reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wstyd i hańba-prośba moja o pomoc

na pewno nie im jedynie można dziękować za mniejszą umieralność na choroby....leczenie, lepsza sytuacja, higiena, świadomość...

To prawda. Zdecydowanie tak - nie im jedynie.

Ale szczepienia zmieniły akurat BARDZO wiele. Popatrz choćby na przypadek polio. I wiele, wiele innych.

Co do szczepień na gruźlicę w innych krajach nie wypowiem się, bo nie jestem dobrze zorientowana (przy okazji, jak tak piszesz, to mogłabyć podać źródła, dla zainteresowanych i lubiących sprawdzać, a nie tylko wierzyć?), a nie mam teraz czasu grzebać w necie. Wiem tylko, że w USA nie szczepi się powszechnie, tylko osoby z grupy ryzyka, bo BCG jest mało skuteczne na odmianę gruźlicy, która tam występuje. Niemniej pracują nad własną szczepionką (źródło - Wikipedia).
Ja podkreślam, i już to pisałam, że bynajmniej nie jestem zwolenniczką szczepienia na wszystko i każdego. Zdaję też sobie sprawę, że szczepienia mogą mieć określone skutki uboczne (podobnie jak każdy lek). Ale zaprzeczanie skuteczności wszelkich szczepień i odrzucanie wszystkich szczepień jest niezgodne z doświadczeniami badawczymi, nieracjonalne i aspołeczne.

Pysia nie zgadzam się z Tobą. Fakt, że jesteśmy na niewłaściwym wątku, ale wymiana zdań i polemika na każdy temat jest potrzebna, w końcu po to są fora, prawda? Nie tylko po to, żeby się głaskać po główkach i potakiwać. Ktoś przytoczy takie argumenty, ktoś inne, ktoś inny to przeczyta i zastanowi się, co go bardziej przekonuje. Dobrze, jeśli zada sobie jeszcze pytanie, dlaczego dany argument do niego trafia. To pomaga ludziom podejmować decyzje.

reklama
margot wiem, bo syna rodziłam za granicą i tam bcg nie ma.
Pysia jest wiele innych wątków...moze Cie bardziej zainteresują?
Nie jestem przeciwniczką wszystkeigo i wszelkiego.

Ian Sinclair:
"SZCZEPIENIA - niebezpieczne, ukrywane fakty"

I 2 zdania na temat gruźlicy z cytowanej książki:

W USA do tej pory nigdy nie szczepiono przeciwko gruźlicy, a mimo tego spadek zachorowań na tę chorobę jest dokładnie taki sam jak w Anglii czy innych krajach europejskich, w których masowo szczepionkę tę stosowano.
Prof. Thomas McKeown

Szczepienia przeciwko gruźlicy przeprowadzone w Australii były przyczyną ponad 600 przypadków śmierci dzieci.
dr Archie Kalokerinos i Glen Dettman

Książka nie pokazuje jakichś badań kilku nawiedzonych lekarzy, ale po prostu FAKTY - np. liczby jak było przed szczepionką, jak po - czy był spadek zachorowań, czy wzrost. Nie mówi "szczepić" albo "nie szczepić" - kazdy może przeczytać i wyrobić własny osąd. Polecam:)

I jeszcze zdanie WYNALAZCY doustnej szczepionki przeciwko polio:
Oficjalne dane pokazują, że w USA szczepienia zakrojone na szeroką skalę nie zdały egzaminu, żeby uzyskać zadowalający efekt poprawy zachorowalności chorób przeciwko którym szczepiono.
Dr A. Sabin

na allegro za niewielkie pieniądze:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=SZCZEPIENIA+fakty&category=0&sg=0

Ostatnia edycja:
Ja mam taka prosbe albo cos takiego.Niech kazdy na tema szczepienia zachowa dla siebie bo Ci nieszczepiący na sile chca przekonac tych co szczepią a potem strach w oczach ze stanie sie cos ,ze beda kaplikacje itp

ta dyskusja jest przede wszystkim po to zeby matki nie szczepily bezmyslnie swoich dzieci tylko poznaly wszystkie za i przeciw i wtedy swiadomie podejmowaly decyzje.

krupka do mnie juz dotarla ta ksiazka, zabieram sie za lekture :)

ta dyskusja jest przede wszystkim po to zeby matki nie szczepily bezmyslnie swoich dzieci tylko poznaly wszystkie za i przeciw i wtedy swiadomie podejmowaly decyzje.

ano właśnie:)

żeby była jasność - ja swoje dziecko zaszczepiłam, mimo, iż w te szczepienia nie wierzę i boję sie jak w przyszłości odbije się to na zdrowiu syna - głównie przez to, że naprawde mocno mnie nękali wezwaniami:/

Zrobiłam to jednak wtedy, gdy uznałam, że dziecko jest na to gotowe, a nie wtedy, gdy ktoś tam sobie wymyślił. Mój lekarz był już tak zdeterminowany i zaślepiony, że kazał szczepić nawet, gdy dziecko miało katar. Stwierdził, że to nie przeszkadza. Oczywiście odmówiłam i przyszłam, jak był całkiem zdrowy. W sumie mieliśmy ze 2 lata opoźnień - przy kolejnym dziecku też nie będę szczepić niemowlaka, może później, może wcale, ale na pewno nie zaraz po urodzeniu:/

reklama
z mopsu mozna sie ubiegac??jeszcze dzis pójde popytam.A jak to jest jak mieszkam z rodzicami?tez biora pod uwage??rodzice nie daja mi pieniedzy na małego.czy wezma w mopsie to pod uwage ze sama musze go utrzymac?

Pysia, napiszesz odpowiednie podanie i pomogą. Nie ważne, że mieszkasz z rodzicami. Prowadzisz osobne gospodarstwo domowe. Mogą pomóc jednorazowo bądź wielorazowo <np.co miesiąc albo co 3 dawać jakieś pieniążki>.

Do góry