montebello
Moderator
Ja też się zastanawiam czy oprócz standardowych prenatalnych nie zrobić jeszcze PanoramyTeż robię wszystkow poprzedniej ciąży robiłam dodatkowo test Chyba Panorama czy Sanco
![]()

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja też się zastanawiam czy oprócz standardowych prenatalnych nie zrobić jeszcze PanoramyTeż robię wszystkow poprzedniej ciąży robiłam dodatkowo test Chyba Panorama czy Sanco
![]()
oj tak ja jestem też na listopadoweczkach 2019 i do tej pory mamy kontakt z dziewczynami. Bardzo dużo dało mi to forum zawsze w kupie raźniej przechodzić przez wszystkie etapy macierzyństwaDziękidla mnie to forum to złoto, bo w swoim otoczeniu mam bardzo mało znajomych ciężarnych lub z małymi dziećmi. Poza tym nikomu jeszcze nie mówimy o ciąży, czekamy, czy wszystko będzie dobrze
![]()
Jak już będziesz miała wyniki bety daj znać, trzymamy kciuki żeby wszystko było dobrzeNo jeszcze z chatem GPT to obgadałam i potwierdził po wrzuceniu mu wyników, że to byly dwie różne metody pomiaru i cytuje:
Obie metody są bardzo czułe, jednak elektrochemiluminescencja (ECLIA) jest uważana za bardziej nowoczesną technologię z potencjalnie wyższą czułością i specyficznością w niektórych przypadkach.
Różnice w wynikach między laboratoriami mogą wynikać nie tylko z metody, ale także z kalibracji sprzętu, używanych odczynników oraz standardów referencyjnych.
Czyli porównywać nie ma co, niepotrzebnie zrobilam sobie zamieszanie w głowie, jutro wrócę do tego pierwszego labu z poniedziałkowego pomiaru.
Jedno, 7 lat temu.Trochę niski. A masz jakieś poronienia w wywiadzie?
Wizytę mam na 07.01. dobrze, że mnie podkusilo i mimo wszystko dodatkowo sobie tego proga zbadałam. Mam nadzieję, że do tego czasu nic się nie stanie.Ja bym to skonsultowała z lekarzem, jednak trochę za niski![]()
Byłam rano na krwi, wyniki po południu. Zobaczymy, bo jeszcze mnie przeziębienie wzięło na to wszystko...Jak już będziesz miała wyniki bety daj znać, trzymamy kciuki żeby wszystko było dobrze![]()
Nie powiem, drogie są te badania i to jest jedyna kwestia która mnie blokuje, ale późniejszy spokój w ciąży był nieoceniony. U mnie pappa wyszła średnio przez nadciśnienie, pomimo że na usg wszystko było wzorowo.Ja też się zastanawiam czy oprócz standardowych prenatalnych nie zrobić jeszcze Panoramy![]()
Trzymam kciukiByłam rano na krwi, wyniki po południu. Zobaczymy, bo jeszcze mnie przeziębienie wzięło na to wszystko...
Nie no chyba bez żadnych wskazań to nie ma sensu… ja robiłam bo córka miała torbieli w mózgu na USG a to jeden z marketów trisomii 18. Na szczęście badanie to wykluczyło.Ja też się zastanawiam czy oprócz standardowych prenatalnych nie zrobić jeszcze Panoramy![]()
Dokładnie. W poprzedniej ciąży nie robiłam NIPT, bo nie było wskazań ale teraz na pewno ryzyko wyjdzie podwyższone choćby przez sam wiek, więc mimo wszystko zawsze człowiek będzie spokojniejszy. Tym bardziej, że wyklucza się nie tylko podstawowe trisomie ale też różne zespoły mikrodelecji itd. A Panorama jest też dokładniejsza bo odróżnia DNA matki od płodu.Nie powiem, drogie są te badania i to jest jedyna kwestia która mnie blokuje, ale późniejszy spokój w ciąży był nieoceniony. U mnie pappa wyszła średnio przez nadciśnienie, pomimo że na usg wszystko było wzorowo.
Mamy jeszcze trochę czasu do namysłu![]()