reklama
Cześć! drogie niedoświadczone w przedświąteczntch bojach młode mateczki podam Wam przepis na pyszne śledzie w surowych jarzynach. Oto przepis:
1/2 -1 kg solonych płatów śledziowych Matyjasów
4 szt. dorodnych marchewek
3 szt. dość dużych korzeni pietruszki
1 szt. średniego selera
1 szt. majonezu 1 op. jogurtu DANON bez cukry
sok z 1/2 cytryny
śledzie na dwa dni przed przyrządzeniem potrawy wymoczyć!
na tarce z oczkami zetrzeć wszystkie jarzyny, polać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać (cytryna spowoduje, że jarzyny nie stracą swojego pięknego koloru)
majonez (mały) wymieszać z jogurtem i wlać wszystko do jarzyn i dobrze wymieszać
śledzie pokroić w ok 3cm kawałki
w salaterce na dnie ułożyć warstwę warzyw na to warstwę śledzia i tak do wyczerpania składników na wierzchu powinny być jarzyny.
SMACZNEGO
1/2 -1 kg solonych płatów śledziowych Matyjasów
4 szt. dorodnych marchewek
3 szt. dość dużych korzeni pietruszki
1 szt. średniego selera
1 szt. majonezu 1 op. jogurtu DANON bez cukry
sok z 1/2 cytryny
śledzie na dwa dni przed przyrządzeniem potrawy wymoczyć!
na tarce z oczkami zetrzeć wszystkie jarzyny, polać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać (cytryna spowoduje, że jarzyny nie stracą swojego pięknego koloru)
majonez (mały) wymieszać z jogurtem i wlać wszystko do jarzyn i dobrze wymieszać
śledzie pokroić w ok 3cm kawałki
w salaterce na dnie ułożyć warstwę warzyw na to warstwę śledzia i tak do wyczerpania składników na wierzchu powinny być jarzyny.
SMACZNEGO
M
Melanie
Gość
ooooo babija w koncu jakiś przepis a nie ploty
juz zapisałam, chyba wypróbuję jeszcze przed świętami, aż mi slinka poleciała
Grooha ten serniczek musi być świetny ale ja dopiero po skończeniu karmienia będę mogła ale chętnie przepis zanotuję
juz zapisałam, chyba wypróbuję jeszcze przed świętami, aż mi slinka poleciała
Grooha ten serniczek musi być świetny ale ja dopiero po skończeniu karmienia będę mogła ale chętnie przepis zanotuję
M
Melanie
Gość
hehehe ale się rzuciłysmy na ten przepis
jak hieny ;D
jak hieny ;D
U nas w domu wszyscy pracują i tylko ja z małym siedzę w domu, więc obiadek zawsze musi być, a z przepisami to jest ciężko bo ja raczej robię wszystko "na oko", co jest lodówce to do gara, a czasem jest niewiele, bo nie mam z kim zostawić małego i wyjść do sklepu. Wtedy trzeba coś wyczarować.
Sernik z kremem (torcik serowy):
sernik: 1kg sera mielonego, 1,5 szklanki cukru, 1k margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jaj,
margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
rozetrzeć ser i wymieszać wszystko razem dodając pianę ubitą z białek, lekko wymieszać
piec godzinę (oczywiście sernik powinno się włożyć do jeszcze nie nagrzanego piekarnika) w temp. około 220stopni C.
Gdy ostygnie przekroić na pół i przełożyć jakimkolwiek kremem do tortów z torebki (smak dowolny).
Dodatkowo na wierzchu cienką warstwą kremu posmarować i posypać obficie kakao.
Sernik z kremem (torcik serowy):
sernik: 1kg sera mielonego, 1,5 szklanki cukru, 1k margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jaj,
margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
rozetrzeć ser i wymieszać wszystko razem dodając pianę ubitą z białek, lekko wymieszać
piec godzinę (oczywiście sernik powinno się włożyć do jeszcze nie nagrzanego piekarnika) w temp. około 220stopni C.
Gdy ostygnie przekroić na pół i przełożyć jakimkolwiek kremem do tortów z torebki (smak dowolny).
Dodatkowo na wierzchu cienką warstwą kremu posmarować i posypać obficie kakao.
reklama
Podziel się: