reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wspaniałe przepisy świąteczne wrześniówek :-)

Sałatka wigilijna

puszka ananasa bez soku
puszka kukurydzy
3/4 szklanki obranych ze skórki orzechów włoskich
jabłko
majonez
sól, pieprz
ok. 3/4 szklanki rodzynek
Orzechy zalać wrzątkiem, dzięki czemu będzie można łatwiej obrać je ze skórki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, żeby troszkę spęczniały. Ananasa odsączyć i pokroić w prostokąty albo w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wszystko wymieszać, trochę posolić, popieprzyć tyle, żeby Wam smakowało (lepiej sypcie ten pieprz na raty, bo sałatka jest dobra pikantna, ale jak przesadzicie to nie wiem co wtedy) i wymieszać z łychą majonezu.

Sałatka ma wyjątkowy smak, warto się pomęczyć i obrać orzechy, nie będzie miała goryczki, a pikanterii doda jej zmielony czarny pieprz.

 
reklama
Składniki Przepis
Ciasto:
pół kilo mąki pszennej
szklanka wody
żółtko
łyżeczka masła
sól
Farsz:
niewielka biała kapustka
10 dag suszonych grzybów
20 dag pieczarek
duża cebula
sól, pieprz

Zrobić ciasto jak w przepisie na pierogi ruskie.
Suszone grzyby namoczyć, a potem ugotować. Cebulkę pokroic w kostkę i usmażyć na zloto, dodać pokrojone pieczarki i usmażyć je razem z cebulką do odparowania płynu (pod przykryciem).
Kapustkę umyć, usunąć uszkodzone wierzchnie liście, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb i wrzucić do garnka z wodą. Ugotować do miękkości ze sporym dodatkiem soli, pieprzu i kostką instant. Wyjąć z wody, pokroić w kostkę, dodać drobno posiekane grzyby i przełożyć na patelnię na rozgrzany olej, albo jeszcze prościej przepuścic wszystko przez maszynkę). Podsmażać na dużym ogniu tak długo aż farsz ściemnieje i odparuje płyn. Farsz powinien być pikantny i dość słony.
Teraz wystarczy z dość cienko rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką kółka, nakładać farsz z kapustki i zlepiać pierożki.

Są naprawdę bardzo smaczne.

Pierożki można robić tylko z suszonymi grzybami, tylko z pieczarkami, albo z jednymi i drugimi grzybkami. Nie zapomnijmy tylko dodać cebuli albo dwóch
 
łowickie" śledzie

- 0,5 kg śledzi ( wymoczonych w przegotowanej, zimnej wodzie, by były lekko słone )
- 2 lub 3 cebule
- 4 lub 5 marchewek
- 5 lub 6 ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- majonez ( najlepiej "dekoracyjny" Winiary )
- 100 ml śmietany lub jogurtu

ZALEWA OCTOWA DO ŚLEDZI:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- 2 łyżki cukru


Wodę z octem,zielem angielskim i liśćmi laurowymi zagotowujemy.Na koniec dodajemy cukier i całość studzimy. Śledzie kroimy ukośnie w 3-4 cm kawałki, cebulę w krążki i pozistawiamy na jeden dzień w zalewie.
Gdyby zalewa wydawała się komuś zbyt kwaśna to można dodać więcej cukru.

Na drugi dzień po odsączeniu z zalewy łączymy składniki z ugotowaną i pokrojoną w półplasterki marchewką i ogórkiem konserwowym, kukurydzą, majonezem, śmietaną i doprawiamy pieprzem.

 
KARP W GALARECIE KLASYCZNY

-1 karp ( około 1,20kg)
-2 marchewki
-2 pietruszki
-2 cebule
-liśc laurowy
-4 ziarna pieprzu
-4 ziarna ziela angielskiego
-1 łyżka żelatyny
-cytryna
-2 jajka
-sól
-pieprz
-natka pietruszki

Warzywa starannie oczyścić, umyć, włożyć do garnka z przyprawami, ugotować wywar, wyjąć ugotowane warzywa.
Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć, ułożyc na półmisku, dalej gotowć głowę karpia aż pozostaną 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, rozpuścić w wywarze, przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Jarzyny pokroić ozdobić rybę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w talarki, ułożyć na rybie, zalać galaretą, schłodzić
 
Kapusta wigilijna z grzybami

1 kg kapusty kiszonej
paczka grzybów suszonych (20g)
1 cebula duża
kminek, ziele angielskie, liść bobkowy
1 łyżka mąki
tłuszcz

Grzyby namoczyć (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godz.
Kapustę wypłukać i drobno pokroić.Wodę z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękości 1-2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, ziele angielskie i liść bobkowy. Grzyby drobno pokroić lub zmielić. Dodać do kapusty. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz i chwile pogotwać.

