reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko dla maleństwa

Tunia z tym obrażaniem to żart oczywiście:) zwisa mi to co inni myślą na temat takich wad.Nie jest to mój czuły punkt:)

reklama
ja mam termometr do uszka i szczerze nie polecam, mierza jak chcą, ...zaniżają, jedynie jak była z Wiktorem w szpitalu jak miał zapal. płuc to słuzyl mi do pomiaru spadku/wzrostu temp. ale rzeczywistej nie pokazywał, tu musiałam się rtęciowym posługiwać.
Dla dzidziusia polecam jakiś dobry elektroniczny do pupci z giętka końcóweczką, tak mierzona temp. jest wiarygodna -odejmuje się jedynie 5 kresek a jak sie mierzy takim pod paszką to sie dodaje 5 kresek! Ja kupiłam zestaw termometrów aventa tam był własnie taki do pupci i w smoczku;) - a takiego nie miałam, nie wiem czy sie sprawdzi.

Super temat poruszyłyście. Już sama miałam się o to pytać. Tylko że ja nie mam zaufania w tym względzie do sprzedawców na all i chce kupić termometr w aptece. Nawet nie wiedziałam, że są termometry rtęciowe specjalne dla maluszków z giętką końcówką. To jest coś, bo bałabym się włożyć cokolwiek do pupci...

Łóżeczko już skręcone. Jest śliczne! Teraz trzeba je tylko ustawić w odpowiednim miejscu. I niech wietrzy się, bo zapach może powalić (a może to tylko ja jestem taka wyczulona? )

ewwe ale ja nie chciałam być złośliwa czy wredna,
ja jak robiłam prawko to mi chcieli dać czasowe na 2 lata przy mojej wadzie, instruktor wywalczył mi na 5 lat i dlatego myślałam, że osoby z większą wadą mogą mieć problem ze zdobyciem prawka,

też mam astygmatyzm i odklejone ciała szkliste, które normalnie odklejają się po 50. roku życia i może dlatego lepiej cc, bo przy tych odklejonych np w wypadku gdzie uderzyłabym mocno głową może w ogóle dojść do odklejenia się siatkówki czy czegoś i wtedy ślepota

poza tym moja opinia była czysto subiektywna, bo dla mnie to moje -6 to mi się dużo wydaje i przeszkadza mi np przy jeździe na nartach czy pływaniu, używam tylko okularów i nie wyobrażam sobie posiadania większej wady, bo wtedy czułabym się już nieco upośledzona, ale nie miałam zamiaru nikogo obrażać, miałam kiedyś kolegę, który miał -11 i miał grupę inwalidzką i rentę i dzięki temu wysokie stypendium:-D i chodził w strasznie brzydkich okularach, a raz z nim poszłam do optyka i wybraliśmy super oprawki i się chłopak nie do poznania zmienił, wiem, że są szkła po których grubości w ogóle nie widać ile mają dioptrii,

ale jak masz taką wadę to Ci nic nie mówili o cc?

gufi już się kilka razy dopytywałam i u okulisty i swojego gina jak to jest, no i okulista i gin byli zgodni, że okulista wystawia tylko zaświadczenie o posiadanej wadzie, widać co region to inaczej

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Mam Tunia już zaświadczenie od okulisty że nie mogę rodzić naturalnie, natomiast nie mam nic na zaświadczeniu wspomniane o odklejaniu siatkówki ( bo mi się nie odkleja) i moja gin mówi że mimo wszystko boi się że mi ordynator każe rodzić naturalnie:) bo on wychodzi z założenia że sama wada nawet duża nie jest przeszkodą... no nic zobaczymy co powie na konsultacji, będę ją miała ok 37 tyg ciąży. Ale dziwi mnie że podejscie tego ordynatora - przecież mam kwitek - że nie moge, A jak nie mogę naturalnie to nie mogę - i dla mnie nie ma tematu:)

Mam Tunia już zaświadczenie od okulisty że nie mogę rodzić naturalnie, natomiast nie mam nic na zaświadczeniu wspomniane o odklejaniu siatkówki ( bo mi się nie odkleja) i moja gin mówi że mimo wszystko boi się że mi ordynator każe rodzić naturalnie:) bo on wychodzi z założenia że sama wada nawet duża nie jest przeszkodą... no nic zobaczymy co powie na konsultacji, będę ją miała ok 37 tyg ciąży. Ale dziwi mnie że podejscie tego ordynatora - przecież mam kwitek - że nie moge, A jak nie mogę naturalnie to nie mogę - i dla mnie nie ma tematu:)

ja znów mam tak, że u okulisty nie byłam jeszcze, umówiłam się na poniedziałek, ale mój gin uznał, że to -6 kwalifikuje się na cc, że to on mnie będzie kroił i nie zamierza ryzykować, że mnie się coś stanie z oczami w czasie porodu SN, jeszcze się może okazać, że okulista uzna, że mam rodzić SN, najgorsze jest to, że ostatni raz u okulisty byłam rok temu u mojej wieloletniej lekarki z czasów studiów, ale ona przyjmuje w katowicach i nie ma siły żebym jeszcze kiedyś do niej pojechała bo za daleko jednak, i ona dokładnie wie jak to jest z tymi moimi oczami, a tu np lekarz uzna inaczej i co? już się stresuje... :/

eee Tunia bez stresów, wzrok Ci się raczej nie polepszył przez ten rok, więc czy lekarz tu czy tam wypisze Ci zaświadczenie, zapisz się koniecznie np. państwowo.Powiedz lekarzowi że takie jest zalecenie ginekologa. Jak nie przejdzie to idź prywatnie, wtedy zaświadczenie dostaniesz z palcem w pupie:)

EDIT:

...Ty już jesteś zapisana:):) to 3mam kciuki - nie denerwuj się:)

jakie miniaturki? dla dzidzi? jakos nie w temacie jestem, a moze bym sie wybrala, bo dzis mam troche luzu ...
tak jak dziewczyny pisały są w rossmanie miniaturki kosmetyków. Zakupiłam szampon biały jeleń, żel do mycia ciała babydream, paste Agfafresh :)

dziewczyny RATUJCIE!!! Kupiłam małą paczkę Pampers 1 newborn i okazało się że w środku sa zupełnie inne pieluszki niż się spodziewałam. Nie mają siateczki na rzadkie kupki tylko są miniaturką normalnych z zielonymi żelowymi paskami :(

Ja też nie ufam mojejmu termometrowi elektrycznemu, dlatego też zawsze sprawdzam i tak na rtęciowym pod paszką.
Gorączka u dziecka jest powyżej 38,5 stopnia (ktoś się pytał o to) i wtedy podajemy lek przeciwgorączkowy.

reklama
termometr mam elektroniczny z giętką końcówką do mierzenia w pupince i rtęciowy zwykły którym mierze pod paszką. Zawsze robie pomiar tym i tym.

Do góry