, ja się lekko stuknęłam w głowę, no ale cóż w końcu to nie moje dziecko.

a ja robie jajecznice w mikrofalowce z odrobina maselka i mleka.
Asiax niezla dieta jak dla 6.5 miesiecznego dziecka. Ciekawe czy za jakis czas ta pani nadal bedzie sie chwalila ze daje dziecku takie jedzenie jak go brzuszek zacznie bolec

Niunia ja też robie na masełku, normalnie na patelni tylko samo żółtko i nic się nie dzieje a mały pałaszuje z przyjemnością, chlebek też dajemy i frajde ma ale ziemniaków i normalnych (nie słoiczkowych) zupek nie chce, za to ostatio dorwał się do mojego schaboszczaka!!!! taka była awantura ze dałam mu polizać tyle co sobie troszkę panierki pociamkał i cały zachwycony, ale kiełbasa???!!!!

Justaa, nie rob jajecznicy dla dziecka w mikrofali, bo mikrofalowka zmienia strukture jedzenia i malo to zdrowe.
Asiax, ja bylam swiadkiem, jak 6-miesieczne dziecko bigos jadlo. :-)

Od kilkunastu dni mały budzi mi się w nocy częściej niz jak był noworodkiem.Na kolację dawałam mu tylko pierś więc wydedukowałam ,że może się nie najada.Całą noc wisiał mi na cyckach.Pomyslałam o kaszce na noc ,tak około 19.00 o 20.30 kąpiel i potem cyc do zaśnięcia.Muszę tak kombinować bo przy cycku zawsze zasypia i jakoś nie potrafię tego zmienić (chodzi tylko o wieczór).Dotychczas jadł same kaszki holle bezmleczne (rozrabiałam tylko z wodą) i kukurydziana tez z wodą bo nie chciałam dawać mleka modyfikowanego (mojego ma cały czas aż nadto).Teraz jednak zastanawiam się nad kupnem kaszki z mlekiem ,żeby był bardziej syta.Na moim wyjdzie lejąca a jemy tylko łyżeczką więc jest pobojowisko.No i na koniec moich wypocin pytanie do Was.Jaką kaszkę kupić.Jakie mleko mają te kaszki,każda firma pewnie inne...Jakie u Was się sprawdzają?
Czy są nadal jakies mamy ,które nie dały jeszcze w ogóle modyfikowanego mleka?nawet w kaszce?co byście mi poradziły?

I jeszcze ...wczoraj kupiłam kaszke manną z Nestle.Jest napisane ,że od 4 mca.Czy moge podawać od razu taka kaszkę bez wprowadzania powoli glutenu?

Ostatnia edycja:
SercaDwa - nie podawałaś jeszcze w ogóle kaszek glutenowych? Możesz spokojnie już podawać manne, owsiankę już nasze maluchy duże ja gluten podaje od czerwca.
Od pomysłu podawania gotowej kaszki z mlekiem ja osobiscie cię chciałam odwieźć :) Nie wprowadziłam żadnego sztucznego mleka i nie zmaierzam. Co zmieni w kaloryczności ta kaszka na wodzie a na sztucznym mleku? Kaszka syci a wrtości potrzebne w mleku masz w cycu. Oczywiście jesli są mamy podawające z innych powodow to ok ale ty chcesz to zrobic aby mały ci lepiej spał - nie widzę związku.
Podawaj kaszkę wieczorem jak teraz, ja też Tymkowi podaje kaszkę łyżeczką wieczorem - wszystko podaje łyżeczką lub bezpośrednio do buzi. Nie używamy w ogole butelek ani innego mleka niż moje.

reklama
Macy rozwiń temat ze zmianą struktury jedzenia przez mikrofalówkę? Patelnia nie zmienia struktury? Ja osobiście np. odmrażam czy podgrzewam dziecku jedzenie w mikrofali....

e:
Dla chętnych coś o działaniu mikrofal:
http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven#Microwave_radiation
Zagrożenia jakie niesie przyrządzanie w mikrofali też tam są.....- przegrzanie, hot spoty, że surowe jajko może wybuchnąć itp...

a podaję odnośnik na angielską bo na polskiej napisano bajki bez powoływania na źródła...Dyskusja to się tam nawet długo toczyła, m.in. głos zabrał jakiś tam profesor politechniki, ale jakoś redaktorzy chyba tego nie doczytali....

Ostatnia edycja:
Do góry