reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wspaniałe przepisy świąteczne wrześniówek :-)

a teraz specjał tylko świąteczny

migdały w miodzie

20dkg miodu
3dkg masła
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
20dkg migdałów


miód gotować z masłem cynamonem i cukrem waniliowym 5-8 min. dodać posiekane migdały i mieszając gotować 5-8min. karmel  wylać na pergamin, i ostudzić. pokroić w niewielką kostkę ostrym nożem zanurzonym w gorącej wodzie.

 
reklama
Barszcz wigilijny


Składniki:
- 2 kg buraków
- 2 jabłka winne
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 suszone liście selera lub 2 patyczki selera naciowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- sok z 1 cytryny
- a jeszcze lepiej ocet z marynat (śliwek
- grzybków
- gruszek)
- 5-6 grzybków suszonych

Sposób przyrządzania:

Grzyby myjemy, zalewamy na kilka godzin 1,5 szklanki wody. Gotujemy około godziny w tej samej wodzie. Myjemy, obieramy i kroimy w dosyć cienkie plasterki buraki, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku. Zalewamy 4 litrami wody, wsypujemy 2 łyżki soli i gotujemy (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodajemy sok z cytryny (ew. ocet z marynat) i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlewamy z jarzyn, podgrzewamy, dodajemy około szklanki wywaru z grzybków, słodzimy, solimy, ewentualnie dodajemy sok z cytryny i pieprz do smaku.
 
Zupa grzybowa








Składniki:
- 10 dag suszonych grzybów (najlepsze borowiki)
- 25 dag włoszczyzny (bez kapusty)
- 10 ziaren pieprzu
- cebula
- 20 dag śmietany
- sól

Sposób przyrządzania:

Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie. Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami. Ale może być (ostatecznie) kupiony makaron.
 
Paszteciki do barszczu

Składniki:
- Ciasto: 60 dag mąki
- 2/3 kostki margaryny
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- 2/3 szklanki gęstej śmietany
- olej do smarowania blachy
Farsz do pasztecików: 10 dag suszonych prawdziwków
- 2 cebule
- 30 dag kapusty kwaszonej
- 4 łyżki oleju

Sposób przyrządzania:

Margarynę siekamy nożem z mąką i drożdżami. Dodajemy śmietanę, 1 całe jajko, a z drugiego zostawiamy trochę białka do posmarowania pasztecików, chwilę jeszcze siekamy, po czym zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Wałkujemy na około 0,5-cm grubości placki, z których wycinamy szklanką placuszki. Na każdy kładziemy trochę farszu, zlepiamy tak jak pierogi (mocno, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia), układamy na wysmarowanej olejem blasze, smarując je roztrzepanym pozostawionym białkiem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (200 st. C) na złoty kolor (około 25 min). Paszteciki możemy przygotować nawet na kilka dni przed Wigilią, a przed podaniem rozgrzać w piekarniku. Z tej porcji wychodzi około 80 pasztecików.
Farsz: Grzyby myjemy, zalewamy 1,5 szlanki wody na około 2 godz. Gotujemy w tej samej wodzie około godziny. Po ostudzeniu przekręcamy przez maszynkę lub drobno siekamy. Kapustę zalewamy niewielką ilością gorącej wody (1 cm ponad poziom kapusty), gotujemy 1/2 godz. i studzimy. Odciskamy z wody i siekamy. Cebule kroimy drobno, szklimy na oleju do lekkiego zrumienienia, dodajemy grzybki, kapustę i podsmażamy mieszając, na koniec pieprzymy i solimy do smaku. Farsz powinien być pikantny.
 
Kobietki dawajcie jakies wielkanocne przepisy ::)
jakieś jajka faszerowane może,barszczyki,śledziki ;)
 
reklama
                                  jajka faszerowane z szynką

składniki:
8 jajek
15 dag szynki
5 dag parmezanu
50 ml śmietany
Vegeta
majonez
zielona sałata.

