reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko dla maleństwa

cristalrose no wierzę że rożki są fajne bo ja będę kupować w listopadzie pościel z AMY, jakościowo sa bardzo dobre i śliczne zarazem:)
A fotelik racja, że lepiej uzywany (byleby bezwypadkowy) lepiej, sama wiem jaki po Wiktorku sprzedałam (chicco) ,,jak nowiuśki, takie dziecko naprawdę nie zniszczy takiej rzeczy, chyba że rodzice.

Co do aspiratora do noska to tylko FRIDA FRIDA FRIDA!!! rewelacja, żadne tam gruszki...

Co do podkładów to nie ma co się roztkliwiać heheh, te czy te to to samo, idziesz do apteki i prosisz o podkłady Belli i wsio.

Co doszczoteczki do "włosków" to czy dziecko je ma czy nie to raczej się przydaje bo dzieciątku po porodzie łuszczy sie skórka na główce, po kazdej kapieli trzeba masować główeczkę lekko nasmarowana oliwką taką własnie szczoteczką żeby się skorupa nie zrobiła tzw. ciemieniucha.

reklama
sunnflower wyręczyłaś mnie w szukaniu listy :) aczkolwiek trzeba wszystko przejrzeć i ją dopasować pod siebie bo nie wszystko co tam jest jest naprawdę potrzebne. ja np. żadnej myjki nie kupuję bo to tylko zbiorowisko bakterii. i jakieś inne szczegóły do przemyślenia ale lista się przyda :)

pomijając szczególiki jak np nieszczęsna myjka to ta lista w porównaniu z niektórymi jest naprawdę niezła i nieprzesadzona

Sarka - wcześniej trochę podglądałam na all. używane foteliki i czasem - rzadko - zdarzały się jakieś zmechacone i porysowane, ale to już musieli byc bardzo niedbający rodzice. A tu pokrowiec można wyprac i fotel jak nowy;-) Ja jestem bardzo zadowolona, bo razem z używaną bazą (też wygląda jak nowa) i wysyłką wyniosło nas to 580 zł - a koszt nowego zestawu to ok 1000-1200zł.

Do tej listy dodałabym jeszcze poduszkę z dziurką albo dziecięce koło ratunkowe - do siedzenia po porodzie.

Mam pytanko do mam;-) czy to prawda, że dla noworodka szczotka powinna miec naturalne włosie, a te sztuczne to na później, czy to kolejny chwyt marketingowy?
A jaki krem polecacie do buzi na zimowe spacerki?
Acha - jeszcze coś - jaki termometr polecacie? W smoczku (sprawdzi się jak mały nie będzie chciał smoka??), czy może do ucha - trochę droższy, ale może warto??

Ostatnia edycja:
cristal termometr do ucha. najczulszy. i starczy na kilka lat. nie tylko dla dziecka ale i dla rodzicow.
Ja kupilam baby ono do ucha i do czola. polecony mi przez mamuske dwojki dzieci.

Co do kołka to kiedys na tvn style jak bylo o porodach- to odradzali takie kolko, z uwagi ze siadajac na kolku mamy niby ulge bo nie draznimy rany etc. ale zwieksza sie cisnienie krwi w tamtym miejscu i to tez nie jest za dobre.

Co do wlosia szczotek, chcialam naturalna, sama taka mialam jak bylam mala. ale odstraszyla mnie cena 30-40zl - dla siebie szczotki za tyle nie kupuje. Wiec kupilam sztuczna za 8zl.

dokładnie! szczoteczka z nat. włosia jak i "koło ratunkowe" to zbedne wydatki, podejrzewam że ta sztuczna szczoteczka jest wręcz lepsza w utrzymaniu czystości.
Krem do bużki na zime poleca Nivea Baby na każdą pogodę, musi byc tłusty bez dodatku wody!
cristalrose no właśnie, niektóre te foteliki w fatalnym sa stanie ale to też podejrzewam że niejedno dziecko je po prostu przetestowało:/
Ten mój na zdjęciu też wygląda fajnie, mam nadzieję że bede zadowolona:)
Ja zakupiłam komplet termometrów AVENTA NOWY Zestaw termometrów PHILIPS AVENT w pudełku (1207284108) - Aukcje internetowe Allegro nie wiem czy ten smoczek się przyda, okaże się;) ten drugi na pewno (do pupci) bo tym najcześciej sie maluszkowi mierzy a i mierzenie w pupie najwiarygodniejsze, ja mam tez taki do ucha ale mierzy jak chce, kosztował kupe kasy ale moim zdaniem niewairygodny zupełnie, raz tak raz siak, zawsze musiałam sie podeprzeć elektronicznym lub rtęciowym:/

w końcu "wywierciłam dziurę w brzuchu" mojemu mężowi i w weekend jedziemy po przewijak do Ikea - zdecydowaliśmy się na taki naścienny IKEA | Małe dziecko | Stoliki do przewijania i pielęgnacja małych dzieci | ANTILOP | Stolik scienny do przewijania
podoba mi się i moim zdaniem jest funkcjonalny.
No i w sumie oprócz pieluch, których ostatnio w rossmanie nie kupiłam bo były tylko po 72 sztuki pakowane - a nie wiem jak duże dziecko urodzę więc wolałabym mniejsze opakowanie brakuje mi tylko stojaka po wanienkę i termometru do wody i pościeli do wózka, a tak to chyba reszte mam.
A i zamówiłam sobie jeszcze na allegro takie naklejki ścienne żeby ozdobić pokój.

ładuję baterie do aparatu więc jak się naładują to zrobię zdjęcia i pokaże Wam naszą nową zielono-czarną brykę dla Zuzi z fotelikiem i spacerówką

a fotelik i gondola po odpięciu od stelaża mają funkcję kołyski i się bujają:-D

pokażę Wam co kupiłam wczoraj na all z ubranek, przyjdą w nast tyg, ale jeszcze dziś coś dokupię :-D a ręczniki, pościelki kupię w sklepie, ale później bo na razie jeszcze nie ma gdzie wstawić łóżeczka, bo najpierw nowe łóże dla nas chcemy kupić i mamy już komodę, którą też trzeba przywieźć

oczywiście wpadam znów w panikę jak mam niewiele rzeczy, ale doszłam do wniosku, że jeszcze 2 m-ce są, a jakby co to te rzeczy i tak można kupić w ciągu jednego dnia jakby się uprzeć:-D

to tak:

Komplety śpioch śpioszki + kaftanik WELUR r.56 (1243844103) - Aukcje internetowe Allegro to kupię dziś bo strasznie mi się podobają tylko nie wiem czy kupić ten 56 czy 62 bo 62 to mi się jakiś duży wydaje... a przynajmniej byłoby takie ciepłe na wyjście ze szpitala

a te kupiłam wczoraj:
DANY Komplet kaftanik śpioch pajac rozm.56 OUTLET (1247562835) - Aukcje internetowe Allegro

DANY Śpioch śpioszek welur rozm.56 OUTLET (1241887337) - Aukcje internetowe Allegro

Śpioch śpioszki śpiochy rozm. 56 BAWEŁNA 100% (1252219462) - Aukcje internetowe Allegro

Pajacyk pajac z sitodrukiem r. 56 BAWEŁNA 100% (1247629524) - Aukcje internetowe Allegro

Pajacyk pajac z sitodrukiem WELUR rozm.62 (1245196420) - Aukcje internetowe Allegro

jeszcze znalazłam taki kombinezonik, wygląda na porządny, ale jakoś dziwnie tani, bo byłam przekonana, że za kombinezon trzeba będzie zapłacić min 70 zł
co o nim powiecie? :

Baby-Moda* Nowy kombinezon jesień/zima r. 56/62 (1236206102) - Aukcje internetowe Allegro

i kupuję właśnie 56 bo mam dużo 62, a jak moja Zuzia taka mała to się potopi i zniknie w tych ubrankach więc kilka chcę mieć na 56

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Lista super! Prawie pokrywa się z moją :)

Jeśli chodzi o szczotkę z naturalnego włosia to wcale nie musi być taka droga. Ja mam taką
Canpol szczotka do włosów naturalne włosie (1244054895) - Aukcje internetowe Allegro

jest mięciutka, delikatna i tania więc ją polecam.

Sunflower ja mam podobny śpiwór do wózka tylko kupiłam taki większy abym miała też na następną zimę do spacerówki. Przydatny jest w sytuacji kiedy przemieszczasz się nie tylko wózkiem ale i swoim samochodem. Kupiłam małemu nie za gruby kombinezon aby w samochodzie nie było mu gorąco. Zdejmuje tylko kaptur i rozpinam suwak. A jak jadę wózkiem to dodatkowo wkładam dzidzie w śpiwór wózkowy aby było cieplej. Taki patent wyrobiłam sobie z Zuzą.

Ostatnia edycja:
Do góry