reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Mi też się tak dzieję:no: staram się jak najgłębiej wkładać cycucha ale on czasem mimo tego że dobrze złapie zaczyna strasznie ściskać dziąsła i cyckać, jakby zasysał :baffled: Biedne brodawki ile muszą znieść:no:
Labamba ujęłaś w słowa dokładnie to, co robi moja córa:baffled: otoczkę ma calutka w buzi, a zaciska dziąsła jakby zasysała i wtedy booooliiiii - no i rzecz jasna potem mi się białe brodawki robią jak skończy....

reklama
Witajcie, sorry z enie podczytuje wiecej ale C zaraz sie rozkrzyczy a mam probelme, nie wiem czy byl poruszany a 100 str nie chce mi sie przeszukiwać.... wiem ze przy karmieniu piersia sie nie dopaja dzidzi a przy butelkowym? Dajecie cos dziewczyny poza mlekiem malcom?

Witajcie, sorry z enie podczytuje wiecej ale C zaraz sie rozkrzyczy a mam probelme, nie wiem czy byl poruszany a 100 str nie chce mi sie przeszukiwać.... wiem ze przy karmieniu piersia sie nie dopaja dzidzi a przy butelkowym? Dajecie cos dziewczyny poza mlekiem malcom?

Ja co prawda na piersi jade, ale jakiś czas karmiłam butlą. Karmienie butla nie jest na żądanie. Teoretycznie powinno to wyglądać tak, że butle z mleczkiem podajesz tak jak na opakowaniu. A jeśli domaga się jedzonka pomiędzy tymi porami to dopajasz herbatkami, wodą. Tylek, że trzeba pamiętać, że wartości na opakowaniu mleczka są orientacyjne.

Ostatnia edycja:

Tak podaje się wodę albo herbatkę ale najlepiej wodę bo dzieci szybko się przyzwyczajają do słodkiego. Najlepiej dopajać pomiędzy karmieniami np. godzinę po karmieniu :tak:

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi...
ale mam kolejne pytanko - czy to dopajanie to jest konieczne jak się jest na butelce czy jak? Czy to tylko wskazanie i ile jakby co wody podawać....?
Ja od czasu do czasu dawałam mu koperek jak miał problem z brzuszkiem, ale generalnie nic nie daje poza mlekiem i nie wiem czy dobrze czy nie....
Z herbatek dla takich małych dzieci to znam tylko rumianek i koper, a jedno i drugie kojarzy mnie się z podawaniem gdy jakies problemy brzuszkowo- trawienne..... hmmmmm
Czyli jeśli dopajac to w jakim celu bo nie rozumiem?
Czy dziecku chce się pić czy jak? poza tym mlekiem?

Tak dopajanie jest konieczne bo mleko to tylko jedzenie a dziecko przecież potrzebuje też pić. Wodę podawaj ile będzie chciało, kiedyś któraś dziewczyna pisała że herbatki nie więcej niż 100 ml dziennie. JA koperek daje codziennie bo wody nie chce i piękne pruczki idą.

Kama no a ja o tym dopajaniu nie wiedziałam...ale w sumie średnio to widzę bo C. jak widzi herbatke to mysli chyba ze to dostawa jedzenia wjechała bo je normalnie bez umiaru i krzyczy o jeszcze tak jakby to mleko było... no ale może spróbuje z tą wodą....
a Tobie ktoś mówił o tym dopajaniu, ja nigdzie nie mogłąm znaleźć nic... intuicyjnie dolewałąm lekko więcej wody do mleka....

Tak, mówiła pediatra i położne w szpitalu a kiedy podajesz herbatkę? bo może temu ją tak pochłania bo jest głodny. Podawaj między karmieniami np. godzinę po karmieniu

No nic w takim razie od jutra próbuję.....
chyba faktycznie ostatnio dałam tuż przed jedzeniem przez pomyłkę....
a powiedz mi jakoś uzasadniano dlaczego trzeba dopajać na sztucznym?

A jaką wodę dajesz?
Bo ja przegotowuję mineralną Żywiec Zdrój...
gdzieś czytałam że trzeba przegotowywać...

A tak jeszcze myślę o tym dopajaniu mi położna mówiła tylko by mleko dawać nic więcej....
a pediatra sama nie mówi nic, trzeba wyciągać, a na to dopajanie dopiero wpadłam ....wcześniej tylko raz ale wtedy jak napisałam położna mówiła by nie dawać...
w sumie to byłam zbyt mało dociekliwa i nie wiem dlaczego nie, wytłumaczyłam sobie że pewnie mleka nie zje tyle ile trzeba, na początku C. jadł mało, a teraz je dużo....
Kama co ile je Twoje dziecie mleko i ile....?

Ostatnia edycja:
reklama
Tak, bo mleko to tylko jedzenie a trzeba też pić żeby np. zaparć nie było. Np. z cycusia najpierw leci picie a później normalne mleko czyli jedzenie a sztuczne to tylko jedzenie. Ja daję żywiec zdrój albo primaverę ale nie gotuje ale trzeba gotować. To zależy w dzień co ok. 3 godziny czasami co 2 nie plnuje tego mówią co 3 godziny karmić nie częściej ale co jak dziecko głodne to nie dasz? ja nie mam zamiaru przeciągać dziecka do tych felernych 3 godzin jeśli chce jeść. W nocy je o 22,4, 7 i tak mniej więcej ok 160 ml raz mniej raz więcej ale pamiętaj każde dziecko ma swoje potrzeby.

Do góry