Witajcie, kobitki, no może nie z rana ale przed południem na pewno
Pozwolicie, że napiję się z Wami kawy? O, fajnie, dzięki
Tmadzik - eh, ten katar u maluszków jest gorszy od gorączki. Temperaturę zwykle łatwo się zbija, a przez ten zapchany nosek dzieciątko i męczy się przy jedzeniu i przy spaniu, i nie możne się tego cholirstwa pozbyć. Mam nadzieję, że szybko sobie poradzicie z infekcją.
Agacis - ja się biję w pierś, bo przeczytałam twoje pytanie, ale zapomniałam odpisać
Ale już nadrabiam - na twoim miejscu wstrzymałabym się z "2"-ką, bo po pierwsze: najnowsze zalecenia pediatrów mówią o wprowadzaniu mleka następnego dopiero po 6 m-cu, po drugie - jeśli więcej karmisz piersią to nie ma sensu taka zmiana, "1"-ka jako uzupełnienie na razie w 100% wystarczy, po trzecie - "2" są mlekami "cięższego" kalibru, zwykle są już dodatkowo zagęszczane, generują więcej kalorii niż początkowe, więc jeśli twój maluszek dobrze przybiera na wadze to jeszcze bym pociągnęła "1"-kę do końca 6-go miesiąca, kiedy to zaczyna się u dzieci na piersi rozszerzać dietę. Dopiero potem potrzebne będzie mleko następne, z jego większą kalorycznością oraz inną proporcją witamin i składników mineralnych.
AsiaKC - oj, dzięki ci bardzo:-). To prawda, też zauważyłam, że Tymo przybiera już prostrzą sylwetkę, niemniej jednak ciągle potrafi skrzywić się jak paragraf. A co do unoszenia główki, to wszystko zależy czy mu się chce czy nie chce leżeć na brzuszku. Jak ma dobry humor to pięknie unosi główkę, nie odchyla jej w tył za bardzo, nie wygina w jedną stronę. A jak jest zmęczony i w gorszym nastroju to niestety przekrzywia się w prawo i leci na plecki - a to już nie jest normalne. Ale pracujemy nad tym
. Co do siniaków od ćwiczeń to mały się jeszcze nie dorobił, ale tylko dlatego, że rehabilitant zwrócił mi w porę uwagę, że za mocno przyciskam palec. Powiedział, że wystarczy taki nacisk, jak przy trzymaniu długopisu, czyli jak paznokieć lekko zbieleje to jest OK. Przez dłuższą chwilę Tymo ma potem niezłe zaczerwienienie na żeberkach, ale na razie siniaków nie zaobserwowałam.
Aneczko - mam nadzieję, że ta niedopłata się wyjaśni i to jak najszybciej. No wiecie ludzie co, jak nie przypilnujesz to normalnie niczego nie można być pewnym. Co do oliwki, to my stosowaliśmy Linomag do masażu. Od wczoraj stosuję do tego celu zasypkę Alantan Plus (polecił nam to rozwiązanie rehabilitant) i już się skórka poprawiła, tyle że puder działa wysuszająco z kolei. Ale kąpię małego w Oilatum to może nie będzie źle.
Aneczko, trzymam kciuki za zdrowie twojej mamy. Mam nadzieję, że leczenie zakończy się pomyślnie. No i żeby chrzciny wyszły jak najlepiej.
cdn - Tymo się obudził i muszę lecieć go wymasować a potem nakarmić...