Sposób przygotowania:
Jajka ugotowac na twardo, obrać, przekroić w poprzek na pół i wyjąć z nich zółtka. Szynkę, ser i żółtka zemlec. Dodać śmietanę, przyprawić 1 łyżeczką Vegety i wymieszać. Białka napełnić farszem, nadając im kształt całego jajka. Ułożyć na lisciach sałaty, polać majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem.


                                                  żurek wielkanocny na wędzące
Składniki:

1/2 kg wędzonego boczku
włoszczyzna
1/2 litra gotowego zakwasu na żur
1 szklanka śmietany
1 cebula
listek laurowy
majeranek
Vegeta

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroic na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1 i 1/2 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyzeczkę, Vegety. Gotowac około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać smietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i bialy kiełbasą.



                                                     Pascha waniliowa   

Składniki:

1 l mleka,

4 jajka,

200 g śmietany,

200 g masła,

1 szkl. cukru pudru,

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,

1 szklanka bakalii (rodzynki,

orzechy,

migdały),

1 opakowanie podłużnych biszkoptów (180 g),

1 laska wanilii.

Sposób przyrządzenia:

Jajka dokładnie wymieszać ze śmietaną. Mleko zagotować z przekrojoną na pół laską wanilii. Wanilię wyjąć. Do gotującego się mleka wlać, ciągle mieszając, masę jajeczną. Całość, nadal mieszając, zagotować. Pozostawić na małym ogniu jeszcze przez ok. 2 min., aż całe białko się zetnie i oddzieli się twaróg od serwatki. Serwatka musi być przezroczysta. Twaróg odcedzić na sitku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i twarogiem na gładką masę, dodać skórkę pomarańczową i bakalie. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wstawić do lodówki. Wierzch można przybrać owocami z puszki lub galaretką.


                                             Barszcz biały

Składniki:
1. biała kiełbasa ilość wg osób;
2. polska kiełbasa lub inna podwędzana;
3. jajka;
4. 2 ząbki czosnku;
5. 5 łyżek śmietany;
6. łyżka mąki;
7. przyprawy (4 liście laurowe, łyżka majeranku, kwasek cytrynowy, sól, pieprz, łyżka vegety)

sposób przygotowania:
      Białą kiełbasę i polską zalać wodą (taką ilością, ile ma być zupy) i ugotować.  Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy i czosnek w plasterkach i pogotować jeszcze chwilę. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę i zabielić zupę. Do smaku doprawić kwaskiem cytrynowym. Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą.
      Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki chrzanu.



                                                                           Babka podpita
Składniki
4 jajka
20 dkg miękkiego masła
20 dkg cukru
2 łyżki cukru waniliowego
25 dkg mąki
proszek do pieczenia
1/8 l wytrwanego wina czerwonego
1 łyżeczka kakao
2 łyżki rumu
10 dkg wiórków czekoladowych 

przepis
Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Formę wysmarować i posypać tartą bułką. Piecyk nagrzać do temp. 180°.
Masło utrzeć z cukrem, dodając cukier waniliowy i żółtka oraz proszek do pieczenia wymieszany z mąką.
Stopniowo należy wlewać wino i rum, wsypać kakao i posypkę czekoladową dalej mieszając, a na koniec ostrożnie połączyć z ubitymi białkami.
Białka i masę mieszać oczywiście łyżką lub łopatką - nie mikserem!
Ciasto przełożyć do formy i piec ok. godzinę i 20 min.


BABECZKI

składniki
3 i 1/2 szkl. mąki
1/2 l mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
3 jajka
15 dkg masła
aromat waniliowy
rodzynki

przepis
Utrzeć masło z cukrem,wbić żółtka i wyrobić masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Następnie dodać aromat,mleko i pianę z białek.Delikatnie wymieszać.Dodać rodzynki.Piec w foremkach na złoty kolor.


 
Do góry