reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko nt. porodu - położna, rodzinny, cesarka itp.

Ja to raczej nie boje sie bolu, podobno jestem bardzo wytrzymala....Ja raczej boje sie czegos czego jeszcze nie doswiadczylam, nieznanego, niezaplanowanego...np przedwczesnego porodu....Jestem perfekcjonistka i chcialabym miec wszystko zaplanowane i dograne jak w zegareczku.....:baffled: I to jest najgorsze dla mnie.....:sick:

reklama
Dziewczyny, czy ktoras z Was ma moze wade wzroku i nosi soczewki kontaktowe?

Mnie coraz czesciej zaczyna dreczyc ten temat. Probowalam czytac o tym w internecie, ale opinie sa tak rozne ze glowa boli...:szok:
Ja jestem krotkowidzem i mam wade -4d. Mam nadzieje, ze przy takiej wadzie nie ma przeciwwskazan do porodu naturalnego???:baffled:

I bardzo chcialabym wiedziec czy mozna rodzic w soczewkach...

Moze Wy slyszalyscie cos na ten temat?

hej

z tego co slyszalam to nie zalezy to od wady wzroku (ilosci dioptrii) tylko od hmm... grubosci siatkówki czy cos takiego. mojego kolegi zona ma - 8 (duza wada) i nie ma przeciwskazan do porodu naturalnego. ale tak czy inaczej czeka Cie wizyta u okulisty. i radze ci wybrac sie jak najszybciej - przynajmniej bedziesz wiedziala na czym stoisz

No wlasnie musze podczas nastepnej wizyty powiadomic o moich obawach lekarza....Nosze soczewki, wiec w zasadzie trudno sie domyslic, ze widze nienajlepiej...:-p , wiec lekarz tez nie pytal o nic...

ANETA
przy wadzie wzroku powiadom o tym swojego ginekologa, a oprócz tego udaj się jak najszybciej do okulisty.
Ja też mam wadę wzroku (nie noszę ani okularów ani soczewek-z własnego wyboru) ale u lekarza pani połozna pytała mnie o oczy i od razu kazała udac się do okulisty.
W zasadzie jest to niezbędne i bardzo ważne dla Twojego zdrówka, ponieważ okulista określa czy nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego.
Bada *pole widzenia, *dno obu oczu, *ciśnienie sródgałkowe, *siatkówkę i na koniec wystawia stosowne zaświadczenie, które pokazujesz swojemu gin, a pózniej lekarzowi uczestniczącemu przy porodzie.
I tak się sprawa ma z tymi naszymi oczkami, mam nadzieje,że Ci pomogłam :happy:

Wielkie dzieki MONA za szczegolowa odpowiedz :-)
pozostaje tylko biec zbadac oczka....

przy okazji pewnie zapytam czy mozna rodzic w soczewkach...

Aneta idź jak najszybciej do okulisty. Ja ide w ten czwartek sie dowiedzieć czy wszysko ok - bo mój gin mnie pogania.

ja nosze okulary ale mam mala wade wzroku - 0,75 i -1 mysle,ze mi sie nie pogorszy podczas porodu !!!!
mojej kuzynce podczas porodu wada wzroku z - 1,25 pogorszyla sie na - 3.
ale czytalm, ze jesli ma sie naprawde duza wade wzroku sa przeciwskazania do naturalnego porodu.

Hmmmm....tylko duza wada wzroku to w zasadzie pojecie wzgledne...:-D
Jesli ktos ma -1 to moje -4 to napewno duzo, ale co dopiero -10:szok: :szok:
Na szczescie w poniedzialek ide do okulisty, to wszystko sie wyjasni.....
Powiem szczerze, ze ja wczesniej o tym nie myslalam, tylko niedawno kolego mojego M - pielegniarz ;-) , powiedzial, mo ze przy tej wadzie bede miec cesraskie ciecie.....:baffled: :sick:
Dziewczyny trzymajcie kciuki zeby bylo ok, ja chce rodzic naturalnie!!!!!:wściekła/y:

reklama
Odpukac wczoraj prawie caly dzien czula ruchy malego i brzuszek nawet zafalowal :-) . dzis juz niestety nie czuje. Licze jednak, ze juz nie dlugo M bedzie mogl poczuc ruchy i ze maly sie w koncu rozbryka.

Do góry