Właśnie wróciłam od lekarza, niby zadowolona bo wszystkie wyniki są bardzo dobre. Poskarżyłam się na kłucie w prawym boku, więc lekarz zrobił badanie na fotelu i "szybkie" usg i też wyszło w porządku. Widziałam dzidziusia i super już wszystko widać - rączki, nóżki, nosek Rozczarowana jestem tylko tym, że ani go nie zmierzył, ani zdjęcia nie dał na tym co mam to tylko taka plamka jest a tu już by był taki mały człowieczek pocieszam się tym że za 4 tygodnie kolejna wizyta i wtedy ma być porządne badanie usg z pomiarami i mam nadzieje że z Mężem i zdjęciem. Usg genetycznego nie robiłam bo to zawsze tylko prawdopodobieństwo do tego obarczone sporym błędem.
reklama
No wlasnie zaczelam czytac i pisza, ze genetyczne czasem wychodzi bardzo dobrze, a Paap pokazuje prawdopodobienstwo wady, a pozniej okazuje sie, ze blednie. Boze ja nie przezyje tego stresu czekania na te wyniki paap, moze sobie odpuszcze...
tak na prawdę pewna jest tylko amniopunkcja jednak istnieje ryzyko komplikacji bo to badanie inwazyjne. Usg może wyjść małe prawdopodobieństwo a dziecko może urodzić się chore i to samo na odwrót. Czytałam wypowiedź kobiety której wyszło 1/41 - najadła się stresu przez całą ciąże a urodziła zdrową córeczkę. Wady anatomiczne mogą wyjść też na zwykłym usg więc ja sobie odpuściłam stres związany z chorobami genetycznymi. Chociaż baardzo kusiła możliwość wyoglądania maleństwa z każdej strony
Nie wiem, zrobisz jak uważasz. Ginekolog do którego chodzę powiedział mi, że jeżeli nie ma w rodzinie wad, nie urodziłas chorego dziecka , USG genetyczne wyszło dobrze i nie ma się skończonych 35 lat to nie ma potrzeby zwłaszcza, że i tak dokładniejsza jest amniopunkcja ale wykonuje się ją gdy się spełnia "warunki" które wymieniłam wyżej. Moje dwie koleżanki miały amniopunkcje właśnie, jedna po wyszła duża przezierność karkowa (z dzieckiem wszystko ok), a druga ze wzgledu na wiek ,skończne 36 lat ( jej synek tez piekny i zdrowy), na wyniki czekały prawie miesiąc i bły to najgorsze tygodnie w ich życiu. Czeka nas jeszcze USG połówkowe na którym znowu dziecko będzie dokładnie sprawdzane. Też chciałabym mieć wszystko pod kontrolą itd ale wiem, że nie wszystko można zbadac, przewidzieć i wytłumaczyć. Trzeba myśleć pozytywnie, ufać lekarzowi i w miarę rozsądku swojemu instynktowi.
No to sie powymadrzałam :-)
No to sie powymadrzałam :-)
tak na prawdę pewna jest tylko amniopunkcja jednak istnieje ryzyko komplikacji bo to badanie inwazyjne. Usg może wyjść małe prawdopodobieństwo a dziecko może urodzić się chore i to samo na odwrót. Czytałam wypowiedź kobiety której wyszło 1/41 - najadła się stresu przez całą ciąże a urodziła zdrową córeczkę. Wady anatomiczne mogą wyjść też na zwykłym usg więc ja sobie odpuściłam stres związany z chorobami genetycznymi. Chociaż baardzo kusiła możliwość wyoglądania maleństwa z każdej strony
hehe, pisałyśmy w tym samym czasie o amniopunkcji
gdynianka1
Mama Michałka i Majeczki
Mary Anne ja na wynik mam czekać 2-3 tygodnie, a robiłam w zeszłym tygodniu. Ale z badaniami prenatalnymi jest tak jak napisały dziewczyny powyżej, ja muszę ponieważ skończyłam już 35 lat. Z tym, że amniopunkcję będą mi robić tylko wówczas jeśli test papp-a wykaże jakieś nieprawidłowości. Z Misiem skończyło się tylko na usg i papp-a, więc mam wielką nadzieję, że jednak i tym razem tak będzie.
demetrios
Fanka BB :)
Gdynianka i Kasiaczek - gratuluję udanych wizyt ))
reklama
hej, gratuluję udanych wizyt! to i ja się pochwalę.
Zmieniłam lekarza i już wczoraj miałam wizytę. Wszystko ok, dzieciątko ma większe parametry niż wynika to z okresu o ponad tydzień. Także prawdopodobnie urodzę w sierpniu, ale wszystko może się jeszcze zmienić. Słyszałam bicie serduszka.
Dostałam pięć foteczek, więc siedzę sobie i patrzę. Ile to radości sprawia!
pozdrawiam
Zmieniłam lekarza i już wczoraj miałam wizytę. Wszystko ok, dzieciątko ma większe parametry niż wynika to z okresu o ponad tydzień. Także prawdopodobnie urodzę w sierpniu, ale wszystko może się jeszcze zmienić. Słyszałam bicie serduszka.
Dostałam pięć foteczek, więc siedzę sobie i patrzę. Ile to radości sprawia!
pozdrawiam