Uwaga!
Grzybów można dać więcej jak kto lubi.

 
Kluseczki z masą makową - przysmak wigiliny!
Na ciasto:
ok. 0,5 kg mąki
woda
szczypta soli

Na masę makową:
0,5 kg suchego maku
1-1,5 litra mleka
1-2 szklanki cukru (można dać więcej, masa musi być słodka!)
bakalie (dużo bakalii - orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały, suszone morele itp.)
zapach migdałowy

Ciasto: zagnieść, formować w obu dłoniach tłuściutkie kluseczki o długości 2,5-3 cm i średnicy 0,7 mm. Nie mogą być za grube! Wrzucać na wrzącą wodę i gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu, jeśli są twarde.


Masa:
1. Zalać mak wrzącą wodą i pozostawić na dzień i najlepiej noc przed Wigilią.
2. Namoczony mak bardzo dobrze odsączyć i przekręcić przez maszynkę 3 razy: 1 raz sam, a 2 razy z cukrem.
3. Zalać gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas (uwaga!! żeby się nie przypaliło!) przez ok. 2 godziny (im dłużej tym lepiej), jak mleko wyparuje, dolać. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Uwaga - nie zużywać całego mleka jeśli nie ma potrzeby!
4. Bakalie zalać wrzątkiem, odsączyć, pokroić drobno lub zmielić w maszynce, wszystko wrzucić do masy.
5. Pod koniec dodać trochę zapachu migdałowego.

Podawać na ciepło.
Wychodzi tego baaardzo dużo, można zmniejszyć proporcje.
 
Kruche pierozki do barszczu


Ciasto:
20 dkg maki
12 dkg masla
1 male jajko lub 2 zoltka
lyzka smietany
1/2 lyzeczki soli

Farsz grzybowy:
Pieczarki
Suszone grzybki
Cebula
Jajko
Bulka tarta
Maslo do smazenia


1.Wszystkie skladniki posiekac razem nozem i zagniesc ciasto (ja robie w food processorze wlaczajac i wylaczajc naprzemian az sie utworza grudki a potem razem wszystko recznie zagniatam).
2.Zostawic ciasto w chlodnym miejscu (lodowce) na co najmniej 30 min. (mozna do nastepnego dnia)
3.Dosc cienko rozwalkowac, wykrawac kieliszkiem do wina krazki, nakladac farsz, dokladnie zlepic
4.Piec w dosc goracym piekarniku na zloty kolor

Farsz grzybowy:
1.Suszone grzybki namoczyc, ugotowac drobno posiekac
2.Cebule drobniutko pokroic, przesmazyc na masle na zloty kolor
3.Pieczarki pokroic, przesmazyc, dodac soli, pieprzu, ewentualnie Vegety (podobnie do cebuli)
4.Wszystkie skladniki rozdrobnic (przepuscic przez maszynke do miesa albo posiekac uzywajac food processor)
5.Dodac jajko i bulke tarta tak zeby powstala w miare zwiezla ale nie za sucha masa do faszerowania, jeszcze raz posmakowac, doprawic

Uwaga:
Dokladnych proporcji nie podaje, bo to zalezy ile farszu robimy i jaka iloscia suszonych grzybow dysponujemy.
Mozna zrobic z samych pieczarek, ale dodatek grzybow suszonych podnosi walory tego dania :)
 
MAKOWIEC z cynamonem

ciasto:
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 8 żółtek, 4 białka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
- 1 szkl. maku
- 1/4 szkl. mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- zapach migdałowy (1 łyżka)
- pół łyżeczki cynamonu, 2 szczypty goździków
- po 50 g rodzynek i skórki pomarańczowej


1. Mak zalać wrzątkiem i gotować 20 min., odcedzić, zmielić 2 razy.
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, dodać do maku. Dodać też miód, zapach migdałowy, bakalie i przyprawy. Masę zagotować i ostudzić.
3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w prostokątnej blasze wyłożonej papierem 10-12 min. w 180 stopniach.
4. Biszkopt posmarować masą i zwinąć roladę. Chłodzić 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.
 
reklama
Do góry