reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko dla naszych dzieci - PORADY i NASZE ZAKUPY(wózki, łóżeczka, mebelki itp)

reklama
odnośnie tych wielorazowych pieluch - ja kiedys tez miałam na nie fazę , ale przemyślałam sobie i też uświdomiłam w swoim lenistwie, więc raczej nie skorzystam - chyba ,że tak jak pisze Sonia- w okresie, kiedy będe chciała przestawic się na nocnik ...

w temacie sterylizatorów i podgrzewaczy - uważam , że zbyteczne - w sumie wysterilizowac i podgrzać można w mikrofali - podgrzewacz mam tylko samochodowy babyono - polecam , bo nawet estetyczny...a poza tym w temacie- czy wy macie zamiar krótko cycem karmic, że tak widoczny ten temat? bo przecież do podgrzania herbatki szkoda tyle nakładów....myślę:)

w temacie laktatorów- sama nie wiem jaki - bo wydaje mi się że te reczne firmówki mają przesadzone ceny - mam więc pytanie do doświadczonych - czy naprawde jest taka różnica w stosowaniu ręcznej pompki za 10 zł, a firmowego laktatora - z tego co się zorientowałam za min 70zł? i jak to jest z tymi elektrycznymi, bo któras kiedys napisała, że nie są "komfortowe" w uzyciu ze względu na siłe ssania - ja doczytałam , że niektóre mają jakąś tam regulację tej siły ssania - ale dziwi mnie, że ludzie sprzedają na allegro mało używane - czyżby się nie sprawdzały?..
pewnie odpowiedzi na te pytania padną już jak będziemy same praktykować, ale może są mamy , które mają jakies zdanie ze względu na praktykowanie;)

Ja też chetnie poznam waszą opinię na temat laktatorów (zwłaszcza doświadczonych mamuś) więc dołączam się do prośby Vikiigus.

Półtora miesiąca temu zamówiliśmy z M taką drewnianą nakłądkę na komodę na przewijak. I w tym tygodniu minął termin kiedy miała przyjść więc kazałam mojemu M tam napisać. I dostaliśmy odpowiedź, że przecież oni już dawno nas informowali mailem i telefonicznie, że nie są w stanie zrealizować tego zamówienia bo wymiary niestandardowe i że prosili o numer konta by zwrócić pieniądze... A myśmy żadnej takiej informacji nie dostali! Po prosu rewelacja! Aż się mój M zdenerwował, a raczej należy do spokojnych ludzi...
A już caly pokój urządziliśmy biorąc pod uwagę ten przewijak i wykorzystanie komody, którą mamy żeby nic nie kupować nowego... No i na szybko zaczęliśmy kombinować co zrobić i w sumie kupiliśmy ostatecznie taki zwykły przewijak twardy na łóżeczko, tylko że u nas będzie on na komodę. Będzie go trzeba tylko delikatnie przerobić. Kupiliśmy też taki rożek do zawijania malucha, Fridę do noska i śliczne ubranko (takie do wyjścia ze szpitala).

Co do pieluch to ja chyba także zostanę przy pampersach :) Wiem ekologia itd. ale po pierwsze też chyba jestem leniwa, po drugie męczyć się z tym praniem tych wkładów (tragedia), a po trzecie po to ktoś mądry wymyślił pieluchy jednorazowe, żebyśmy już nie musiały wracać do prania, jak nasze mamuśki i babcie :)

Co do sterylizatora i podgrzewacza to też chciałam kupić, ale popytałam kilku mam i wszystkie odradzają. Butelki i smoczki można w gorącej wodzie odparzyć, a podgrzać coś w garnku z ciepłą wodą lub mikrofalówce. Podobno to niepotrzebny wydatek :) Wiec na razie dałam sobie spokój :)

Laktator chciałam z TT, ale jeszcze się zastanawiam czy nie kupić najzwyklejszego, też spotkałam się z opinią, że te zwykłe są najlepsze i nie ma co kombinować :) No ale to jeszcze zobaczymy ;)

A co do czasu karmienia piersią to ja planuję ok. pół roku z tym, że muszę mieć butelki i laktator bo będę kontynuować studia i ktoś wtedy będzie musiał nakarmić Małego :) Gdybym miała karmić tylko piersią to teraz na pewno nie kupowałabym butelek, tych wszystkich podgrzewaczy, a nawet herbatek, bo poco, skoro nie wiadomo jak to wszystko będzie i jak nasz organizm zadziała ;)

