reklama
mamolka
Fanka BB :)
nigdy nie podejrzewałybyście, że poprzez rodzaj płaczu czy grymas dziecko "mówi" czego chce. :-)
ojj podejrzewałabym
tak szczerze mówiąc jak dziecko płacze to jest taka seria czynności wykluczających określone przyczyny płaczu. I tak: dziecko płacze bo:
A jest głodne ( stęka i popłakuje )
B ma coś w pieluszce ( w sumie mojemu dziecku to nie przeszkadzał i, tu zdawałam się na mój instynkt )
C jest zmęczone ( pierś lub butelka pomaga zasnąć, należy dziecko wyciszyć)
D ma kolkę (ostry, przenikliwy płacz, ciężko dziecko uspokoić- u nas pomagała suszarka i ciepły strumień na brzuszek )
E dziecko samo nie wie co mu jest i czego chce ( płacz inny niż wszystkie : ) )
Najtrudniejsze do opanowania jest punkt D i E
Reszta to chwilka i dziecko jest spokojniutkie
mamolka
U mnie synek urodził się 30.11 a pierwszy spacer był 24 grudnia. Oczywiście w między czasie jeździliśmy czy to na badanie słuchu czy do moich rodziców, ale pierwszy dłuższy spacer zaliczyliśmy po 25 dniach od narodzin. Wcześniej wietrzyłam, ale spacery są przyjemniejsze
nie chcę być wredna, ale ten temat można było poruszyć w jakimś wątku, który już istnieje...
No można, ale ja tu rezyduję od niedawna i nie znam jeszcze zwyczajów, jak np. jakie tematy warto otworzyć, a o czym się mówi w innych wątkach. Ale nie obrażę się jak jakiś moderator ten temat wywali
missiiss1301
Kochamy Cię Antosiu :*
zawsze mozemy pzeniesc ten watek i wrzucic go w cos wiec looz no stress
mamolka
Ewwe ma rację - temat wrzucam do wszytko dla maleństwa
mamolka
Przeniosłam jeden temat odnośnie zimowych spacerów na "wszystko dla maleństwa", ten temat też tam wrzucam
reklama
Strasznie to wszystko skomplikowane - te tematy, wątki, podwątki, podpodwątki Ale dobrze, że już jest porządek
Tak przy okazji języka malucha - moja znajoma zaczęła swoją córeczkę uczyć języka migowego, kiedy mała skończyła pół roku. Wyszukała w Internecie podstawowe słówka i kiedy mówiła do małej, robiła odpowiednie gesty. I po krótkim czasie dziewczynka zaczęła pokazywać, że chce pić, jeść, że chce na ręce Ja byłam w szoku To mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że ciężkie jest życie malucha - mnóstwo rozumie, a nie potrafi tego przekazać otoczeniu. Ciekawa jestem, czy taki język migowy na moje dzieciątko kiedyś podziała
Mnie zafascynowała natomiast książka Tracy Hogg - Język Niemowląt. Przeczytałam ja juz ze dwa lata temu i teraz też zamierzam. I polecam Wam dziewczyny, książka jest niedroga i dostarcza naprawdę mnóstwa informacji o wychowaniu niemowlaka. I to takich informacji, których nigdzie nie znajdziecie i nigdy nie podejrzewałybyście, że poprzez rodzaj płaczu czy grymas dziecko "mówi" czego chce. :-)
Tak przy okazji języka malucha - moja znajoma zaczęła swoją córeczkę uczyć języka migowego, kiedy mała skończyła pół roku. Wyszukała w Internecie podstawowe słówka i kiedy mówiła do małej, robiła odpowiednie gesty. I po krótkim czasie dziewczynka zaczęła pokazywać, że chce pić, jeść, że chce na ręce Ja byłam w szoku To mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że ciężkie jest życie malucha - mnóstwo rozumie, a nie potrafi tego przekazać otoczeniu. Ciekawa jestem, czy taki język migowy na moje dzieciątko kiedyś podziała
Podziel się: