reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko nt. porodu - położna, rodzinny, cesarka itp.

Ja to raczej nie boje sie bolu, podobno jestem bardzo wytrzymala....Ja raczej boje sie czegos czego jeszcze nie doswiadczylam, nieznanego, niezaplanowanego...np przedwczesnego porodu....Jestem perfekcjonistka i chcialabym miec wszystko zaplanowane i dograne jak w zegareczku.....:baffled: I to jest najgorsze dla mnie.....:sick:

reklama
Dziewczyny, czy ktoras z Was ma moze wade wzroku i nosi soczewki kontaktowe?

Mnie coraz czesciej zaczyna dreczyc ten temat. Probowalam czytac o tym w internecie, ale opinie sa tak rozne ze glowa boli...:szok:
Ja jestem krotkowidzem i mam wade -4d. Mam nadzieje, ze przy takiej wadzie nie ma przeciwwskazan do porodu naturalnego???:baffled:

I bardzo chcialabym wiedziec czy mozna rodzic w soczewkach...

Moze Wy slyszalyscie cos na ten temat?

hej

z tego co slyszalam to nie zalezy to od wady wzroku (ilosci dioptrii) tylko od hmm... grubosci siatkówki czy cos takiego. mojego kolegi zona ma - 8 (duza wada) i nie ma przeciwskazan do porodu naturalnego. ale tak czy inaczej czeka Cie wizyta u okulisty. i radze ci wybrac sie jak najszybciej - przynajmniej bedziesz wiedziala na czym stoisz

No wlasnie musze podczas nastepnej wizyty powiadomic o moich obawach lekarza....Nosze soczewki, wiec w zasadzie trudno sie domyslic, ze widze nienajlepiej...:-p , wiec lekarz tez nie pytal o nic...

ANETA
przy wadzie wzroku powiadom o tym swojego ginekologa, a oprócz tego udaj się jak najszybciej do okulisty.
Ja też mam wadę wzroku (nie noszę ani okularów ani soczewek-z własnego wyboru) ale u lekarza pani połozna pytała mnie o oczy i od razu kazała udac się do okulisty.
W zasadzie jest to niezbędne i bardzo ważne dla Twojego zdrówka, ponieważ okulista określa czy nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego.
Bada *pole widzenia, *dno obu oczu, *ciśnienie sródgałkowe, *siatkówkę i na koniec wystawia stosowne zaświadczenie, które pokazujesz swojemu gin, a pózniej lekarzowi uczestniczącemu przy porodzie.
I tak się sprawa ma z tymi naszymi oczkami, mam nadzieje,że Ci pomogłam :happy:

Wielkie dzieki MONA za szczegolowa odpowiedz :-)
pozostaje tylko biec zbadac oczka....

przy okazji pewnie zapytam czy mozna rodzic w soczewkach...

Aneta idź jak najszybciej do okulisty. Ja ide w ten czwartek sie dowiedzieć czy wszysko ok - bo mój gin mnie pogania.

ja nosze okulary ale mam mala wade wzroku - 0,75 i -1 mysle,ze mi sie nie pogorszy podczas porodu !!!!
mojej kuzynce podczas porodu wada wzroku z - 1,25 pogorszyla sie na - 3.
ale czytalm, ze jesli ma sie naprawde duza wade wzroku sa przeciwskazania do naturalnego porodu.

Hmmmm....tylko duza wada wzroku to w zasadzie pojecie wzgledne...:-D
Jesli ktos ma -1 to moje -4 to napewno duzo, ale co dopiero -10:szok: :szok:
Na szczescie w poniedzialek ide do okulisty, to wszystko sie wyjasni.....
Powiem szczerze, ze ja wczesniej o tym nie myslalam, tylko niedawno kolego mojego M - pielegniarz ;-) , powiedzial, mo ze przy tej wadzie bede miec cesraskie ciecie.....:baffled: :sick:
Dziewczyny trzymajcie kciuki zeby bylo ok, ja chce rodzic naturalnie!!!!!:wściekła/y:

reklama
Odpukac wczoraj prawie caly dzien czula ruchy malego i brzuszek nawet zafalowal :-) . dzis juz niestety nie czuje. Licze jednak, ze juz nie dlugo M bedzie mogl poczuc ruchy i ze maly sie w koncu rozbryka.

Do góry