jajka faszerowane z szynką
składniki:
8 jajek
15 dag szynki
5 dag parmezanu
50 ml śmietany
Vegeta
majonez
zielona sałata.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotowac na twardo, obrać, przekroić w poprzek na pół i wyjąć z nich zółtka. Szynkę, ser i żółtka zemlec. Dodać śmietanę, przyprawić 1 łyżeczką Vegety i wymieszać. Białka napełnić farszem, nadając im kształt całego jajka. Ułożyć na lisciach sałaty, polać majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
żurek wielkanocny na wędzące
Składniki:
1/2 kg wędzonego boczku
włoszczyzna
1/2 litra gotowego zakwasu na żur
1 szklanka śmietany
1 cebula
listek laurowy
majeranek
Vegeta
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroic na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1 i 1/2 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyzeczkę, Vegety. Gotowac około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać smietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i bialy kiełbasą.
Pascha waniliowa
Składniki:
1 l mleka,
4 jajka,
200 g śmietany,
200 g masła,
1 szkl. cukru pudru,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
1 szklanka bakalii (rodzynki,
orzechy,
migdały),
1 opakowanie podłużnych biszkoptów (180 g),
1 laska wanilii.
Sposób przyrządzenia:
Jajka dokładnie wymieszać ze śmietaną. Mleko zagotować z przekrojoną na pół laską wanilii. Wanilię wyjąć. Do gotującego się mleka wlać, ciągle mieszając, masę jajeczną. Całość, nadal mieszając, zagotować. Pozostawić na małym ogniu jeszcze przez ok. 2 min., aż całe białko się zetnie i oddzieli się twaróg od serwatki. Serwatka musi być przezroczysta. Twaróg odcedzić na sitku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i twarogiem na gładką masę, dodać skórkę pomarańczową i bakalie. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wstawić do lodówki. Wierzch można przybrać owocami z puszki lub galaretką.
Barszcz biały
Składniki:
1. biała kiełbasa ilość wg osób;
2. polska kiełbasa lub inna podwędzana;
3. jajka;
4. 2 ząbki czosnku;
5. 5 łyżek śmietany;
6. łyżka mąki;
7. przyprawy (4 liście laurowe, łyżka majeranku, kwasek cytrynowy, sól, pieprz, łyżka vegety)
sposób przygotowania:
Białą kiełbasę i polską zalać wodą (taką ilością, ile ma być zupy) i ugotować. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy i czosnek w plasterkach i pogotować jeszcze chwilę. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę i zabielić zupę. Do smaku doprawić kwaskiem cytrynowym. Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą.
Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki chrzanu.
Babka podpita
Składniki
4 jajka
20 dkg miękkiego masła
20 dkg cukru
2 łyżki cukru waniliowego
25 dkg mąki
proszek do pieczenia
1/8 l wytrwanego wina czerwonego
1 łyżeczka kakao
2 łyżki rumu
10 dkg wiórków czekoladowych
przepis
Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Formę wysmarować i posypać tartą bułką. Piecyk nagrzać do temp. 180°.
Masło utrzeć z cukrem, dodając cukier waniliowy i żółtka oraz proszek do pieczenia wymieszany z mąką.
Stopniowo należy wlewać wino i rum, wsypać kakao i posypkę czekoladową dalej mieszając, a na koniec ostrożnie połączyć z ubitymi białkami.
Białka i masę mieszać oczywiście łyżką lub łopatką - nie mikserem!
Ciasto przełożyć do formy i piec ok. godzinę i 20 min.
BABECZKI
składniki
3 i 1/2 szkl. mąki
1/2 l mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
3 jajka
15 dkg masła
aromat waniliowy
rodzynki
przepis
Utrzeć masło z cukrem,wbić żółtka i wyrobić masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Następnie dodać aromat,mleko i pianę z białek.Delikatnie wymieszać.Dodać rodzynki.Piec w foremkach na złoty kolor.