reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrześniówkowe mamy

Harsharani : cytomegalia- nie wiem czy mialam takie badanie wiec nie moge ci powiedziec.
A co do badan najwiecej kosztuje okreslenie grupy krwi bo ok. 40 zl. reszta badan od 5zl. gora do 20zl. mnie wynioslo wszystko 60 zl. z groszami. Taki cennik jest mniej wiecej wszedzie. Pozdrawiam:-)

reklama
a mnie w nocy obudził ból gardła, wogóle czuje , że mnie przeziebienie bierze, poszłam do kierownika że od poniedziałku chciałabym iśc na 2 tygodnie urlopu,( bo u nas w firmie z socjala za taki urlop raz w roku 480 złotych płacą, )a on mówi,że się jutro zastanowi, bo sramto i tamt, guzik mnie to obchodzi xle sie czuję, chce do piatku podgonić robote i pójść na to wolne, ferie mamy synek odpoczołby od przedszkola, jak mi nie da to wezmę 15 lutego zwolnienie, kij z ta kasą, ale mi zależy na niej i szkoda by mi było

Cytomegalia to badanie z krwii. Ale chyba nie jest takie tanie. Ja za nie zapłaciłam w Lux Medzie po zniżce (bo nie obejmował go mój abonament) ok 120 zeta. Ale nie jestem pewna czy to cena standardowa...:/

hejo

a ja siedze dzis pół dnia przed kompem i uczę sie dalej tych testów ale idzie Mi coraz lepiej ;-) ;-) ;-)

niedziękuje dziewczynki :-p , ale trzymajcie kciuki za Mnie jutro :elvis:

Ja tez byłam dzisiaj zrobić badania narazie te podstawowe morfologie, mocz i glukoza

a toxo i cytomegalia są nie obowiązkowymi badaniami tylko dodatkowymi

Harsharani - mam radę - dobrze rozejżyj się za innym punktem pobrań materiału (krwi, moczu), bo w rożnych punktach ceny się różnią. Mnie się udało znaleźć taki punkt (w pobliski zwykły NZOZ), gdzie cytomegalia wyszła całościowo 80 zł, a w prywatnej przychodni 200 metrów dalej badanka były już za 100 zł. A jak się ma do zrobienia tych badań z 10 to warto poszukać.

A cytomegalię warto zrobić, tylko że mozesz zaoszczedzic bo w ciazy robi sie tylko jedna czesc z tego badania - IgG - badanie na to czy przechodziłaś (i czy jednoczesnie masz przeciwciala). Nie robi się juz IgM - badania czy aktualnie trwa zakazenienie, bo w ciazy sie cytomegali nie leczy. czyli za cytomegalie powinnas zaplacic polowe.
A i tak czy trwa zakazenie powie IgG - bo jesli jest ponizej 500 jednostek to znaczy, ze zakazenie sie zakonczylo.

reklama
jeszce moze powiem tak - cytomegalie mozesz zrobic, zalezy od Ciebie - ale niezaleznie od wyniku - nic sie nei zmieni, wiec mozesz tez sobie odpuscic. Ale toxoplazmoza jest obowiązkowa w pakiecie badań dla ciężarówek - bo w razie zakazenia mozna ja w ciazy leczyc.

Do góry