reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko nt. porodu - położna, rodzinny, cesarka itp.

Oj mój dziciaczek to chyba poczuł wiosne bo od wczoraj to aż dziw bierze ale cały czas o sobie znac daje, nawet w nocy niezły był z tymi kopniakami:laugh2: .
Mówiłam juz do meża, ze on wcale nie spi bo nawet jak chodzę to niezle dokazuje. Wczoraj poszlismu do sklepu, stoimy rozmawiamy ze sprzedawcą a mi nagle brzuch jak fale dunaju:-D . Fajnie to wyglądało.

reklama
kasiu ja mam taki on jest taki bardzo mieciutki i jego upralam w pralce 30 stopni bez wirowania tylko go odpompowalam nastawilam program pranie reczne a potem odpompowanie ale nie wiem jaka ty masz pralke pozniej sie z niego troche lało ale nic sie nie stalo jest jak nowy wiec sie nie boj:-) teraz go musze tylko uprasowac letnim zelazkiem

A powiedzcie dziewczynki ile bierzecie komplecików ubranek do szpitala?
W szpitalu na który się szykuję, nie kąpią dzieci po porodzie tylko obmywają chusteczkami i ubierają, więc to pierwsze ubranko to raczej na krótko, bo jak już co trzeba dzidzi się wchłonie, reszta zaschnie, to nie będzie jej już w tym komfortowo. Ja właśnie przygotowałam i wyszło mi 4 kompleciki. Jeden na bezpośrednio po porodzie, drugi na pierwszy dzień, trzeci na drugi dzień i czwarty na wyjście. Kurcze, ale jeszcze noce, raczej powinny być jakieś inne ubranka na noc i na dzień??? A jak myślicie jakie powinno być ubranko na wyjście, zakłądając, że będzie powiedzmy około 15-20 stopni???
Jezuuu ile niewiadomych....:baffled: :-D :-D :-D

:-D Moj maluszek tez ma codziennie czkawke, juz od dawno to czuje, ale ostatnio jest coraz bardziej wyrazne, chyba dlatego ze synus jest coraz wiekszy......takie smieszne miarowe podskakiwanie brzuszka...:-D I wiecie co, czytalam w jakiejs ksiazce, ze to dobrze ze maluszki maja czkawke, bo podobno w ten sposob cwicza plucka i oddychanie...:tak: Ale mnie i tak sie wydaje ze on sie meczy przy tej czkawce....:-D

A co do ssania paluszka - to nie mam pojecia jakie to odczucie....:dry: :-D

noje male tez chyba czka bo tak rytmicznie czasem taki ruch co to do niczego nie podobny... niepamietam skad to sie bralo, to chyba dlatego ze malenstwo przelyka plyn bo sie uczy trawic jak rowniez wciaga wode do ploc tak jakby cwiczylo oddychanie ...:dry:

ja naprzyklad nie wiem jak z tymi ubrankami bo tam gdzie chce rodzic daja swoje ubranka i trzeba miec na wyjscie. A tak wogole to co musi wchodzic w sklad takiego jednego kompleciku ubrankowego.:-)

madzia ja wezme rozne rzeczy to mi poradza co ubrac wiesz i ciensze i grubsze i z krotkim i dlugim rekawkiem, zeby miec w czym wybrac, takie male te ciuszki to i miejsca nie zajmuje i przeciesz kilka wiecej miec nie zaszkodzi :cool2:

Hehehee:-D HANA - a wiesz, ze to ciekawe, bo kiedys to tak bylo, ze maly caly czas szalal, a jak tylko M kladl reke na brzucho to od razu sie uspokajal.....a teraz jak tatus dotyka brzuszka to maly sie ozywia wlasnie....:-D :-D

No własnie m_ktosiu też tak myślę, ale u Ciebie to problem przez ten klimacik, bo dość duże skoki macie temperaturki przez tą klimatyzację...ale i tak Wam zazdroszczę tego upałuuuuuu, juz się nie mogę doczekać pełni lata, no i oprócz tego znowy będą długie wakacje - jak na studiacch... ;) ha ha ha

Monika u mnie w skład takiego kompleciku wchodzi: body raczej z krótkim rękawkiem, pajacyjk z długim rękawkiem i czapeczka cieniutka, a jak pajac nie ma stópek to skarpeteczki.
A na wyjście body, spodenki sztruksikowe, polarek taki maluśki słodziutki, skarpetki i czapeczka. Też wezmę więcej, na zapas, bo jak się coś uleje czy zasiula to trzeba zmienić, a i niunia będzie miała swoją oddzielną torbę, to się dużo tych maleństw zmieści.... :)

reklama
U mnie w szpitalu to dla dzieciaczka kaza zabrac nastepujace rzeczy:
Co zabrać dla noworodka do szpitala?
- 5 szt. pieluszek tetrowych
- kocyk lub rożek
- 3 szt. koszulek/kaftaników
- 3 szt. śpioszków/pajacyków
- 3 szt. czapeczek
- 3 szt. rękawiczek
- 3 szt. skarpetek
- ręcznik frote
- 5 szt. gazików Leko
- husteczki nawilżające
- krem pielęgnacyjny

- pieluszki jednorazowe

Więc to co wymienione zabieram (no i oczywiscie jeszcze na wyjscie ciuszki), a jak czegos zabraknie to przeciez M od razu przywiezie...:-)

Do góry