Witajcie kobitki kochane!
Shinead - właśnie wróciłam z Ośrodka. Hm... No cóż. Nie jest za ciekawie. Pani doktor stwierdziła, że mały bardzo nieprawidłowo się wygina. Zaobserwowała też, że jest bardzo wrażliwy i przejawia lęk przed przestrzenią. Jak tylko go wzięła w obroty zaczął histerycznie płakać. Generalnie, tak jak pisałaś, rzucała nim na wszystkie strony, aż byłam w szoku, że go nie połamała. Tymuś zaprezentował jej cały arsenał swoich nieprawidłowych ułożeń, przewrotów i skręceń w bok. Pani doktor zleciła nam masaż Shantala i jutro mam iść na spotkanie instruktażowe oraz 4 sesje po 1 minutę rehabilitacji metodą Vojty. Stymulować będą obszar piersiowy Tymka. Mam też zniechęcać małego do lewej strony a uprzyjemniać mu widoki po prawej.
Oczywiście, z wrażenia zapomniałam zapytać, z czego te nieprawidłowości wynikają, czy nie zrodziły się one z nieprawidłowego noszenia, brania na ręce itp.
Jestem przerażona tym wszystkim, bo w poczekalni było tyle dzieci z porażeniem... Głęboko wierzę, że problemy mojego synka nie są tak poważne i szybko znikną po rehabilitacji.
A jak twój Olaf? Widzisz poprawę po tym masażu? Kiedy masz wizytę kontrolną? Bo ja 7 lutego.
Co do kąpieli to ja też kąpię Tymka co drugi dzień . Jak będzie już wcinał coś więcej niż mleczko to zaczniemy go kąpać co dziennie, bo na pewno będzie nieźle ufeflany. Kubę też kąpaliśmy najpierw co drugi dzień, a odkąd zaczął się brudzić, codziennie. Bardzo lubi kąpiele. Tymek je jedynie toleruje, natomiast brak większego entuzjazmu ale też i lęku w zetknięciu z wodą.
Tmadzik - ja wypełniałam takie zgłoszenie w szpitalu i po miesiącu dostałam "Poradnik Ekspertów dla Rodziców" i śliniaczek + próbka mleka, a kilka tygodni później właśnie ten fajny poradnik żywienia + słoiczek + deserek + kaszka + mleko. Jest naprawdę przydatny, mimo, że to w gruncie rzeczy reklama produktów Nutricia. Ale ja bardzo lubię słoiczki z tej firmy i najczęściej po nie sięgałam karmiąc Kubę.
Ruda-iza - super, że już jesteście na własnych "śmieciach".
Tygrysku - uważajcie z tym dymem... Ja jestem ciągle przerażona tragedią w Żychlinie. Koniecznie sprawdźcie co z tym kominem.
AsiaKC- też mi się tak zdawało. Na razie jest dobrze, ale chyba jutro po południu wybiorę się z maluchami do pediatry, bo dzisiaj byłam w ośrodku rehabilitacji i już nie miałam jak pójść.
Nuśka - no nie zazdroszczę perturbacji z tymi chrzcinami. Mam nadzieję, że już się znalazła wasza pamiątka.
Klavell - ja słyszałam, że z kąpielą to tak mają na zachodzie. Tam jest inna polityka niż u nas, nie chowa się dzieci w sterylnych warunkach, całkiem inaczej wprowadza się pokarmy (np. truskawki podaje się w Niemczech od 7 m-ca, a u nas dopiero po roku). Jest wiele różnic w metodach opieki i pielęgnacji dlatego się nie martw. Skoro niemieckie dzieci rosną zdrowo to dlaczego twojemu dziecku miałoby to zaszkodzić? Mnie wczoraj wpieniła teściowa, która stwierdziła, że Tymek jest ciągle przeziębiony bo go za lekko ubieram. Ubieram go normalnie, tj. zawsze w jedną warstwę odzieży więcej niż ja mam na sobie + kombinezon + śpiworek (ale nie taki gruby tylko raczej jesienny) + osłona wózka (w mroźne dni dodatkowo kocyk). Wg mnie to jest odpowiednie ubranie, ale moja teściowa najchętniej wsadziłaby go w nie wiadomo jakie bety, tak jak się kiedyś dzieci notorycznie przegrzewało. Tak samo jest z kąpielą. Kąpię go co drugi dzień, bo uważam,że nie ma potrzeby częściej. Przynajmniej na razie. Ale moja lekarka na mnie za to naskoczyła, że trzeba dziecko co dziennie, bo tak i koniec. Natomiast położne w szpitalu twierdziły, że nie ma sensu co dziennie. I bądź człowieku mądry, pisz wiersze.
No i na koniec muszę wam się pożalić, że miałam kiepską noc. Nie dość, że Tymo obudził się w nocy o 1:50 (co mu się już od dawna nie zdarzyło) to jeszcze długo nie chciał zasnąć. O 6:15 była druga pobudka i tym razem nie spał aż do 9:30. A potem pospał tylko z 20 minut w drodze do lekarza, cały okres czekania i badania nie spał i ponownie zasnął dopiero w drodze powrotnej, tj. chwilę po 11:00 i śpi do teraz.
Eh, mam nadzieję, że rehabilitacja pomoże również na te jego problemy w zasypianiu. Kończę, bo idę szukać czegoś o masażu Shantalla.