To tyle z mojej strony ;)

Miłego dnia i świetnej zabawy sylwestrowej :)

viikigus dobrze ze poruszylas ten temat! Ja tez czasem mam wahania na jaki sie zdecydowac, jedyna opinie jaka slyszalam to mojej bratowej, ze miala taki reczny niefirmowy za ok 50zl i sie jej polamal, poza tym mocn musiala sie namachac, kupila taki elektryczny za ok 200zl (nie wiem niestety jakiej firmy musze ja dopytac) i z tego byla zadowolona.
A z tym pomyslem Soni ktory gdzies przegapilam to rzeczywiscie moze niezly pomysl, bo moj bratanek poltoraroczny wola siii i w sumie w pieluche robi coraz rzadziej, wiec mozna kupic kilka sztuk na tamten okres..

odnośnie tych wielorazowych pieluch - ja kiedys tez miałam na nie fazę , ale przemyślałam sobie i też uświdomiłam w swoim lenistwie, więc raczej nie skorzystam - chyba ,że tak jak pisze Sonia- w okresie, kiedy będe chciała przestawic się na nocnik ...

jesli chodzi o wielorazowki to raczej nie bede miala na to poprostu czasu. Ale znalazlam druga opcije pieluchy i chyba sie na to zdecydudje pieluchy wkaldowe. Sa oprgancizne i do tego rozkladaja sie w 50-150 dni a nie 500 lat jak pampersy. gDiapers Sweet Bundle Orange/Green, 6 Little gPants+4 gRefills

w temacie sterylizatorów i podgrzewaczy - uważam , że zbyteczne - w sumie wysterilizowac i podgrzać można w mikrofali - podgrzewacz mam tylko samochodowy babyono - polecam , bo nawet estetyczny...a poza tym w temacie- czy wy macie zamiar krótko cycem karmic, że tak widoczny ten temat? bo przecież do podgrzania herbatki szkoda tyle nakładów....myślę:)
mam zamiar karmic do 6 miesiaca ale jak juz pisalam wracam do pracy dosc szybko i bede robic zapasy takze podgrzewacz sie przyda, steralizator tez, poprostu jest wygodne i szybkie

w temacie laktatorów- sama nie wiem jaki - bo wydaje mi się że te reczne firmówki mają przesadzone ceny - mam więc pytanie do doświadczonych - czy naprawde jest taka różnica w stosowaniu ręcznej pompki za 10 zł, a firmowego laktatora - z tego co się zorientowałam za min 70zł? i jak to jest z tymi elektrycznymi, bo któras kiedys napisała, że nie są "komfortowe" w uzyciu ze względu na siłe ssania - ja doczytałam , że niektóre mają jakąś tam regulację tej siły ssania - ale dziwi mnie, że ludzie sprzedają na allegro mało używane - czyżby się nie sprawdzały?..
pewnie odpowiedzi na te pytania padną już jak będziemy same praktykować, ale może są mamy , które mają jakies zdanie ze względu na praktykowanie;)

mialam reczna avent tragedja ile trzeba bylo sie tym napompowac. Bratowa miala reczny i bardzo szybko poszedl w kosz i kupila elektryczny. Znam wiele mam co uzywazly elkektryczny i wszystkie bardzo zadowolone. Szybko i duzo mleka.
A ludzie sprzedaja bo wkoncu uzywasz tylko jakis czas. Tutaj mozna tez wypozyc wkoncu to nie tani zakup i nie kazdego na to stac.

reklama
Co do sterylizatora i podgrzewacza to też chciałam kupić, ale popytałam kilku mam i wszystkie odradzają. Butelki i smoczki można w gorącej wodzie odparzyć, a podgrzać coś w garnku z ciepłą wodą lub mikrofalówce. Podobno to niepotrzebny wydatek :) Wiec na razie dałam sobie spokój :)

to jak za wszystkim. Czy mozna sie obejsc bez oczywiscie. Czy ja osobiscie chce? nie. Dla mnie to bylo bardzo wygodne. Osobiscie nie chcialo by mi sie bawic w wyparzanie czy podgrzewanie w garnku.

Do góry