DUET SEROWO-MAKOWY
CIASTO KRUCHE:1/2 kostki margaryny, 2 jaja, 3 łyżki śmietany, 1 lyzka oliwy- pamietajcie ,że te składniki muszą byc oziębione, ponadto potrzeba 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 kieliszek wódki MASA MAKOWA: 1 szkl. maku MIELONEGO ( to ok. 15 dkg), 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, bialka z 3 jaj, szczypta soli, 1/3 kostki masla, kilka kropel esencji migdałowej. MASA SEROWA:50 -60 dkg twarogu trzykrotnie mielonego lub z kubełka, 3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, 10 dkg maslą, 6 jajek, 1 i 1/4 szkl. maki pszennej poznańskiej, 1/2 proszku do pieczenia, skórka pomarańczowa.
CIASTO KRUCHE:make przesiac, wyrobic szybko skladniki na jednolitą masę , przełozy na duża blachę , podpiec przez 20 minut w 170 stopniach MASA MAKOWA: bialka ubic z odrobina soli ba sztywną pianę, odstawic teraz mak sparzyc i odcedzic, dodac maslo,olejek migdałowy, cukier, i wanilię, oraz piane z białek - delikatnie wymieszac i przełozyc na podpieczony spód ciasta kruchego. MASA SEROWA: białka ubic z solą na sztywna pianę, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiac, następnie połączyc twarog z cukrem i wanilią, dodac maslo i ciągle mieszając dodawacżółtka ( po 1), po trosze ciągle mieszając dodawa mąkę z proszkiem, skórke pomarańczową i na końcu piane z bialek. Ciasto po starannym wymieszaniu rozprowadzi na masie makowej. Przełożyc ciasto do piecyka - piec w 170 stopniach przez 50 minut. Po upieczeniu i wygaszeniu pieca pozostawi ciasto jeszcze w piecu przez 15 minut, potem uchylic drzwi piekarnika i pozostawic w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.