reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko dla maleństwa

salomii - co do smoczków to Ci nie pomogę, bo Wiki nie używała w ogóle!! jak zaczęła pic z butli, to smoczki aktywne z butelką canpol LOVE.
podgrzewacza nie używałam w ogóle, bo do piersi nie był potrzebny;0
czapeczek po kąpieli nie używałam, bo było ciepło, poza tym miałam ręcznik z kapturkiem.

reklama
salomii - w kwestii smoczkow nie pomoge, bo moje dziecko plulo nimi na odleglosc i gardzilo butla. podgrzewacz nie przydal mi sie wcale, bo karmilam piersia. czapeczki najlepiej cieniutkie z jak najmniejsza iloscia szyc. ja po kapieli malej wogole nie zakladalam, bo w domu bylo cieplo. mysle, ze 2 wystarcza w zupelnosci.

moja mama mi dzis przywiozla ciuszki 56 i 62 po Ninka. mam tego cala mase - chyba z 15 kompletow. no i piekny zimowy kombinezon. niestety 80% to kolor rozowy lub z elemantami rozu, wiec trzymam kciuki, zeby jednak byla druga corcia ;-) czeka mnie jeszcze wizyta u kuzynki, ktora ma mi dac ciuszki po swoich dwoch coreczkach, wiec postanowilam na razie NIC nie kupowac z ubranek :-)

hmm, mam pytanie odnosnie smoczkow i podgrzewacza..
jakie smoczki czy do ssania czy do butelek- lateksowe czy silikonowe? wiadomo ze sa podzielone wedlug wieku dziecka ale niektore sa dynamiczne a niektore wolne a wiek ten sam czyli od0 do2 mies
no i podgrzewacz.. chcialabym taki ktory moge uzyc w aucie i w domu ale nie moge znalezc, znacie moze jakies modele, a w razie braku to moze radzilyscie sobie w inny sposob?? :D

Nasza Jula też nie używała smoczków a butelek tylko aventu do herbatki. Nie wiem czemu ale te brązowe smoczki wydają mi sie okropne ;-) Myślę, że jeśli chcesz karmić piersią to smoczek silikonowy bedzie lepszy bo jest twardszy :)

Co do podgrzewacza samochodowego to może spróbuj zobaczyć w sklepie samochodowym ;-), tam gdzie jakieś no nie wiem kierownice, wycieraczki, pokrowce, czasem foteliki samochodowe są, u nas taki sklep nazywa się halfords ale u was pewnie nie będzie. Ja tylko tam widziałam taki podgrzewacz i tylko tam udało mi się kupić adapter do pasów bezpieczństwa w ciąży :)

jak to jest z tymi herbatkami od kiedy dzieci je piją? czy już do szpitala trzeba wziąć jakąś butelkę na herbatkę - ja normalnie nic nie wiem - chyba jakąś książkę powinnam przeczytać...

Książka to dobry pomysł, ale wydaje mi się, że wiele rzeczy przychodzi intuicyjnie. A poza tym są osoby, które przez to przeszły i nam w razie czego pomogą. Więc nie należy wpadać w panikę.

Sama planuję kupić "Pierwszy rok życia dziecka", kontynuację "W oczekiwaniu na dziecko". Nie wiem na ile mi się przyda, ale przynajmniej będę miała co czytać;-)

Przy karmieniu piersią herbatki są zbędne, bo dziecko nie tylko zaspakaja głód ale i pragnienie. Myślę w naszym przypadku, że herbatki ewentualnie można od kwietnia jak będzie ciepło... Przy karmieniu piersią. Karmiąc sztucznie to można tą koperkową hippa np podawać od 2 miesiąca życia o ile dobrze pamiętam.

o rany... przeczytałam właśnie listę wyprawkową z wątku listopadowego 2010... kurcze to ja jeszcze nie mam promila tego co potrzeba, nie mówiąc już o pieniążkach na to... ja nie wiem kiedy ja to wszystko kupię - chyba zacznę według tej listy gromadzić od sierpnia potrzebne rzeczy zaczynając od najdrobniejszych kończąc na wózku...

reklama
Przepraszam, ze tak sie wtracam ale rok temu mialam podobne dylematy co wy. Herbatka z hippa koperkowa jest od 1 tygodnia zycia a z bobovity po miesiacu. Co do butelek to polecam Lovi i Tommee Tippee a ze smoczkow silikonowe canpol babies. Sa tanie ale naprawde dobre. Powodzenia

Do góry