reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko na temat CHRZTU

W kancelarii dostaniesz formularz do wypisania, weź ze sobą akt urodzenia dziecka i akt ślubu, dostaniesz kartki do spowiedzi. Wy i rodzice chrzestni musicie iść na nauki przedchrzścielne, a chrzestni dostarczyć kartki ze spowiedzi i zaświadczenia że są praktykującymi katolikami.
Ja zapraszałam zaraz jak załatwiłam termin, no ale u mnie chrzest już w tą niedzielę więc szybciej niż Wy planujecie.

reklama
Z tymi naukami to może być problem, bo chrzestny jest z innego miasta.
Jak ja zostałam chrzestną to nie musiałam mieć zadnych nauk ale to bylo 4 lata temu, więc mogło się zmienić

Myśmy chrzcili jeremiego w maju i nie było mowy o naukach. Chrzciny załatwialiśmy w piątek, a ceremonia była w niedzielę i ksiądz nie robił problemu. Potrzebne były tylko zaświadczenia od chrzestnych z parafii, które dostarczyliśmy w niedzielę przed mszą. I tylko oni musieli się wyspowiadać. My, rodzice, nie mieliśmy takiego obowiązku.

Chrzestni mogą zrobić nauki w swoich parafiach i o ile wiem to jest to jednak teraz wszędzie wymagane. A jeśli chodzi o spowiedź to dziwnie bym się czuła nie idąc do komuni na chrzście własnego dziecka.

Jestem na bierzaco 18.12.2005 chrzciłam małą
Rodzice- zaswiadczenie o slubie i spowiedź
Chrzestni - spowiedx i zgoda prpboszcza z parafi ( to te teoretyczne nauku- czasem sa to nauki czsem tylko kwitek)
co do terminu zalezy od parafii- ja sobie moglam wybrac - w wiekszych w 2 i 4 niedziele / bądź 1 i 3
trzeba miec świece i taką białą chusteczke - na zime polecam ubranko z polaru i normalny kombinezonik
termin to sie z miesiąc przed chrztem rezewuje- rodzice chrzestni powinni sie zorietowac jak w parafiach u nich odywaja sie te nauki
Ja robiłam impre w knajpie - polecam z kasa podobnie wychodzi no i porządeczek w domu ;D i 3 godzinki i do domku

A teraz info dodatkowe- jesli nie chcecie robić chrztu w swojej parafi trzeba jechac do kurii i tam biskup wyrazi bądź nie zgode i o podaniu pisanym na parafi nic nie slyszałam przed chrztem daje sie podpis do ksiegi i toby było na tyle ;D

U nas chrzciny były w niedziele i tez nie w naszym kosciele ale zgoda biskupa nie była potrzebna tylko paierek z naszej parafii, że wyrażaja zgodę na chrzest w innej. Ale to tylko formalność.

Ja zarezerwowałam sobie termin z takim wyprzedzeniem bo u mnie w parafi sa msze na niedziele zarezerwwowane dwa miesiace naprzod, a nie chciałam aby był chrzest naszego synka i msza w jakiejstam intencji. A tak bedzie chrzest i msza o błogosławieństwa dla Macia. A ponadto zrobie za jednym zamachem swieta i chrzciny ;D Mozecie sie dziewczyny smiac ale ja juz mam prawie wszystko do chrztu tzn ubranko, swiece i biała szatke. Jedyny problem to to ze nie mozemy sie do konca zdecydowac na chrzestnego, moj maz nie moze sie zdecydowac bo ja juz chrzestna wybrałam :D

Hej, dziewczyny!
Czy znacie jakieś miejsca w sieci, gdzie można kupić gustowne świece i szatki? Te sprzedawane na Allegro są nielekko odpustowe ;-), w szczególności tyczy się to świec. Będę wdzięczna za linki :tak:.

Co do zaświadczeń od chrzestnych. Chrzciłam córcię 4.11.2007r. Chrzestny mieszka na stałe w Holandii. Tuż po powrocie do Polski, zgłosił się po zaświadczenie do proboszcza rodzimej parafii i ten powiedział, że nie wyda, bo go nie widzi w kościele na mszy. W parafii w której chrzciłam córcie poprosili chrzestnego o napisanie odręcznie oświadczenia, że jest wierzącym i praktykującym, i że nie wiedział, że takie zaświadczenie należy dostarczyć.. Chrzest sie odbył w terminie

reklama
ciekawa jestem jak to będzie zemną planuję chrzciny dopiero na kwiecień, i w restauracji, od osoby płacę 80zł w tym jest obiad dwa dania ciepłe zakąski na stół (wedlina i sałatki) napoje,
tort, ciasta i alkohol musze dowieź,
msza jest o 11 rano w restauracji mozana biesiadowac do godz 22
byłam już na takich chrzcinach i było ok, restauracja nawet zorganizowała kacik dla mamy i dziecka, a dzidzia i tak spała sobie słodko w wózku jak sie budziła to kazda ciocia chciała ponosic na rekach i mama była wolna chyba ze karmiła,
mnie sie podobało, a w domu czysto i nie na palone papierosami oczywiscie można powiedzieć żeby goście wychodzili na balkon lub na korytarz ale znowu takie kręcenie się tam i z powrotem

Do góry