reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko dla maleństwa

Tunia ja przed pierwszą cesarką nie miałam szans by zdjąć obrączkę, powiedziałam trudno najwyżej po porodzie pojadę do złotnika by mi przecinał, ale nie było aż tak źle nie spuchły mi ręce wcale, z wygoleniem się tam to nawet nie pomyślałam - zrobili mi to na porodówce szykując do cc, zresztą i tak miałam ją 3 tygodnie przed terminem, a akcja już się rozwijała więc na domowe przygotowania nie było czasu. z rzeczami prywatnymi u nas przynajmniej było tak że na sali jak się było to prosiło się koleżanką - sąsiadkę z sali by luknęła jak np odwiedzało się łazienkę, czy się szło na badania, a podczas cc na salę operacyjną męża i tak nie wpuszczają więc za drzwiami stoi i pilnuje czasu i torby :), potem tatuś ma pierwsze chwile dla dziecka, póki mnie zszywali to tatuś już mógł udzielać się przy dziecku - oczywiście pod nadzorem położnej. jako że ja miałam poród wieczorem więc krótko po wszystkim mąż pojechał do domku, mnie zawieźli na salę, a dziecko zabrali na obserwację, przedtem co prawda przystawili do piersi na 10-15 min. odsypiałyśmy obydwie tak około 6-8godzin
co do rozmiarówek czapek to dziewczyny ostrożnie są dwa sposoby zapisywania miary, a chyba nawet trzy, jeden to wzoruje się na ubrankach typu śpioszki i bodziaki, czyli rozmiary 56,62,68 itd. drugi sposób to w zależności od obwodu główki dziecka to są rozmiary 38,40,42,44 itd. i są jeszcze rozmiary 1,2,3 czyli pierwsza czapeczka od urodzenia, druga itd to ostatnie akurat szczególnie spotkałam w bawełnianych czapeczkach

reklama
przypomnij mi kochana gdzie ty będziesz rodzić????
ja ciągle nie jestem zdecydowana, pod koniec listopada wybiore sie na zwiedzenie dwóch porodówek - biore pod uwage kamińskiego lub kliniki.

Pierwsza opcja Kamińskiego (tam też rodziłam Hanię). Lecz gdy tylko będzie się coś dziać lub gdy dziecko okaże się jednak wielkoludkiem to idę na kliniki rodzić u mojego prowadzącego przez CC.
W porodówce na Kamińskiego się zakochasz i jak porównasz z klinikami to niebo a ziemia.

Ostatnia edycja:
Gufi dla dzidzi też są w rossmanie miniaturkowe kosmetyki, ale też dla nas, takie jak płyn do higieny, żel pod prysznic, szampon, pasta do zebów i takie tam - chodzi o oszczedność miejsca w torbie,:)

Tunia ja przed pierwszą cesarką nie miałam szans by zdjąć obrączkę, powiedziałam trudno najwyżej po porodzie pojadę do złotnika by mi przecinał, ale nie było aż tak źle nie spuchły mi ręce wcale, z wygoleniem się tam to nawet nie pomyślałam - zrobili mi to na porodówce szykując do cc, zresztą i tak miałam ją 3 tygodnie przed terminem, a akcja już się rozwijała więc na domowe przygotowania nie było czasu. z rzeczami prywatnymi u nas przynajmniej było tak że na sali jak się było to prosiło się koleżanką - sąsiadkę z sali by luknęła jak np odwiedzało się łazienkę, czy się szło na badania, a podczas cc na salę operacyjną męża i tak nie wpuszczają więc za drzwiami stoi i pilnuje czasu i torby :), potem tatuś ma pierwsze chwile dla dziecka, póki mnie zszywali to tatuś już mógł udzielać się przy dziecku - oczywiście pod nadzorem położnej. jako że ja miałam poród wieczorem więc krótko po wszystkim mąż pojechał do domku, mnie zawieźli na salę, a dziecko zabrali na obserwację, przedtem co prawda przystawili do piersi na 10-15 min. odsypiałyśmy obydwie tak około 6-8godzin

czyli to cc nie takie straszne jak je malują? a jak jest z tym leżeniem plackiem przez 12 po znieczuleniu?
a 3 tyg przed terminem bo zaczęłam się akcja porodowa czy się tak z ginem umówiłaś?
bo wiadomo, że jak się zacznie to nie ma siły trzeba jechać, ale ja się mam z moim ginem pewnie gdzies na tydz, dwa przed terminem umawiać na cc...

Tunia przypomnij dlaczego cesarka?

a mam pytanko co co termometrów czy już zakupiłyście mnie interesuje taki na podczerwień ale nie wiem czy sie sparawdza macie jakies opinie?
ostatnio czytałam że od temeratury mierzonej dziecku na czole terzeba odjąć stopnie że goraczka występuje dopiero od 38,5

jesli chodzi o termometry, to ja mam wrazenie, ze wszystkie nierteciowe sa do bani ... przy Nince mialam chyba ze dwa elektroniczne i oba zanizaja. na szczescie mam jeden rteciowy.

reklama
kasiarem cc bo mam okulary -6, odklejone ciała szkliste w gałkach ocznych i astygmatyzm, od m-ca wybieram się do okulisty bo od niego muszę mieć papier, ale mój gin twierdzi, że przy takiej wadzie parcie przy porodzie SN może być niebezpieczne i diametralnie pogorszyć wzrok

ja tez nie wiem jaki termometr, też czytała ostatnio o mierzeniu temp i właśnie temp do 37,5 u niemowlaka ponoć jest normalna, i że najlepiej mierzyć po prostu rtęciowym w pupce przez 2,3 minuty

ewentualnie najwygodniejszy i najmniej nieprzyjemny dla dziecka jest pomiar temp w uchu, ale do tego są specjalne termometry, nie wiem ile kosztują pewnie są droższe

a jednak nie takie drogie,myślałam, że dużo więcej kosztują
http://www.twenga.pl/dir-Zdrowie-i-Uroda,Aparatura-medyczna,Termometr-medyczny-na-podczerwien

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry