reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko dla maleństwa

hannah dla mnie tez to co napisałas o sudocremie to jakas herezja.
Wg mnie to jest tak ze nie nalezy brac wszystkiego doslownie. Kazde dziecko jest inne, inaczej bedzie reagowalo na kremy, proszki itp. Sudocrem jest rewelacyjny wg mnie ale na odparzenia ktore trzeba wysuszyc (dlatego jest tez zalecany jako srodek leczniczy na syfki), jak ma dziecko suchą skórę to linomag czy oliwka choc ja tam oliwki jakos nie uzywalam za bardzo. Kiedys to tylko dzieci mialy pupy oliwkami smarowane no ale wtedy nei bylo pamprów-teraz to jak dziecku pasuje to jak najbardziej. Zasypki to samo.
Czesto dzieci tez mają uczulenie na pieluchy co tez wydawaloby sie nienormalne a jednak tak jest wiec dziewczyny nie przejmujcie sie bo dzieciaczek to jest taki nasz mały eksperyment. Czasem jest tak ze co sie nie da to wszystko bedzie dobre a czasem trzeba sprobowac najrozniejsze rzeczy zeby trafic.
Grunt to pozytywne myslenie i podchodzenie do pewnych "nowinek" z dystansem.

reklama
Jak nie ma odparzeń to ja nie stosuje maści z cynkiem bo cynk wysusza skórę. Jak jest odparzenie to takie wysuszenie jest jak najbardziej wskazane. U nas wszystko co z cynkiem jednak się nie sprawdziło :(
Chętnie wypróbowałabym ten alantan plus maść bo nigdy nie używałam. Prawie niczym nie różni się od bepanthenu a jest o połowę tańszy :)

Ostatnia edycja:
eh... jednak kupiłam ten śpiworek do wózka - bo mnie zestresowali w telewizji że ma być zima stulecia...
i nie wiem czy już pisałam ale kupiłam karuzelę taką z miśkami :)

ojej zima stulecia... to nieźle. W sumie to dawno takiej nie było więc bardzo możliwe. Mam nadzieje że zaspy nie będą aż tak duże i uda nam się na jakieś spacerki wydostać z domu:baffled:

jak beda zaspy albo mroz -15 to ja tylko okno bede stosowac. W sypialni mam lozko pod oknem, wiec sie opatule cieplo z dzieciem z kurtalki etc i na wyrko legniemy przy otwartym oknie :] bo co poradzic?

sunnflower ja tam słyszałam że już nawet nie stulecia a tysiąclecia zima idzie, kto wie kto wie, ja też zapasiłam się już w ciepłe ubranka i jakoś instyktownie wybieram rzeczy dla dzidzi polar welur wełna i flanela, no jeszcze podwójna bawełna :)
a karuzelka z miśkami to takimi pluszakami? bo ja też już mam... i właśnie chciało mi się po nieudanym eksperymencie ze starszą kiedy były w karuzeli zabawki plastikowe, tym razem poszukałam z pluszakami.
misia ja zdążyła użyć sudocremu, linomag, alantan plus tylko bephantenu nie, i powiem że każda z tych maści sprawdziła się może tylko w różnych momentach - sudocrem to jak dziewczyny pisały na wysuszenie, jak byłam w szpitalu po porodzie z niuńką i w ciągu chyba 12 godzin próbowano małej pobrać siusiu takim przyklejanym woreczkiem, a że mała robiła siusiu razem ze smółką to było kilka powtórek, no i po tym jak się udało to cipciunia małej była obrzmiała od odparzenia, położna kazała wysmarować cipcię sudocremem na grubość palca - i pomogło na drugi dzień zeszło jak ręką odjął. linomag pomagał wtedy kiedy już zdarzyły się krostki przekrwawione, szybciej zaciągały się, a alantan plus to na wygojenie wszystkiego, nawet jak już starsza nadszarpnęła skórę na kolanie to też alantanem posmarowałam i szybko zaciągnęło, więc teraz też mam sudocrem duży kupiony, został jeszcze alantan plus trochę, no i dokupić zostało mi tylko linomag :)
aha no i sprawdzony kosmetyk przez babcie i mamy to ta cudowna mąka ziemniaczana - dodawana w postaci słabiutkiego kisielku do kąpieli - goi i leczy

Ja pod paszkami, za uszkami, w pachwinkach i pod jajusiami i pupke smaruję alantanem i nie mieliśmy żadnych odparzeń ;-)
Super, ze nie miałaś, ale każde dziecko jest inne. Mój tez nie miał odparzeń a jak dostał biegunki to jedyne co pomogło to własnie mąka ziemniaczana i wietrzenia,na zmiane z sudocremem, polecane przez pielęgniarki zresztą.A tak smarowałam go tylko oliwką.Jak się nic nie działo to sudocremu nie używałam. Ale jeszcze ze dwa lata temu zdarzyło mi się posmarowac Małego i jak teraz po anytybiotyku dostał biegunki to tez go posmarowałam. Nie polecam, nie odradzam bo każdy Dzidek jest inny.Nadmierne stosowanie wszelkich kremów na odparzenia, z dużą ilościa cynku, jezeli nie ma takiej potrzeby może wysuszac pupke. Zreszta sudocremu używam i ja jak mi się "cóś' zrobi na pysiaku.
Ja pomału zaczynam pakowac torbe....
Karuzele z pluszakami mam he he he he dwie..Jedna po Lolku jedna dostał, tylko to do nakręcania po Lolku sie zepsuło. Juz mówiłam mezowi, że będe musiała jeszcze jedna koszule nocna kupić...

Ostatnia edycja:
zima tysiąclecia ma być ale w październiku i listopadzie. Ja słyszałam, że od grudnia, na święta ma przyjść ocieplenie i tego się będę trzymać :D

reklama
Do góry