Ja nie atakuje tylko wyjaśniam, że zaświadczenie od psychiatry gdzie jest napisane m, że są wskazania nie koniecznie powinno być podważane ! Raczej lekarz psychiatra nawet prywatnie nie wystawi zaświadczenia o tak sobie.Przecież napisałaś, że wprowadzam w błąd pisząc, że trzeba mieć wskazania medyczne i straszę.
To jednak trzeba je mieć?
Kto tu wprowadza w błąd
Nooo szok, że podpieram się prawem, a nie pies ciotki sąsiadki tak miał to wiem ale jak się nie ma argumentów to wiadomo - atak typowe.
reklama
olka11135
Fanka BB :)
Ja nie atakuje tylko wyjaśniam, że zaświadczenie od psychiatry gdzie jest napisane m, że są wskazania nie koniecznie powinno być podważane ! Raczej lekarz psychiatra nawet prywatnie nie wystawi zaświadczenia o tak sobie.
Ale nie rozmawiamy o tym co powinno - ja uważam, że powinno być cesarskie cięcie na żądanie, poprzedzone porządna edukacją przedporodową z psychologiem.
Ja podkreślam jakie jest prawo i żeby potem nikt się nie zdziwił bo nawet ta forum są potem płacze, że miała być cesarka, a nie ma. Nawet w szpitalach prywatnych.
Owca91
Moderator
mogłabyś podać przykłady problemów pocesarkowych dla dziecka? Jesteśmy ciekawa
Też jestem ciekawa jakie są pocesarkowe problemy u dziecka
ver6ena
Zaangażowana w BB
Przy cc najczęściej stosuje się znieczulenie podpajęczynówkowe lub zzo i uważa się że (jak każdy lek) wpływa na dziecko, tylko nie zbadano tego odpowiednio, bo nie wiadomo jak. W ciąży ostrożnie podchodzi się do takich badań.mogłabyś podać przykłady problemów pocesarkowych dla dziecka? Jesteśmy ciekawa
Ale samo cc niesie ryzyko powikłań dla matki (wiele czytałam historii dziewczyn z forum, które w kolejnej ciąży roniły, bo zarodek zagnieżdżał się w bliźnie, a to tylko jeden przykład) i dla dziecka. I tu dla dziecka to może być różnie, od sensorycznych problemów przy przeciskaniu przez kanał rodny, przez pluckowe problemy (przeciskając się pozbywa się wód) no i jest kilka różnych hipotez.
Finalnie jak ze wszystkim trzeba przeanalizować plusy i minusy, sprawdzić przeciwskazania, dobrać najlepszą opcję dla matki i dziecka. To już lekarz musi podjąć decyzję. On też za to i za nas odpowiada, myślę że dla nich to też nie jest łatwe.
Trzymam kciuki za wybór i poczucie bezpieczeństwa, bo każdy powinien to mieć
AasiaI
dzięki za odpowiedźPrzy cc najczęściej stosuje się znieczulenie podpajęczynówkowe lub zzo i uważa się że (jak każdy lek) wpływa na dziecko, tylko nie zbadano tego odpowiednio, bo nie wiadomo jak. W ciąży ostrożnie podchodzi się do takich badań.
Ale samo cc niesie ryzyko powikłań dla matki (wiele czytałam historii dziewczyn z forum, które w kolejnej ciąży roniły, bo zarodek zagnieżdżał się w bliźnie, a to tylko jeden przykład) i dla dziecka. I tu dla dziecka to może być różnie, od sensorycznych problemów przy przeciskaniu przez kanał rodny, przez pluckowe problemy (przeciskając się pozbywa się wód) no i jest kilka różnych hipotez.
Finalnie jak ze wszystkim trzeba przeanalizować plusy i minusy, sprawdzić przeciwskazania, dobrać najlepszą opcję dla matki i dziecka. To już lekarz musi podjąć decyzję. On też za to i za nas odpowiada, myślę że dla nich to też nie jest łatwe.
Trzymam kciuki za wybór i poczucie bezpieczeństwa, bo każdy powinien to mieć
chantal98
Kobietki mam pytanie może się orientujecie. Dzisiaj właśnie w szpitalu w którym będę rodzic są ograniczenia dotyczące wizyt na oddziałach z powodu wzrostu zachorowań na covid,grypy. Ja w tej ciąży przeszłam parwowirusa(nie wiadomo dokładnie kiedy ) ale chwała bogu wszystko jest ok no i w 31 tc covida. Teraz tak jakby znowu mnie coś brało (przeziębienie) a co jeśli covid? Dzisiaj jest 35+2 tc
ver6ena
Zaangażowana w BB
najlepiej zrobić test crp żebyś w razie potrzeby już była pod opieką lekarzyKobietki mam pytanie może się orientujecie. Dzisiaj właśnie w szpitalu w którym będę rodzic są ograniczenia dotyczące wizyt na oddziałach z powodu wzrostu zachorowań na covid,grypy. Ja w tej ciąży przeszłam parwowirusa(nie wiadomo dokładnie kiedy ) ale chwała bogu wszystko jest ok no i w 31 tc covida. Teraz tak jakby znowu mnie coś brało (przeziębienie) a co jeśli covid? Dzisiaj jest 35+2 tc
aspekt
Myślisz o PCR na covid czy CRP na stan zapalny?najlepiej zrobić test crp żebyś w razie potrzeby już była pod opieką lekarzy
reklama
aspekt
Napisałaś crp, dlatego postanowiłam dopytać...Crp nie pokaże czy się ma covid, bo ono wykrywa chyba zakażenia bakteryjne a nie wirusowe
Ja z testem PCR dałabym sobie spokój, zaczęłabym od domowego testu combo na covid+grypa+rsv.
@chantal98 pewnie są ograniczone odwiedziny, ale jak to się ma aktualnie w tym konkretnym szpitalu to dowiesz się tylko u nich. Jeśli masz mieć poród rodzinny, to faktycznie się dowiedz jaka jest sytuacja, czy nie zawiesili możliwości wejścia ojca na blok. Ale tak poza tym to nie wydaje mi się, żebyś miała cokolwiek nadzwyczajnego robić. Torbę spakuj sobie taką, żebys była w stanie sama/z pomocą personelu się przemieścić z izby przyjęć na oddział. Czyli na kółkach a nie dźwiganie w ręce.
Podziel się: