reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko dla naszych dzieci - PORADY i NASZE ZAKUPY(wózki, łóżeczka, mebelki itp)

a powiedzcie czy dzieciaczki za bardzo sie w tych śpiworkach nie plątają?mój narazie śpi pod kołderką, ale właśnie przeważnie on gdzie indziej a kołderka gdzie indziej.Tylko że mój wędruje po całym tym łóżeczku i nieraz położe go w jedną stronę a budzi się w drugą. Może byłby dobry pomysł z tym śpiworkiem.. ?

Moje dziecie jak śpi w śpiworku to właśnie nie lata po całym łóżeczku ewentualnie przekręci się z plecków na brzuszek i odwrotnie. Dlatego ja ubieram mu śpiworek jak już musze, a tak to w zimie np. Miał takie welurowe śpiochy i teraz też mu chce takie kupić lekko go przykrywałam kołderką ale jak sie odkrył to się nie martwiłam a na pewno będzie miał większą swobode. Chociaż bardzo lubie śpiworki i pewnie znów mu kupie.

Mam pytanie do mam mających już starsze dzieci. Kiedy zazwyczaj zaczynacie kupowac zimowe rzeczy? Bo nie chce się obudzić w momencie kiedy już na dworze bedzie 0 stopni a w sklepach będą już poprzebierane rozmiary. Boje się że nic ładnego nie uda mi się już wtedy kupić. Poradźcie coś.

reklama
Ninka raz spała w śpiworku, ale obudziła się cała spocona i przestałam go stosować. Teraz śpi tak: w bodziaku z dł rękawem i w rampersach, potem chcę to zamienić na bodziaka z kr rękawem i pajaca, do tego przykrywam ją kocykiem polarowym (taki cienki z Bobasa). Jak się odkopie przy zasypianiu, to ją nakrywam drugim takim samym kocykiem, zwłaszcza nogi bo te zawsze odkopuje. I jest ok. Moje dziecko jest bardzo ruchliwe, zwłaszcza jak się przebudzi to zaraz przewraca się na brzuszek i chce raczkować więc nie chcę krępować jej ruchów. Więc na razie nie będzie spać w śpiworku, może jak już będzie bardzo zimno.

Moja jeszcze na razie śpi w bodziaku z krótkim rękawkiem i długich spodenkach, ale pewnie już niedługo będę musiała przejść na pajace (bodziaków pod pajac nie podkładam). No i przykryta kołderką i plaściutka podusia z pierza pod główkę. Śpiworków nigdy nie miałam i nie stosowałam, więc nie pomogę w tym temacie.
A zimowe rzeczy najlepiej już teraz kupić, bo potem będą poprzebierane, a ceny nie zmaleją. Ja jestem na etapie kupna bucików zimowych dla synka i mam z tym spory problem - albo strasznie drogie albo straszne badziewie.

Ostatnia edycja:
Ala śpi w pajacu przykryta kołdrą. Odkrywa się, ale staram się ją przykrywać (o ile się obudzę). U synka zrezygnowaliśmy już z pajaców i śpi w piżamie (oczywiście też odkryty przez pół nocy). Jak zrobi się zimno dorzucę małej tylko body na krótki rękaw pod pajaca.

Sylvanas ja kupuję zimowe rzeczy głownie wiosną i późną zimą jak są duże przeceny - kupuję większe, tak żeby zimą były ok. A tak na bieżąco to staram się około października dokupić to czego nie mam (buty itp.).

Delfin_ona a co ci się stało z Espiro? Kółka czy coś innego?
Ja bym nie potrafiła tak malutkiemu dziecku kupować w lutym ubrania na przyszłą zimę. Róznie dzieci rosną i ciężko jest przewidzieć jak będą nosiły rozmiar, a nie znoszę ubierać dziecka w ubrania, w których tonie do końca zimy.
A co do śpiworków do wózka mi pani w sklepie powiedziala, że dla takiego 9-miesięczniaka lepsze polarowe, bo owczą wełnę będzie skubać. Chyba coś w tym jest, bo nasze dzieciaczki już skubią co się da i biorą do buzi.

Ostatnia edycja:
U nas drewniane klocki są na topie - kupiłam jakiś czas temu w Biedronce - taka układanka - są płaskie okrągłe i kwadratowe klocki z otworami w kształcie kółek, trójkątów i kwadratów i nakłada się je na odpowiednie kształty na deseczce. Isiu ich oczywiście nie nakłada, tylko rozrzuca, no i lubi je gryźć ;)

reklama
Do góry